hirdetés
hirdetés

Májustól nyílnak a turizmushoz kapcsolódó pályázatok

Folytatódik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásainak kihelyezése. Erre a célra 200 milliárd jut - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a fővárosban megtartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A most rendelkezésre álló forrás mintegy 50 százalékát az ÚMVP I-es tengelyének jogcímeire, azaz a mezőgazdasági, élelmiszer-feldolgozási és az erdészeti ágazat versenyképességét javítani szándékozó pályázók vehetik igénybe - ismertette a miniszter. Kiemelten fogják támogatni a környezeti és tájgazdálkodást, és a mikrovállalkozások, apró gazdaságok számára is elérhetővé szeretnék tenni a pályázati pénzeket, ugyanakkor az eljárásrend változtatásával rövidítik a pályázatok elbírálási idejét.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2011-ben megnyíló ÚMVP jogcímeket ismertette. Közölte, hogy a mikrovállalkozói pályázatok esetében is lerövidül a döntési időszak: a korábbi évek 12-13 hónapja helyett idén ennek felével lehet számolni. ÚMVP III-as tengelye vonatkozik a vidéki élet minőségének javítására, amelyre idén májusban nyílik meg a pályázati lehetőség. Ide tartozik: A turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások fejezete. (Idén a III. tengelyre négy és fél milliárd forintot fizettek ki eddig.) Az államtitkár szerint kisebb gazdálkodók is benyújthatják pályázatukat, a 2772 településen 2,8 millió lakost érinthet a turizmus fejlődése.

Szándékaik szerint lehetőség nyílik a falusi szállások bővítésére, a gyermek és ifjúsági turizmus fejlesztésére, valamint a tájházak és a skanzenek minőségének javítására. A turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások központi jogcímek lettek, vagyis kikerültek a LEADER program alól - tette hozzá. 

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke bejelentette, hogy tegnap, hétfőn került sor a kérelembenyújtási felület megnyitására, melyen 2 nap alatt 171 kérelmező jelent meg. Fontos információ még, hogy a beruházási pályázatokhoz kapcsolódóan korábban nem lehetett vis maiorra hivatkozni, idén azonban erre is lehetőség nyílik, így maximum egy éves határidő-hosszabbítást kaphatnak a pályázók.

Érdemes figyelni a mvh.hu honlapot, ahol májustól folyamatosan jelennek meg a turizmussal kapcsolatos pályázati kiírások. 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai