hirdetés
hirdetés

Jó befektetés az SCD portfóliója

"Jó lehetőséget látunk a balatoni portfólió átvételében, ám alapvetően nem a program megvalósítása miatt döntöttünk a befektetésről" - nyilatkozta az SCD Csoporttól a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t (MTH) megvásároló Turisztika Hungária Kft. (TH) tulajdonos ügyvezetője, Nagy Gábor.

hirdetés

Az SCD Csoport kedden közleményben tudatta, hogy eladja a Balaton-fejlesztési Programot, a FlyBalaton repülőtér hosszú távú bérleti és üzemeltetési jogát, valamint a Hunguest Hotel vételi opcióját tulajdonló cégét, a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t.   

 

Balatoni_életkép_fotó_ Magyar Turizmus Zrt. archívuma
Balatoni_életkép_fotó_ Magyar Turizmus Zrt. archívuma

Magasabb áron

Az MTI kérdésére, hogy a TH tervezi-e a Balaton-fejlesztési program megvalósítását, vagy számolni lehet az ingatlanok, jogok részletekben történő értékesítésével, Nagy Gábor azt válaszolta, a korábbi fejlesztési elképzelések áttekintését követően, a piaci lehetőségek alakulását mérlegelve döntenek majd arról, mely beruházásokat valósítják meg. Figyelembe veszik azt is, hogy a portfólió értékesebb lehet a fejlesztéseket követően. "Úgy gondoljuk, a válságidőszak után, talán középtávon az MTH magasabb értéken kelhet el a mainál, akár fejlesztések nélkül is, de ehhez arra van szükség, hogy a portfólió minden elemét tovább működtessük" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a stratégiát az átadás-átvételi folyamatok lezárása után pontosítják majd az új tulajdonosok.   

FlyBalaton mehet?

Arra a kérdésre, hogy a TH vállalja-e a FlyBalaton további üzemeltetését, mindössze annyit árult el, hogy ehhez már rövid távon is szeretnének szakmai partnert találni. Közlése szerint a cég tulajdonosai fontosnak tartják a balatoni kempingek és a reptér folyamatos működésének fenntartását, hiszen ez a biztosítéka a befektetés megtérülésének is. "A társaság biztosítottnak látja a tranzakció finanszírozásához és a működtetéshez szükséges tőkét" - tette hozzá.   

Arra vonatkozóan, hogy kik és milyen tőkeerővel állnak a cégjegyzék szerint 2011. július 28-án 500 ezer forintos törzstőkével bejegyzett Turisztika Hungária Kft. mögött, az ügyvezető annyit válaszolt, a társaság nem a tulajdonosai által szeretne megjelenni a hazai médiában.   

A Jászai Gellért elnök vezetésével működő ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoport keddi közleménye szerint a Magyar Turisztikai Holdingot egy magyarországi befektetőcsoport vásárolja meg, amelyet a Turisztika Hungária Kft. képvisel. A létesítmények üzemeltetését továbbra is a Jászai Gellért tulajdonában maradó és általa elnökölt tóparti szállásadó vállalat, a Balatontourist Zrt. végzi.    

A magyarországi turizmus-fejlesztés három-öt éves távlatban továbbra is jó lehetőség, ezért döntöttek úgy, hogy az idegenforgalmi portfóliót értékesítik ugyan, de az üzemeltetését folytatják - mondta  Jászai Gellért az MTI-nek. Hozzátette: az SCD a turisztikai portfóliójának átalakítása után tőzsdei bevezetésének előkészítésére, valamint budapesti fejlesztéseinek folytatására koncentrál.    

Tőzsdére mennek

A közlemény szerint már jövőre bevezethetik társaságuk, az SCD REIT papírjait a budapesti börzére. A budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban megjegyzik: a pasaréti Akadémia Parkban megvalósuló irodafejlesztések első üteme augusztusban zárul, és a projekt második ütemének indításához is előrehaladott bérlői tárgyalásokat folytatnak.    

A sztori

Az SCD Csoport 2003-ban a balatoni szállásadó vállalatok akvizíciójával indította útjára turisztikai befektetéseit, amely a balatoni kempingekkel, a Balaton-fejlesztési Programmal és a FlyBalaton repülőtér bérleti és üzemeltetési jogával együtt Magyarország meghatározó idegenforgalmi holdingja lett.       

A Magyar Turisztikai Holding Zrt. tavaly decemberben alakult meg az SCD Group Zrt. idegenforgalmi portfóliójára alapozva, és a Hunguest Hotels Zrt. opciós jogának megszerzésével. Megalakulásakor mintegy 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkezett, és a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák mintegy 10 százalékát tudhatta magáénak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk