hirdetés
hirdetés

Minden a játékról és egészségről szólt a Városligetben

Hétvégén a Városligeti Napozórétet ellepték a családok - megrendezték a Vidékjáró Családi Fesztivált. Kézműves foglalkozások, tematikus udvarok, hangszerbemutató, népzenei koncertek és táncház, hatalmas akvárium, interaktív homokozó, ingyenes ugrálóvár, mászófal, barlangász bemutató, óriás társasjáték várta a legfiatalabbakat.

hirdetés

A Vidékjáró Kft. több alapítvánnyal, civil szervezettel, alkotó közösséggel összefogva szervezte meg a Le a cipővel elnevezésű Vidékjáró Családi Fesztivált.

Az egészségudvart Klapka György is erősítette, aki 40 hektáros bio dióültetvény tulajdonosa, és emellett egy újszerű alternatív gyógyászati termék és nem mellesleg magyar találmány, az aranysó piacra kerülésének finanszírozója.

A gyerekek saját szemükkel nézhették meg a kenyérkészítés folyamatát. Egy mobilmalom segítségével bárki bekapcsolódhatott az őrlésbe, megnézhette, miként lett a búzából liszt. A gyerekek is részt vehettek a dagasztásban, majd a kemencébe téve megvárhatták, amíg kisül a kenyér.

Szombaton és vasárnap a sajtkészítéssel ismerkedhettek meg, a hatalmas rézüstökben négyféle sajt is készült, de a túrórudi előállításának rejtelmeit is megismerhették.

Az év biotermelői segítségével az egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel barátkoztak, miközben a látványkonyhában egészséges alapanyagokból készült ételeket kóstolhattak. Az ökoudvarban a használt sütőzsiradékból történő szappanfőzés rejtelmeibe pillanthatnak be az érdeklődők, és a gyerekek itt anyák napi ajándékot is készíthettek a kész szappanból.

A zöldudvar különlegessége a mobiltanösvény volt, ahol 15 féle játék segítségével népszerűsítették a környezettudatos életmódot. Itt volt a nagyon népszerű állatbemutató és állattsimogató.

A hagyományudvarban, több sátorban számos hagyományos mesterség tartott bemutatót. Az alkotóházak, képzőművészeti egyesületek keretében többek között a barkóhímzést, a fakazettafestést, a népi hangszerkészítést, a szövést, a kosárfonást, a csipkeverést, a viseletibaba-szövést, a nemezelést, a kötélverést, a hímzést és a bútorfestést ismerhették meg.

A fesztiválra az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus támogatásával érkeztek a kecskeméti SOS Gyermekfalu ifjú lakói is, hogy részt vehessenek a programokon, majd élve a meghívással az Állatkertbe is ellátogattak. A Borlovagrend – a borkultúra népszerűsítésén túlmenően – a középkori hagyományokon alapuló önzetlen nemesi eszmerendszernek megfelelően kiemelt feladatának tekinti az arra rászorultak – köztük a gyermekek – támogatását.

A színpadon népzenei, világ- és komolyzenei koncertek, bemutatók követték egymást, többek között nagyszámú hárfás növendék, illetve ütős együttes lépett fel, amelyet 30 dobos látványos előadása, gitárosok kamaraegyüttese, fúvósok műsora egészített ki. Esti koncertjeik fellépői közt műsort adott Herczku Ágnes és Bandája, Bognár Szilvia és az Etnoé pedig jól ismert nevek a népzenei, világzenei műfaj rajongói előtt.

Vasárnap kora délután Birinyi József népzenész, népzenekutató figyelemfelkeltő népihangszer-bemutatót tartott a színpadon, majd színes néptáncbemutatóval, a Cédrus néptáncegyüttes fergeteges táncával és táncházzal zárult a program.Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai