Kis hely, nagy borokkal: a Somlón jártunk

Annyiszor elrobogtunk mellette ifjú és későbbi éveinkben – Ausztriába vagy a vasi települések valamelyikébe indulva vagy onnan visszafelé jövet a 8-as úton –, mindig is megcsodálva a jellegzetes vulkáni kúp látványát. Ez itt a Somló, mondtuk magunkban, azonban soha nem ismertük igazán közelről. Ezért is tartottunk örömmel arra a bortúrára, amelyre a Somló hegyi pincészetek tulajdonosai hívtak, hogy kóstoljuk meg imádott hegyük különleges ízű, zamatú, szép tételeit.

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjövendöljük: a somlói bor hamarosan éppoly trendi és keresett lesz, mint a villányi, tokaji régóta, vagy mostanában az egri és a szekszárdi borok is. Milyen a Somló kincse? Álljon itt egy gondolat erről: „Ha egy pohár somlói borba kortyolsz élvezettel, biz-tos lehetsz abban, hogy túl vagy a kamaszkoron. Már eleget tapasztaltál, és sok mindent tudsz az életről, amire kellő derűvel tudsz visszanézni. Egyszóval: megérkeztél.”

PÁLINKÁS JÓ REGGELT!

Az egykori vulkáni láva helyén ma egyedi talaj, sajátos mikroklíma és évszázadok tapasztalatai alapján kiválasztott szőlő­fajták – ez lehet a somlói borok szépségé­nek magyarázata. A térség legfontosabb szőlőfajtái: a Furmint, az Olaszrizling, a Hárslevelű és a kimondottan e tájon őshonos Juhfark. 2014 őszén hegyköz­ségi szerveződés eredményeként a leg­nagyobb somlói borászatok kezdemé­nyezésére összefogás indult a közös hegyvidéki kommunikáció érdekében, halljuk a Somló Spirit Pálinkaház vado­natúj látvány pálinkafőzdéjében, ahol jó­féle pálinkával, a tizennégyféle gyümöl­csöt feldolgozó főzde bemutatásával és az új somlói marketingstratégia bemutatá­sával várnak bennünket. Összefogásról, a történelmi borvidék jellegzetességeiről, 34 milliárd forintos beruházásról, öt bor­útról, turisztikai programokról hallunk, és arról, amit utána többen is elmesélnek: a királyság idején a somlói volt a nász­éjszakák bora – nyilván nem véletlenül.

MIÉRT KELL FORDÍTOTT INJEKCIÓS TŰ A SZŐLÉSZKEDÉSHEZ?

Utunk első borral bélelt állomása a somlójenői Tornai Pincészet minimúzeuma, ahol kőzeteket, ősi szőlőmű­velési eszközöket, fejre állított injekciós tűre emlékeztető ásót és Bandi bácsi fotóit tekintjük meg – ő a jelenlegi tulajdonos, Tornai Tamás édesapja, pincészetük ala­pítója volt. Az első a szocialista időkben idehaza, aki saját néven hozott forgalom­ba bort. Hatvanhektárnyi, saját területen gazdálkodnak ma Tornaiék, saját laborató-riumot alakítottak ki, pincéjük egymillió liternyi bor befogadására alkalmas, így ez a hegy legnagyobb pincészete. Egyben ők a hegyvidék legnagyobb termelői, ahol a Somló vidékének jellegzetes szőlőfajtái (Juhfark, Furmint, Olaszrizling) mellett a régi idők szőlőfajtái – a Csomorika, a Ko­rona és a Sárfehér – is megtalálhatók.

POZITÍV REZGÉSEK, KANCSÓ KINCSE ÉS JÉZUS KÖZELEG

Következő vendéglátónk a Somló lábánál tüzes pogácsával és szép borral kínálja a társaságot egy különleges építészeti műalkotás küszöbén: a Várkapitány, azaz Csáki Tibor házát az alatta lévő pincével együtt ugyanis Makovecz Imre építette, ez volt a mester utolsó befejezett remekműve.

Amikor egyszer megkóstolta a borokat, meséli házigazdánk, azt mondta: „Ha tud­tam volna, hogy ilyen jók a boraid, szebb házat építettem volna neked.” Majd pozitív és negatív rezgésekről, reinkarnációról, Jézusnak a diósgyőri várbeli jelenlétéről és hasonlókról hallunk házigazdánktól, miközben meglepően jó borait kóstoljuk. Mindig azt mondom, toldja meg mondan­dóját egy Mária és a magyarországi párhu­zam között, hogy nem érdemes a kancsó kincsét inni, helyette mindenki töltsön inkább a poharába jóféle somlói Várka­pitány bort.

JÓ BORNAK KELL A CÉGÉR: A BOGDÁN BIRTOK

„Na rúgok egy pinceajtót!” – adja meg az alaphangot következő vendéglátónk, a Bogdán családi birtok gazdájának egyik fia, Lehel, azzal leinvitál m inket a mélybe. Nem is járunk rosszul vele, hogy alászállunk, mert isteni 2012-es év­járatú juhfark borukat, 2014-es traminijü­ket és e sorok írójának első számú somlai (ahogy a helyiek nevezik szülőföldjüket) kedvencévé előlépett, rizlingből, zöldszil­vániból készült, Primaverára keresztelt cuvée-jét kóstolhatjuk. Közben régi és új pinceágakat nézegetünk, „szakértő” államosítási időkről hallunk (akkoriban disznókat tartottak ebben az ősi pincé­ben, amelyet az isten is borkészítésre te­remtett), tölgyfahordók erdeit csodálunk, és Bogdánék kicsit beavatnak minket a borké-szítés rejtelmeibe is. Majd a ven­dégszerető család, amúgy somlói módra, vendégül is látja csapatunkat a pince feletti aprócska, barátságos vendéghá­zában, ahonnét nehezen ci-helődünk fel, hogy utunk utolsó állomására időben elinduljunk.

AMIKOR CHAMPAGNE SOMLÓRA KÖLTÖZÖTT

A Somló hegyi birtokát 2002-ben alapító, szombathelyi illetőségű Kreinbacher József pontosan tudta: Champagne elnevezéssel sosem készíthet pezsgőt, hiszen e név ki­zárólag a franciaországi Champagne kör­nyékéről származó szőlőkből készített italt illeti. Azonban úgy döntött, ő igenis pezsgőt készít, francia pincemester segítségével: francia minta alapján, magyar alapokkal. 2005 óta folyamatosan újratelepíti ültet­vényeit, fejleszti birtokát, 2011-ben pedig európai uniós támogatással megabirodal­mat hozott létre, ahol azóta szupermodern, hatalmas borászat és pezsgőpincészet mű­ködik. Pezsgőjének alapszőlője a furmint, az italkészítéshez szükséges champagne-béli élesztőt és ként Bécsből szerzi be, és negyvenhektáros birtokán kizárólag kézzel engedi szüretelni a termést. Korábban ki­zárólag fehérszőlőt termesztett, egy ideje azonban szép vörösborok és pezsgők is ké­szülnek Kreinbacheréknál. Búcsúzásképp ez utóbbi kettőből kóstolunkk: egyik jobb, mint a másik. Nem csodálkozunk azon, hogy a két évig seprőn érlelt, egyedi ízvilágú, citrusos és ásványos jegyeket egyszerre hordozó Kreinbacher pezsgők nemcsak itthon söpörnek be számtalan díjat, hanem a határon túl is egyre jobban keresettek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?