hirdetés

Kettő az egyben a Balatonnál

Sport és bor – mindenkor. Valahogy így lehetne átalakítani a régi mondást, hiszen viharral, napsütéssel, jó széllel és szép borokkal bélelt hétvége zajlott Balatonfüreden július második hétvégéjén.

hirdetés

Amelyre a Magyar Turizmus Zrt. – hazai és délszláv újságírók részére – remek sajtóutat szervezett, és amelynek során nekünk is volt alkalmunk a páratlan balatoni panorámában 16 méter magasból gyönyörködni, valamint viharos szélben, egy motoros jacht fedélzetén különleges borsort kóstolni – a futball vébé jegyében. Mivel a Kék Szalag vitorlásversenyt – amióta világ a világ – mindig július második hétvégéjét „köszöntő” csütörtök reggel lövik el a balatonfüredi móló előtt, ezért a VinCE Balaton ingyenes borrendezvény e program kísérőrjeként Keszthelyről immár második éve Füredre költözött át (méghozzá olyan nagy sikerrel, hogy a város vezetősége három évre szóló megállapodást kötött a szervezőkkel).

 A csütörtöki startot lehetett a vízről – kísérőhajóról – is követni, mi azonban inkább a partról nézzük a látványos eseményt, a négycsillag superior minősítésű Hotel Silver Resort Panoráma Teraszáról, mert így módunkban áll a ház tulajdonos-igazgatónőjével, Rádóczy Andreával az induló szezon alakulásáról is pár szót váltanunk. Kiderül, a júliusi programok annyira színvonalasak és annyi vendéget vonzanak a Balaton északi partjára, hogy nincs gond a ház töltésével, sőt, inkább azon fáj a sales-esek feje, hogy miképp oldják meg zökkenőmentesen a tömeges túljelentkezést.

Közben eldördül a startpisztoly, és egy szempillantás alatt a rohanógépeknek hívott kéttestű hajóknak már csak a farvizét látjuk, ahogy elszáguldanak Kenese felé a többi versenyzőt már a rajt pillanatában alaposan a hátuk mögött hagyva. Ekkor még nem sejtjük, ami késődélutánra már kiderül: akkor ugyanis sötétre vált az ég, és olyan vihar kerekedik a Balatonon, hogy a benevezett 522 hajó közül sokan feladják a versenyt, és nem lesz kevés azon vitorlázók száma sem, akik segítséget, mentést kérnek, mert saját erőből nem érnék el a partokat.

Amíg azonban a hajók tökéletesen kifújt, hármas-négyes szélben a kismedencének hívott részen – a Füred-Kenese-Siófok háromszögben robognak, addig mi a Tihanyi Apátságba, annak alagsorában lévő kiállításra látogatunk el, majd a pazar panorámával rendelkező Ferenc Pince vendégszeretét élvezzük, ahol ebéd közben a versenyző hajók is feltünnek a vizen. Közben elered az eső, de sebaj, mert következő úticélunk, a Levendulaház Látogatóközpont szerencsére fedett komplexum. Ahol a környező tájat, növény- és állatvilágot bemutató interaktív kiállítást, valamint oktatófilmeket láthatunk. Siklók, halak, levendulák után jöhet a bor – a VinCE Balaton kóstolószalonjában a környék boraival ismerkedünk. Majd hajójukra szállva – immár szakadó esőben – a szervezők nevében Németh Ágnes tart szakszerű borbemutatót, ahol többek közt az ostorosi Böjt Borászat gyönyörű tételét, a villányi Günzer Tamás egyik borát, valamint tokaji Sauskát is kóstolunk.

 Mellettünk, egy másik hajón a futballvilágra érzékenyek utaznak, akik argentín, spanyol, chilei borsorokat kóstolnak, és persze nem feledkeznek meg a rajnai rizlingről sem – nem véletlenül... Ekkor persze már rég nyilvánvaló, hogy szerb és magyar két jóbarát, és bár ezerrel ömlik az eső, ez csak szegény versenyzőket zavarhatja, a sajtóút résztvevőinél a hangulat magasra hág. Közös vacsorával a Vitorlás Étteremben köszöntjük az estét, majd a Kerekes Band koncertje koronázza meg a jóhangulatot, miközben a hajók többsége a vizen alapos viharba kerül, azonban ez már csak a másnapi híradásokban szerepel.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai