hirdetés
hirdetés

Itt a tavasz Szlovákiában is

A Szlovákia észak-keleti részén fekvő négy királyi város gazdag történelmi múltját mutatta be a régió képviselőivel közösen Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője a meghívott újságírók előtt április 11-én csütörtökön a Szlovák Intézetben, melynek vezetője, Ildikó Šipošová is köszöntötte a megjelenteket.

hirdetés

Gabriela Bodnárovának, a régió TDM vezetőjének segítségével és Jelínková tolmácsolásában sorra mutatták be városukat a turizmusért felelős szakemberek. Késmárk, Lőcse, Bártfa és Ólubló városok bemutatkozásából láthattuk, hogy miért is szeretnek odalátogatni a turisták és mit is lehet tavasszal is megnézni.

Bártfa (Bardejov) 2000-től az UNESCO Kulturális Világörökségek Listáján is szerepel, gyönyörű kőburkolatú főterével, történelmi városházájával, és a tér északi részén lévő kisebb bazilika rangú Szent Egyed-templomával várja a látogatókat. A téglalap alakú tér közepén áll a 16. századi városháza épülete, melynek értékes termeiben a honismereti múzeum kapott helyet. A város dísze a ferences kolostor és templom, a kolostor a városi erődítmény védőfalai közelében áll, amely Szlovákia legsértetlenebb állapotban fennmaradt középkori védőrendszere. Késmárk (Kežmarok) turistákat vonzó épületei a Szent Kereszt Bazilika, amelyet a 14. században építették egy korábbi román stílusú kápolna helyén, és az evangélikus artikuláris fatemplom. 1717-ben hozzáépítették egy régebbi, 1593-ból származó kőből készült szakrális építményhez, amely ma sekrestyéjeként szolgál. Ez az építmény tiszafából és vörösfenyőből készült egyetlen darab fém felhasználása nélkül.

Lőcsén (Levoča) megtalálhatjuk a világ legmagasabb gótikus oltárát, melyet Lőcsei Pál mester alkotott, valamint a romantikus stílusban díszített polgári házakkal teli gyönyörű teret. Az UNESCO Világörökségi Listáján 2009-től szerepel Lőcse városa. Az ódon Lőcse súlypontja a terjedelmes téglalap-alakú tér. Itt áll Szlovákia legjelentősebb szakrális építményei közé tartozó, a 14. századból származó Szent Jakab római katolikus plébániatemplom. A későgót, 18,6 m magas, fából készült Szent Jakab főoltár a maga nemében legmagasabb a világon. Lőcsei Pál mester műhelyében 1507 és 1517 között hársfából készítették. A téren áll a 16. századból származó szégyenketrec, amelyet a múltban megszégyenítő büntetési eszközként használtak. Mi Jókai Mór regényéből ismerjük.

Ólubló (Stará Ľubovňa) nevezetességei közé tartozik a hegytetőn álló impozáns kővár és a festői szépségű váralji falucska, Szepesség északi részének központja, Kelet-Szlovákiában fekszik a Poprad folyó völgyében. A Podsadek városrész felett 711 méter magasban Ólubló vára, amely a magyar királyság határait védő végvárak közé tartozott. A város egyik nézőcsalogatója a vár alatt, a Történelmi Katonai Sátortábor, amely a 16. századi katonaéletét mutatja be. A város környékének érdekes helye a Ľubovnianske fürdő, amely tanösvénye öt ásványi forrás mellett vezet el, és szép kilátást nyújt a távoli Magas-Tátra bérceire. Ez a hely a téli sportok tradicionális központja is.

A prezentációk közben és utána Ján Gondek zenekara húzta a talpalávalót, a híres Tátra teát is megkóstolhatták a résztvevők, valamint a jó hangulatú prezentáció után szlovákiai ízeket is kínáltak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai