hirdetés
hirdetés

Ahol kisebb a látogató ökológiai lábnyoma, mintha otthon maradt volna

Budapesttől két és fél órányi autóútra van egy hely, Patca, ahol 13 hektáros területen egy teljesen fenntartható, zöld megoldásokban élen járó élményközpont működik. A Katica Tanya sajtóeseményén jártunk.

hirdetés

Gonda Tibor, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézet adjunktusa, a Dél-dunántúli Ökoturisztikai Klaszter titkára felhívta rá a figyelmet, hogy van egy olyan -folyamatosan erősödő- fogyasztói réteg a világban, amely környezet- és egészségtudatos életstílust folytat. A fejlett nyugati országokban ez a csoport már a fogyaszók 30%-át jelenti, tagjai elsősorban a fiatalok és a fiatal nyugdíjasok közül kerülnek ki. Ők a turisztikai fogyasztásuk során is tekintettel vannak arra, hogy az ökológiai lábnyomuk az utazás során ne legyen nagyobb, mint otthon.

 Forrás: Katica Tanya

Gonda Tibor  ismertette a PTE saját, reprezentatív kutatásának eredménye alapján a magyar lakosság 50-60%-a számára  fontos szempont a környezeti fenntarthatóság, a felelősségteljes magatartás. Így kijelenthető, hogy a piaci folyamatok és a fogyasztói igények változása is jó irányba halad. Erre kéne a turisztikai szakmának is minél gyorsabban és hatékonyabban reagálni, mert az adatok szerint üzletileg is meg fogja érni, a környezettudatos szemléletre váltás.

 Forrás: Katica Tanya

Nem a trendeket követve, hanem azt megelőzve, a Katica Tanyát 2003-ban alapította egy házaspár, Handó János és Eszter, akik azóta egy célt tartanak szem előtt: hogy fenntartható szórakoztatást nyújtsanak a Patcára látogatóknak. A 13 hektáros élményközpont 100%-ban megújuló energiával működik, azaz csak olyan attrakciókkal találkozhatnak a vendégek, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy fogyasztanak, de csak olyat, amelyet a tanyán állítanak elő. Az élményelemeken túl a fűtés, hűtés, melegvíz-ellátás és elektromos áram igényüket teljes mértékben megújuló forrásból fedezik.

A helyszín a rengeteg extrán túl egy valódi tanya: kis láma, mangalica-vaddisznó keverék, nyúl, kecske, szamár, tehén, no meg persze kutya mind megtalálható itt, ahol a vállalati csapatépítések, osztálykirándulások és a családok programjai is megférnek egymás mellett. 

 Forrás: Katica Tanya

A  KÖVET Egyesület 1995 óta azon dolgozik, hogy a szervezeteknek, a vállalatoknak seítsen a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban -tudtuk meg Herner Katalintól, az Egyesület ügyvezető igazgatójától. Együttműködésük a Katica Tanyával már több mint egy évtizede tart: a Tanya a tapasztalataival és esettanulmányaival segíti a többi KÖVET tagot, az Egyesület pedig, amikor valami újdonságot, új módszert ismer meg, azzal segíti, hogy minél zöldebb lehessen a Katica. Az együttműködésnek egyik fontos eredménye, hogy 2017-ben egy Európai Uniós fenntarthatósági díjat megynyerhetett a Tanya. (Ez a European Business Award for the Environment volt.)

Forrás: Katica Tanya

Hiába profitábilis egy fejlesztés, ha annak a környezeti hatásai maradandóak, akkor azt a Katica Tanya vezetősége nem valósítja meg. Ezért váratott magára idén nyárig a gokartpálya létesítése is, mert olyan megoldást kerestek, ami valóban nem terheli a környezetet. A tulajdonosok célja, hogy aki ellátogat hozzájuk, kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon, mint ha máshova ment vagy otthon maradt volna. Ha csupán néhány ilyen lépés volna, felsorolnánk ezeket, de annyi van, amennyi nem férhet bele a cikk terjedelmébe, így a cikk alatt PDF formátumban tettük ezeket elérhetővé. (Feltöltött fájl(ok) pontban elérhető.)

Elektromos gokartozás, háttérben az energia előállításához szükséges napelemekkel. Forrás: Katica Tanya

Az elektromos gokartpálya

410 m-es modern gokartpálya elektromos gokartokat használ. 16 együléses és 6 kétüléses gokart várja a sebesség és a versenyzés szerelmeseit. Ezeknek az eszközöknek nincs károsanyag kibocsátásuk, mégis jobban gyorsulnak, mint a hagyományos társaik, halkak és képesek a tolatásra is.

Kottász Adél, online szerkesztő
a szerző cikkei

hirdetés

Letölthető fájlok

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai