Ilyen lesz a 2020-as dubaji világkiállítás

Nagyszabású építkezés zajlik a 2020-as világkiállítás helyszínén. Első alkalommal rendezik a rangos eseményt a Közel-Keleten. A szervezők remélik, hogy sikerül 12 millió külföldi látogatót ide csábítani, ami 30 milliárd eurós nyereséget hozna az ország gazdaságának.

190 ország részvételével zajlik majd a fél éves rendezvénysorozat, több mint 80 nemzet saját pavilonnal lesz jelen. A legnagyobb építési munkálatok már befejeződtek, a projekt a befejező fázisba lépett.

{youtube|id=Xc2NeCeWS7k}

Impozáns központi kupola

Több évnyi erőfeszítés látványos eredménye a hatalmas központi kupola, aminek építésén több mint nyolcszázan dolgoztak. A 2020-as Expo centrális tere 130 méter átmérőjű és 67 méter magas. Ahmed Al-Khatib, a Dubaj2020 vezető fejlesztője: "A legjobb szakmai csapatokat sikerült megszereznünk a világ minden tájáról, mérnököktől az építészeken át a kivitelezőkig. Az volt a célunk, hogy ami épül, ikonikussá váljon Dubajban." Miközben az architektúra vitathatatlanul különleges, a 724 ezer köbméteres építményt a mindennapi élet inspirálta. Gordon Gill, építész: "Amikor bemutattuk a terveket, a központi kupola belső terét úgy jellemeztük, hogy a világkiállítás nappali szobájaként funkcionál majd. Az ide telepítendő sok növény miatt egy belső kertben is érezheti magát a látogató, ebben a méretben ez még ritkaság a világon. A 360-os térélmény belülről és kívülről szemlélődve is lenyűgözőnek ígérkezik. A fényt átengedő szerkezet olyan technológiával épül, amit korábban még nem használtak ebben a formában."

Dubaj nyereséget remél

Az előrejelzés szerint sikerül a projektet a tervezett költségvetés keretein belül megvalósítani. Az HSBC szakértői 6,2 milliárd euróra becsülték a költségeket. Számos város elutasítja, hogy világkiállítást rendezzen, anyagi veszteségtől tartva, Dubaj viszont nyereséget remél. Az Ernst and Young elemzői szerint akár az éves GDP másfél százalékát is elérheti. Shaun Vorster, a programokért felelős alelnök: "25 millió látogatóra számítunk. Ennyi ember Ausztrália teljes népességének felel meg, és bár fél év alatt szeretnénk ennyi vendéget fogadni, mégis hatalmas vállalás."

Új kerület létesül a városban

Khalid Sharaf, a Dubaj2020 nemzetközi kapcsolati igazgatója: "Ami itt épül, az a jövőbeni üzleti kapcsolataink alapját szolgálja. A világkiállítás után pedig egy teljesen önálló városként működhet majd a nagyvároson belül. Ideális helyszíne lesz a jövőben idetelepülő kis és nagy vállalatok, start-upok és technológiai cégek számára." A világkiállítási terület úgynevezett szabad zóna, saját jogi keretekkel, ami az ide érkező nemzetközi cégek tevékenységét segíti. Khalid Sharaf, a Dubaj2020 nemzetközi kapcsolati igazgatója: "Jelenleg a dubaji gazdaság legfontosabb szektorai az ingatlanpiac, a szállítmányozás, az utazás és az oktatás. Ez a jövőben is erős marad, de számítunk a mesterséges intelligencia, az informatika és a technológia erősödésére is." Az expo projektjén belül egy 90 millió eurós program a fenntarthatóság segítése és a küldetés megvalósítása a "szellemi összekapcsolódás" és a "jövőteremtés" jegyében.

Juszuf Kairesz, az ExpoLive alelnöke: „A jövőre és az előttünk álló kihívásokra való felkészülés fontossága az expo egyik központi üzenete, ami reményeink szerint a kormányokat és az üzleti élet szereplőit is inspirálja, hogy a fenntarthatóság felé mozduljanak el. A fosszilis és műanyagalapú technológiák helyett válasszák a megújuló megoldásokat, a jövő technológiáit.” A 2020-as expóról már most sokat beszél a világ. A rendező ország maga is nagy játékosnak számít a nemzetközi üzleti életben, így a projekt és öröksége is fokozott figyelmet kap.

Marjan Faraiduni, a Dubaj2020 kiállítási főnőke: "A Siemens már most jelezte, hogy a világkiállítás után, a 2020-as kerületnek nevezett városrészbe helyezi tevékenységének egy részét. Hasonló együttműködést jelentett be az Atlas Capital, és számos más céggel haladtak előre a tárgyalások az ide tervezendő jövőbeni működésükről." Az eddig nyilvánosságra került részletek arra engednek következtetni, hogy a 2020-as expó szervezői arra törekednek, hogy a világkiállítás óriási beruházása hasznosuljon a jövőben.

Forrás: Euronews.com


Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?