hirdetés
hirdetés

Külföldi Fiatalok Magyarországon

Ki jön? És ki jön vissza?

Mit szeretnek Magyarországon a külföldi fiatalok? – erre a kérdésre keresték a választ a Magyar Turizmus Rt. külföldi képviselet-vezetői Zánkán.

hirdetés

Német, orosz és lengyel fiatalokra lehetett leginkább számítani kereskedelmi szálláshelyeinken a KSH 2001. évi összegzése alapján. Ifjúsági szállásaink üzemeltetői a németeknek 68 ezer, az oroszoknak 41 ezer, a lengyeleknek 28 ezer vendégéjszakát köszönhettek, míg más országokból egy nullával kisebb nagyságrendű igénybevétel jelentkezett. Turistaszállásainkon tavaly a lengyelek 57 ezer, a németek hatezer, a csehek négyezer vendégéjszakát töltöttek.

Németország keleti tartományaiban a 3-4. utazási célpontként szereplünk – hangsúlyozta Walkó Miklós, az MT Rt. németországi képviseletének igazgatója. A németek kiérdemlik az „utazási világbajnokok” elnevezést. Legalább ötnapos úton vesz részt évente hatvanmillió német, kétharmaduk külföldre megy. Kereskedelmi szálláshelyeinken a külföldi vendégforgalom 40 százaléka volt 2001-ben nekik köszönhető: 833 ezer német vendég, 4,2 millió vendégéjszakával. Általában második szabadságukat töltötték nálunk, és a német kereslet városlátogatásra (Budapest), a vízpartra (Balaton, Velencei- és Tisza-tó), és a gyógyvizeinkre irányult. Az alacsonyabb árfekvés miatt a németek Magyarországot Bulgáriával és Törökországgal sorolják egy kategóriába.

Külföldre küldi gyerekét, akinek Oroszországban van pénze – fejtette ki Lakatos Barna, az MT Rt. moszkvai képviseletvezetője. Az orosz ifjúsági táborok elhanyagoltak, leromlott állagúak. Magyarországi szervezett útjaik az olcsóbbak közé számítanak. Az orosz gyerekcsoportok az idegenforgalmi főszezonban jönnek, átlagos tartózkodási idejük 14-21 nap. Idén 7-7,5 ezer orosz gyermek szervezett magyarországi üdülése várható.

Olcsó, közeli és napos, összegezte a lengyel turisták magyarországi utazásainak motivációjait Hirling Bozena, az MT Rt. varsói képviseletvezetője. A külföldre utazó lengyelek több mint 50 százaléka önállóan szervezi útját. A népesség 60 százaléka utazott 2001-ben. Elsősorban vakációzni (37 százalék), másodsorban rokonlátogatás céljából (29 százalék). Magyarországra legtöbben Lengyelország déli részéből jöttek. Kedvelt célpontjuk a Balaton, Budapest és a Duna menti térségek. Az idősebb korosztály előszeretettel kereste fel a magyar gyógyfürdőket. A lengyel fiatalok többségének útjait utazási iroda (53 százalék) szervezi, 40 százalékuk önállóan indul külföldre. Magyarországra közel 6 százalékuk jutott el. Úti céljaik rangsorában a nagyon kedvező hatodik helyet foglaljuk el.

Gyermekcentrikusan üdülnek a holland családok. A szülők a gyerekek érdekeit részesítik előnyben – mondta Bart Gijsbers, az MT Rt. hágai képviseletének vezetője. A családos üdülők az autós, buszos közlekedést, a 18-24 éves korosztályúak az olcsó charterjáratokat, a vonatot, a 25 év felettiek az autót és a repülőt részesítették inkább előnyben. Utazásaik közel fele 25 éves korig az utazási irodákon keresztül szervezett, az idősebbekre viszont útjaik önálló kialakítása jellemző. Legfeljebb a szállást foglalják le előre. A holland fiatalok húszéves korig az ifjúsági szálláshelyeken, e felett inkább bungalókban, szállodákban alszanak. Úti céljaik vízpart, strandok. Az utazási célpont kiválasztásában az árszínvonalnak és a szórakozási lehetőségeknek döntő szerepe van.

Idén év elején kezdődtek az építkezések, amely a luxusszínvonalú 200 szobás Golf, Wellness & Conference Hotelt, az ehhez kapcsolódó wellness & spa központot, és a meglévő 18 lyukú golfpálya bővítését érinti további 9 szakasszal. Azonkívül kiépítik az európai újdonságnak számító 18 lyukú putting pályát és a Golf & Tenisz Akadémia Központot.

A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy a bükfürdőiek hosszútávú megállapodást kötöttek a Radisson Hotels & Resorts szálloda európai képviseletével. A Carlson Hospitality Worlwidehoz tartozó Radisson 750 szállodát és üdülőhelyet üzemeltet 131 ezer szobával a világ 63 országában.

A felépülő hotel négycsillagos lesz, benne természetesen gondolnak azokra is, akik éppen nem golfoznak vagy akik csak elkísérik e sport szerelmeseit: lesz wellness és aktív kikapcsolódásra alkalmas egyéb számos szórakozási lehetőség. 3500 nm2-en építik azt az élmény- és termálfürdőt, amelyet később nemcsak a szálló vendégei, hanem az épülő Villapark vendégei is használhatnak majd. Mivel a Golfpark Bükön van, épp ott, ahol feltör a híres termálvíz, természetesen ezt sem hagyják kihasználatlanul: a szállodában különböző gyógyászati lehetőségekre lesz lehetőség. Épül egy nagy konferenciaterem is, 200 férőhellyel.

És most arról, ami itt a legfontosabb: a golfról. Ha felépül a 27 szakaszú pálya, ez lehetőséget biztosít majd arra, hogy nemzetközi szintű versenyeket rendezzenek. Tehát hamarosan a sport sztárjait várhatjuk Magyarországra, ami e hírességeket követő média megjelenését és hazánk hírnevének öregbítését is jelenti egyben. Mivel építik közben a 18 lyukú putting pályát, ez lehetőséget teremt majd arra, hogy az esti órákban, sötétedés után is folytathassák az elkezdett játszmát a játék megszállott szerelmesei.

Végül néhány szó a szintén épülő Villaparkról: ez egy 25 házból álló, 200 lakóegységes épületkomplexum lesz, amely körbefogja a golfpályát és a szállodát. A házakban az elképzelhető összes kényelemről gondoskodnak majd.

A nagyszabású építkezések befejezésének várható időpontja: 2003 második fele, és valószínűleg a Villapark építését nagyjából ekkor kezdik el.

Amiről még újságírói kérdésre beszámolt Hegyi Attila, a Birdland Golf & Country Club elnöke az, hogy bár már javában tartanak az építkezések, próbálják mindezt úgy megoldani, hogy egyáltalán ne zavarják közben vendégeik sportolását, nyugalmát. Erről különben meggyőződhetnek majd a szakmai sajtó képviselői is, akiket hamarosan elhívnak birodalmukba.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai