Így eszünk holnap

A technológia, a kényelem, és a perszonalizáció jellemzi majd a jövőben az élelmiszerfogyasztást, legalábbis ezeket a trendeket látják a legkiemelkedőbbnek az amerikai Forbes magazin által megkérdezett iparági szakemberek.

 A neves magazin cikkében négy, a leginnovatívabb területeken dolgozó élelmiszeripari szereplő szólalt meg, és árulta el, mire számít az elkövetkező évtizedekben. Ran Peled a CommonSense Robotics, Bruce Schroder a Moe’s Southwest Grill, Elana Karp a Plated, Christine Marcus pedig az Alchemista nevében beszélt a lapnak vízióiról.

1. Ha eszükbe jut, rendelnek

A fogyasztók a jövőben másként fognak enni, élelmiszert vásárolni, a változások legfőbb motorja pedig a rohamléptekkel fejlődő technológia lesz. Az online kereskedelem ezen a téren is előretör, és ezzel várhatóan a bevásárlás sokkal esetlegesebb, spontánabb időtöltés lesz, szemben a mai programszerű hétvégi nagybevásárlással. Az online élelmiszerbeszerzés sem arról szól majd, hogy egy füst alatt mindent megrendelnek a fogyasztók, a technológia kezessé és mindennapossá válásával az egyes vásárlások is kisebb értékűek, ám sokkal gyakoribbak lesznek. Egy 2018-as felmérés szerint a válaszadók valamivel több mint 50 százaléka állította, hogy előnyben részesítené a heti többszöri, kisebb megrendelést, mint a hetente egyszeri nagybevásárlást – véli Ran Peled, a CommonSense Robotics marketing-alelnöke. Az online élelmiszerkereskedelemre szakosodott technológiai cég szakembere a spontaneitásra hívta fel a figyelmet: egy felmérés szerint a fogyasztók 85 százaléka még néhány órával a vacsora előtt sem tudja, hogy mit fog enni, ezért várhatóan nem sokkal vacsoraidő előtt rendelnek majd ételeket.

2. Érezni akarják, hogy az övék

Technológiai fejlődés ide, kényelemre törekvés oda, a vásárlók továbbra is személyes élményt akarnak – akár vásárolnak, akár főznek. „Az élelmiszer személyes dolog minden értelemben, és várhatóan a jövőben ez még inkább így lesz” - mondta el a lapnak Elana Karp. Az ételkiszállító Plated társalapítója és vezető séfje szerint a fogyasztók ezért egyre inkább elfordulnak az egyentermékektől, és megkövetelik a személyre szabható variációkat. Bruce Schroder, a gyorsétterem Moe’s Southwest Grill elnöke szerint pedig ehhez az iparági szereplőknek is alkalmazkodniuk kell, és ha nem akarnak lemaradni, követniük kell a folyton változó diétás igényeket is.

3. Könnyen, gyorsan, biztos sikerrel

A megkérdezettek szerint a kényelem nem csak a beszerzést jellemzi majd, hanem az ételek elkészítését is, a kényelmi ételekre tehát továbbra is nagy jövő vár. Akár okostelefonon rendel az ember vacsorát, akár egy munkáltató szerzi be az ételt több száz alkalmazottjának, az időtényező továbbra is fontos marad. Az emberek elfoglaltak, ezért egyszerűsíteni és modernizálni szeretnék a mindennapi teendőiket – mondta el a lapnak Christine Marcus, a közétkeztetéssel foglalkozó Alchemista társalapítója és ügyvezetője. Fontos ugyanakkor, hogy bár a vásárlók kényelmes, gyors és nem túl drága élelmiszert akarnak, nem akarnak lemondani a finom ízekről és egyre inkább kerülik az egészségtelen összetevőket is. A gyártóknak tehát nagyon kreatívnak kell lenniük, hogy mindennek megfeleljenek.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.