hirdetés
hirdetés

Szálloda- és fürdőfejlesztések a Dél-Dunántúlon

Ledolgozzák a lemaradást?

A Dél-Dunántúlon turisztikai fejlesztések tucatja fejeződött be a közelmúltban. Ugyan az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében tervezett nagyberuházások – Tudásközpont, Zsolnay-negyed, koncertközpont – csak az őszre készülnek el, a nyári szezon kezdetére legalább a pécsi belváros felújításával végeztek. Az EKF keretében meghirdetett rendezvényözön érezhetően megdobta a régió turistaforgalmát, míg az év első két hónapjában visszaesést regisztráltak a térség szálláshelyein, addig április óta folyamatosan nő a forgalom.

hirdetés

Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketing igazgatójának tájékoztatása szerint különösen a német és az osztrák turisták száma nőtt a térségben: Pécsett 217, Baranyában 145, a Dél-Dunántúl egészében 135 százalékos emelkedés történt ezen a két piacon májusban. Júniusban folytatódott a sikersorozat: 23%-kal nőtt Orfűn a külföldi vendéjszaka-szám, ugyanez az adat Pécsen 36%-os emelkedést mutat. A belföldi forgalom a városban júniusban szintén 26%-kal nőtt. Hegyi Zsuzsa úgy véli, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szerepe egyértelmű az emelkedésben, mely egyébként nyolcévnyi visszaesés után következett be. Jelentős szerepet játszott a marketing munka is, hiszen Ausztriában 130, Németországban 97 média megjelenés történt az EKF kapcsán – tájékoztatott Hegyi Zsuzsa. A belföldi vendégforgalom Pécsett és Baranyában 10 százalékkal, a régióban 4 százalékkal nőtt a nyár elején tavalyhoz képest.

Pécsett két szállodai fejlesztés készült el a szezonra: a négycsillagos, 81 szobás Corso Hotel május óta fogad vendégeket, és négycsillagos színvonalú immár a Hotel Laterum is. Pentz Mónika, a Corso Hotel Pécs Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 488 millió forintos uniós támogatást nyertek el 1,8 milliárdos beruházáshoz. Az épületben a standard szobák mellett két luxus-apartman is helyet kapott, amelyek hatalmas terasszal és saját szaunával rendelkeznek. Nyolc családi lakosztály, valamint négy, mozgássérülteknek épült szoba is része a 155 ágyas szállodának.

Év végére készül el a Hotel Makártanya Sport & Wellness négycsillagossá fejlesztése. A szálloda 880 millió forintból születik újjá. A mintegy 3000 négyzetméteren megvalósuló fejlesztés a 10 éve, Pécs északnyugati részén, az egyetemek közelségében épült háromcsillagos szálloda minőségi fejlesztése. A beruházás eredményeképpen beltéri medencés wellness részleggel, mélygarázzsal, lifttel, új recepcióval és konferenciateremmel gazdagodik a szálló. A majdnem 900 millió forintos fejlesztési költség 40%-át, mintegy 319 millió forintot, uniós forrásból teremtette elő a beruházó.

 

 

37,5 milliárd forint fejlesztésekre

A dél-dunántúli Regionális fejlesztési ügynökség adatai szerint a 2007-2013 közötti időszakban három fő célra, a turisztikai attrakciók fejlesztésére, a fogadóképesség, kiemelten a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésére valamint a turizmusban érintett szereplők együttműködésének ösztönzésére szolgálnak a támogatási források. a turisztikai fejlesztésekre összesen 37,506 millió forint forrás áll rendelkezésre. Az összeg legnagyobb része (20,214 millió forint) a vonzerőfejlesztésre jut, a szálláshelyek modernizálására, kialakítására 11,977 milliót különítettek el. A nyertes projektek révén 3535 új, négycsillagos férőhely keletkezik a régióban, ezzel az ott korábban található 5359 összes szállodai ágyszám jelentősen nő.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai