Megfordult a trend: az utolsó negyedévben visszaesett Budapest turizmusa

Bár 2015-ben összességében nőtt a turisták és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma Budapesten, az év utolsó három hónapjában rendre visszaesést mutatnak a statisztikai adatok.

A kumulált adatok szerint a 2015. január-december időszakban 3.775.649 vendég összesen 8.712.571 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely az egész évre nézve 7,6% illetve 6,8%-os emelkedésnek felel meg, 2015 utolsó negyedéve azonban nem alakult túl fényesen Budapest turizmusát tekintve, 2014-hez viszonyítva.

A KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshely adatai szerint 2015 decemberében 278.453 vendég 630.895 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami 0,6%-os, illetve 2,55%-os csökkenést jelent 2014 decemberéhez képest.

Októberben, novemberben és decemberben a külföldivendég-éjszakák száma folyamatos visszaesést mutatott Budapesten, amely főként a migránshelyzetnek tudható be. A novemberi STR riport adatai szerint azonban a visszaeső nemzetközi utazások a közép-kelet-európai fővárosok között csak Budapestet érintették, ahol a hotelek kihasználtága 62,3%-ra esett vissza a 2014-es 65,6%-ról. Ezzel szemben nőtt a szállodák foglaltsága Prágában, Bécsben, Pozsonyban és Varsóban is. Ez a mutató Prágában 68,9% (+4,2 százalékpont), Bécsben 71,8% (+2,2 százalékpont), Pozsonyban 60,6% (+1,7 százalékpont), Varsóban 77,8% (+3,4 százalékpont) lett.

Egy héttel ezelőtt két forrásból rendelkeztünk decemberi budapesti vendégforgalmi statisztikákkal: az STR Trendriportja szerint a múlt év utolsó hónapjában a budapesti szállodák szobafoglaltsága 59,1%-ra romlott a 2014 decemberi 60,4%-ról Budapesten, a 82 fővárosi szálloda adatait figyelembe vevő, a Xellum Kft. által készített Hotel Monitor felmérése szerint azonban a szobafoglaltság tavaly decemberben bár minimálisan, de nőtt: a 2014-es 59,4%-ról 59,8%-ra. Éppen ezért nagyon vártuk a KSH adatait, amely a legpontosabb képet adja a hazai és azon belül is a budapesti vendégéjszakák számáról, illetve a szállodai szobafoglaltság arányáról. Sajnos azonban a KSH-s adatok is a csökkenést erősítették meg, mely szerint a turisták száma 0,6%-kal, a vendégéjszakák száma pedig 2,55%-kal csökkent decemberben 2014 azonos időszakához képest.

A visszaesés a KSH számai tükrében már október óta tart: míg szeptemberben a külföldivendég-éjszakák száma még 8,4%-kal tudott növekedni Budapesten az előző év azonos időszakához képest, addig októberben már 2,5%-os visszaesést látunk, novemberben 4,8%-kal kevesebb vendégéjszakát töltöttek fővárosunkban a külföldiek, míg decemberben a külföldivendég-éjszakák száma 4,2%-os visszaesést mutat (az összes vendégéjszakák száma pedig a már említett 2,55%-kal csökkent.)

Külföldivendég-éjszakák száma Budapesten 2015-ben:



A szállásdíjbevételek nőttek

Bár a vendégéjszakák száma 2015 decemberében enyhén csökkent, a kereskedelmi szálláshelyek mégis jobb évet zártak, mivel forintban mért bruttó szállásdíjbevételeik tovább emelkedtek, decemberben 2,3%-kal, a január-decemberi időszakban pedig 15,5%-kal.

2015. január és december között Budapest kereskedelmi szálláshelyein az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) bruttó 13.719 Ft volt, ami 13,4 %-os növekedést jelent 2014. azonos időszakához képest.

Budapest „küldő országainak” rangsorában továbbra is első helyen áll Magyarország és a trend növekedést mutat. 2015. január és december között a belföldi vendégéjszakák száma átlépte az egymilliót; pontosan 1.002.969 volt, azaz 6,8%-kal több mint az előző év megegyező időszakában.

A külföldi küldő piacok között 811.200 vendégéjszakával (+18,4%) vezet az Egyesült Királyság, ezt követte Németország 595.759 vendégéjszakával (-2,2%).

Ázsiából 25,4%-kal több vendégéjszakát realizáltak Budapest kereskedelmi szálláshelyei a 2015. január-decemberi időszakban. 73%-kal nőtt az indiai, 43%-kal a kínai, 12%-kal a koreai, 14%-kal az izraeli és 25%-kal az egyéb ázsiai vendégéjszakák száma. Az Amerikai Egyesült Államokból 13,3, Ausztráliából pedig 14,4%-kal többen érkeztek mint 2014-ben.

A Budapestre utazók legfőbb motivációja a városlátogatás, a rokonlátogatás, az üzleti utazás volt.

Az adatok negyedévenkénti KSH elemzése szerint a külföldi turisták egyre többször rövid városlátogatásra érkeznek az országba, és ebből leginkább Budapest profitál. A Budapestre érkező külföldiek száma 2015. évben 3.249.430, az eltöltött vendégéjszakák száma 7.709.602.

Mind december hónapban, mind a 2015. január-december időszakban, a legtöbb vendégéjszakát az V. kerület realizálta, a Budapestre érkező külföldi vendégek 39%-a választotta ezt a kerületet. Belváros-Lipótvárost követi a VII. kerület, ahol a vendégek 16%-a szállt meg. A harmadik legkedveltebb a VI. kerület, melyet a vendégek közel 10%-a választott budapesti tartózkodása alatt.

Budapest az Utazás kiállításon

A látványosan emelkedő belföldi vendégszám is indokolja, hogy Budapest legyen a 2016-os budapesti Utazás kiállítás belföldi díszvendége. A közel 40 éves múltra visszatekintő – elsősorban a belföldi vendégek részvételére számító – Utazás kiállítás a Hungexpo Zrt. szervezésében, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai közreműködésével idén március 3-6. között kerül megrendezésre.

A Főváros képviseletében hivatalosan a díszvendégséggel járó szervezési feladatokat, a tartalmi és formai megjelenést, generális és operatív módon a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ látja el. A közel 500 nm-es Budapest standon, a fővárost, mint a „Négy évszak, a kultúra és a szellemi értékek világvárosát” kívánja a BFTK képviselni: Bemutatja és helyet biztosít Budapest értékeit, látnivalóit képviselő fővárosi társaságoknak, úgy mint a gyógyfürdőknek, az állatkertnek, a fővárosi színházaknak, múzeumoknak, és az elmúlt években történt látványos fejlesztéseknek mint a 4-es Metró, vagy a Vársikló.

Az eseményen kerül bemutatásra a BFTK legújabb terméke, a Belföldi Budapest Card.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?