Itt vannak a krízishelyzetben is helytálló felelős vendéglátóhelyek

A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Netpincér támogatásával február elején elindította a Gasztrohős és Netpincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben versenyét. A díjjal olyan vendéglátóhelyeket jutalmaznak, amelyek a nehéz helyzet ellenére is környezetileg, társadalmilag felelős megoldásokkal, kreatív ötletekkel vészelik át ezt az időszakot. Március 1. és 14. között a  jelentkezők közül a vendégek is kiválaszthatják kedvencüket, dönthetnek, ki legyen a közönségszavazás nyertese.

A díjra több mint 50 nevezés érkezett, számtalan jobbnál-jobb ötletettel, az ország minden szegletéből. “Megtisztelő és örömteli, hogy a Gasztrohős és a NetPincér díjának zsűritagja lehetek - csupa általam nagyra becsült szakember és barát oldalán, akikkel közösen választottuk ki a leginnovatívabb kulináris kezdeményezéseket. Inspiráló volt látni, milyen sokan vannak, akiket ez a mindannyiunkat megviselő pandémia arra sarkall, hogy kreatív, és a közösséget szolgáló innovációkkal keltsék új életre az éttermüket ”- mondta Steiner Kristóf, a zsűri egyik tagja.

Losits Gábor, a Piqniq Budapest társalapítója is élvezte a zsűrizést, döntését alapos kutatómunka előzte meg, számára is felemelő volt, hogy ennyi remek kezdeményést indítottak a hazai éttermek, kávézók. “Hosszú
út áll előttünk, hogy lépésről lépésre, magasabb szintre lépjünk a környezetvédelem, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás területén, de nagyon sokan elkezdték a tudatos munkát" - mondta.

A jelentkezők közül a zsűri egy Szakmai nyertest, egy Zsűri különdíjast és a Top10, közönségdíjra
esélyest választotta ki. “Az elbírálás szempontjai a környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalás, és az innovatív, kreatív megküzdési stratégiák alkalmazása volt. Mindannyiunk nevében mondhatom, nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, öröm volt olvasni a jelentkezési lapokat.”- mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, a zsűri elnöke.

“A nevezések szinte mindegyike előremutató és kreatív megoldásokkal tett azért, hogy vendéglátóhelye ne csak rentábilis, hanem mindannyiunk számára példaértékű és előremutató legyen. Szívem szerint mindenkinek járna a pont, aki elindult ezen az úton. Végül a pontozás során számomra a kiemelten fontos szempontok között volt a társadalmi felelősségvállalás és a szociális szempontból is felelős koncepciók értékelése, melyek hűen tükrözik azt, hogy egy ilyen embert próbáló időszakban is mekkora ereje és értéke van a közösségnek,
az emberi kapcsolatoknak és összetartásnak. Az erre irányuló lépésekhez pedig a legkevesebb financiális eszköz szükséges, hiszen egy, a gondolatiságot támogató koncepció mellett akár egy kis pékség, akár egy megüresedett tér is képes új élettel és új lehetőségekkel felemelni mindennapjait. Jó érzés ezeket látni, és persze ha tehetjük, vegyük igénybe szolgáltatásaikat, ezzel támogatva őket a kihívásokkal teli időszakukban.”
- tette hozzá Hering András a NoSalty főszerkesztője.

Támogatásunkat pedig most egy szavazattal is kifejezhetjük, így hozzásegítve az alábbi, top10-es
listára került éttermeket, kávézókat a több mint 800 000 Ft értékű nyereménycsomaghoz.

A szavazatokra számító vendéglátóhelyek:

Almalomb

Csillaghegyi Megálló

Jedermann Kávézó

KIOSK Budapest

KÖZÖS Kávézó és Konyha

MENZA

Reggeli

Szabad Bisztró

Szőlőskert Étterem

Vivina Café

Ráadásul a szervezők a szavazókra is gondoltak; az első 100 szavazót a RAKUN Dobozközösség garantált
ajándékkal jutalmazza, emellett pedig a GreenGo Budapest, a Felelős Gasztrohős, a Fajszi Paprika és a HVG Könyvek  által felajánlott nyereményeket rejtő kalapba is bekerül a nevük.

A közönségszavazás március 14-ig tart, az eredményeket pedig a március 18-án megrendezésre kerülő
online díjátadón tudhatják meg az érdeklődők. Az est házigazdája Fiala Borcsa lesz.


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?