Légies elegancia és 21. századi luxus ötvözete a Párisi Udvarban

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb budapesti műemléképület felújításának részletei mellett eddig kevesebb figyelmet kapott a megújult Párisi Udvar, mint ötcsillagos butikhotel működése. Egy hónappal a nyitás után bejártuk a századfordulós eklektikus és orientalista díszítéseket letisztult, minimalista eleganciával ellensúlyozó, a hangulatot észrevétlenül támogató technológia révén 21. századi luxussal hívogató házat.

A júliusi aszfaltizzasztó hőségből belépve igazi felüdülést jelent a Párisi Udvar Hotel Budapest, és nem a légkondícionálás miatt. A Petőfi Sándor utca felől érkező vendégek a recepcióhoz, míg a Ferenciek tere felől belépők rögtön a kávéházi részbe jutnak.  A zaklatott hétköznapokból kiszakadni vágyó fővárosiak számára is nyitott Párisi Passage Café & Brasserie étterem - amely egyben a szálloda étterme is - egy másik, lassabb korba repíti vissza a betérőket. Az eredeti pompájába visszaállított historizáló stílusú, arab, mór és art nouveau jegyeket hordozó épület egyik leglátványosabb része épp a passzázs, amelynek két kristálykupolája alatt nappal megidézik a századforduló kávéházi hangulatát, este pedig bárként üzemel, ahol kézműves koktélokkal lazíthatnak a vendégek egy hosszú nap után. Közben pedig a díszes majolika csempékben, muránói üvegmozaikokban, lenyűgöző vasszerkezetekben és az oszlopfőkön lévő szobrokban gyönyörködhetnek.  

Az étterem berendezéséért és a századfordulós hangulat 21. századi luxussal ötvözött összhangjának megteremtéséért a Blue Skye Hospitality és Henry Chebaane felelt a Mellow Mood Hotels által üzemeltetett, az amerikai Hyatt Hotels Corporation „The Unbound Collection by Hyatt” márkájához tartozó butikhotelben. Elsősorban a bézs, arany, bronz színekkel, anyagokkal és a bútorszövetek textúrájával játszva el is érte a kívánt hatást. Az étterem egy látványkonyhával is rendelkezik, amely a félemelet alá eldugva inkább a letisztult modern eleganciát képviseli, azonban a passzázson átsétálók számára alig feltűnő, mivel a műemlék részek lenyűgöző részletgazdagsága elvonja róla a figyelmet. Ehhez igazodik az art nouveau stílusú étlap is, az étterem pedig a nemzetközi gasztronómiát vegyíti a magyar konyha különlegességeivel.  

Exkluzív rendezvényterek

A félemeleten található a hotel vezetőségének irodái mellett a 78 négyzetméteres, multifunkcionálisan használható Budapest Salon, a hotel 4 konferencia és rendezvényterületének  egyike. Különlegessége, hogy egyik fala szinte teljes egészében a passzázsra néz. A hotel összesen 300 négyzetméternyi rendezvénytere konferenciák, workshopok és egyéb társasági rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A legkülönlegesebb mind közül kétségkívül az egy emelettel fentebb található, hexagon alakú, a luxfer-prizma kristálykupola fölött elhelyezkedő Párisi Salon. A hatszög alakú 93 négyzetméteres terem diszkrét eleganciáját támogatandó a folyosói textil tapétákon, helyenként a szőnyegeken is visszaköszön a méhsejt minta, illetve az okostükörrel felszerelt lifttel szembeni vasoszlopokon az eredeti építtető Belvárosi Takarékpénztár méhecske szimbóluma. A rendezvények szüneteiben pedig a Ferenciek terére, illetve a Gellért-hegyre nyíló kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók.

Ugyancsak ezen a szinten található a két másik, 28-28 négyzetméteres, ám összenyitható rendezvényterem, a Milan és a Vienna Salon, amelyek a passzázs feletti tetőteraszra néző folyosóról nyílnak. A rendezvényhelyszínként is funkcionáló belső terasz különlegessége a növények teremtette oázis mellett az egyik falát adó, Róth Miksa munkáival díszített, a felújítás eredményeképp megtisztított, és a restaulás eredményét védendő, üveggel pagodaszerűen leburkolt központi kupola. Mindez oldja az épület közepén lévő terasz bezártságát.

 

Egyedi szobák és lakosztályok

 A hotelszobákhoz vezető folyosón sétálva a vendégek megcsodálhatják Budapest első liftjének Zsolnay kerámiákkal és szecessziós mintákkal díszített liftházát, melyet megtartottak a felújítás során, igaz, nem eredeti funkciójában. Majd, a beruházás során lefedett Poligon udvarba érve a számtalan mór stílusú, türkiz Zsolnay csempével szegett ablakot, és a műemlék lépcsőházat. Az udvar egyébként új funkciót kapott, a prémium kategóriájú szobák vendégei térítés ellenében, míg a lakosztályok és rezidenciák lakói térítésmentesen használhatják akár üzleti tárgyalások színtereként is a süppedős mélyzöld fotelekkel berendezett, privát recepcióval, reggelivel és a minikonyhában napközbeni étel-italfogyasztással hívogató Club Lounge-t. A szállodai lobby-tól egyébként a lépcsőház szobakártyával nyitható üvegfala szeparálja el ezt a prémium szolgáltatást nyújtó részt.

A passzázs lobbijából a látogatók két felvonóval vagy a díszes, egyedi, kettős lépcsőházon keresztül érhetik el a szállodai szobákat öt szinten. A szobák nagy része a belső udvar köré szerveződik. A passzázs látványorgiáját időtlen, letisztult elegancia, és a modern technológia diszkrét jelenléte ellensúlyozza a szobákban és a lakosztályokban.  Alapszínként a fehér, a bézs, és a fekete dominál, amit a Zsolnay zöld, az arany, ezüst, illetve a szürke különböző árnyalatai hangsúlyoznak. A 110 egyedileg berendezett szoba, illetve lakosztály és rezidencia a Hyatt lánc előírásainak megfelelten felszereltek, és tágasak. Az egyedileg szabályozható légkondicionáló, a wifi, a vendégek eszközeivel párosítható LCD tévé, a laptop méretű széf, a beépített usb csatlakozók, a minibár, a Nespresso kávégép éppúgy alapfelszereltségnek számít, mint a különálló íróasztal, a fürdők márványborítása, az egyénileg szabályozható japán WC-k, a hajszárító, köntös, papucs és a luxus kozmetikumok.

A vendégek komfortérzetét tovább fokozzák a világos bútorok és textilek, a hatalmas tükrök, és az okosan tervezett - sokszor a természetes fényre építő - világítás, mivel optikailag tágítják a teret, és légiessé teszik a berendezést, még akkor is, ha King Size, vagy Super King Size ágyak állnak is a szobákban. A hexagon minta a szőnyegeken, tapétákon és bútorokon is visszaköszön.

A standard szobák 24-36, a deluxe szobák pedig jellemzően 36-42 négyzetméteresek. A 24 órás szobaszerviz minden szobához elérhető. Emellett több szoba is parkettával burkolt, így az allergiások számára is kínálnak alternatívát.

A hotel 18 lakosztályából mi az építtető nevét viselő Brudern lakosztály kényelmével ismerkedtünk meg. A 87 négyzetméteres, tárgyalóval, nappalival és külön étkezőhelyiséggel felszerelt lakosztály a Ferenciek terére néző ablakainak köszönhetően mindig világos. A hálóban a parkettába épített éjszakai vezetőfény ugyancsak a vendégek kényelmét szolgálja, ahogyan a fürdő okostükrei is. A falakon Tóth Ágnes képzőművész a hotel számára készített egyedi képei láthatóak.

A tetőszinten a főhomlokzattól visszahúzott rezidencia-ráépítés készült, melynek páratlan, a városra és a Gellért-hegyre néző panorámája, tágas új terei ideálisnak bizonyultak két összenyitható, tetőteraszos elnöki lakosztály kialakítására. Homlokzata az utcai homlokzat mívességét, anyagszerűségét idézi kortárs szellemben. A kisebb, 130 négyzetméteres Budapest Rezidencia két hálószobával, nappalival, valamint privát spa részleggel felszerelt.

 A nagyobb, hatszög alakú Paris Rezidencia 290 négyzetméteren biztosít luxuskörülményeket a pihenéshez. Hatalmas, kék-ezüst-törtfehér színvilágú nappalija mellett a három hálószoba egyaránt a privát tetőteraszra néz, és mindegyikhez saját, márványborítású fürdő tartozik. Különlegessége, hogy a közepéről a Club Longe-ra nézhetnek le a lakók, az udvar köré épített lakosztály részben egyedi gyártású türkiz Zsolnay csempékkel burkolt körfolyosója pedig természetes fényt kap emiatt. A lakosztály konyhája és a privát spa részlege a tetőterasszal átellenben, az épület belsejében kapott helyet.

 

Felüdülés a testnek

Az épület adottságai miatt a nap minden szakaszában elérhető csúcstechnológiát felvonultató fitnesz részleg mellett egy kisebb alapterületű, ám minden igényt kielégítő spa-t alakítottak ki. Itt három, test- és arckezeléseket, körömápolást és Adrian Feller és Janssen kozmetikumokkal biztosított  szépészeti szolgáltatásokat kínáló kezelőhelység mellett  infraszauna, finnszauna, gőzkabin, jégkút, hidromasszázs várja a lazítani kívánó vendégeket.

 

 


A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?