hirdetés
hirdetés

MUISZ-MISZ: Közös etikai kódex

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) és a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) képviselői etikai együttműködést kötöttek, és aláírták az etikai kódexet szerdán a MISZ Paulaners’ Platz étteremben megtartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) elnöke és Bálint Zoltán, a MISZ elnöke írta alá az utazási irodák és az idegenvezetők együttműködéséről szóló etikai kódexet.

Mint Bálint Zoltán, a MISZ elnöke elmondta: az utazási irodák és az idegenvezetők szoros együttműködése közös érdek, a vendégek minél jobb színvonalú kiszolgálása, a turizmus színvonalának emelése miatt. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége az idegenvezetők munkáját, magatartását szabályozó saját etikai kódexét már 1997-ben elkészítette, ez a MUISZ-al közös etikai kódex-el összhangban van, változatlanul érvényes, és a honlapon megtekinthető - mondta a MISZ elnöke. Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke hangsúlyozta: az etikai kódex révén is szeretnék megelőzni a fekete utazásszervezést, és bíznak benne, hogy a szakmai normákat megfogalmazó dokumentumot nemcsak a szövetség tagjai veszik figyelembe, hanem a többi piaci szereplő is.

Bálint Zoltán az etikai kódex jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: az idegenvezetők számára fontos, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően rögzítették a munka lemondása esetén nekik járó díjat. Így ha a lemondás a munka megkezdése előtt 1 héttel történik: 50 százalék, 48 órával előbb 75 százalék és 24 órával a megkezdés előtt 100 százalék ez a díj. Az Etikai kódexben meghatározzák az idegenvezetők és az utazási irodák kötelességeit is.

Többek között, hogy az idegenvezető köteles külföldi csoportok vezetése esetén az ország helyzetét, kultúráját, gazdasági életét tárgyilagosan, saját politikai véleményétől mentesen, pozitív fényben megismertetni a vendégekkel. Mások nézetét, véleményét tartsa tiszteletben akkor is, ha azok az övével nem egyeznek. Az idegenvezető legyen mindenkor lojális az őt megbízó utazási irodával, és a munka végeztével tapasztalatairól számoljon be.

Ugyanakkor az utazási iroda kötelességei az idegenvezetőt részletesen mindenről tájékoztatni, a referens mindig kapcsolatban kell állnia az idegenvezetővel, a problémák megoldásában segíti őt. Az utazási iroda az idegenvezető előre kialkudott bérét a munka elvégzése után azonnal kifizeti, és ha a munka meghiúsulna, azt közli vele.

Végül az etikai kódex abban is határoz, hogy a közös együttműködés értelmében az utazási irodák törekedjenek arra, hogy minél több MISZ tag idegenvezetőt foglalkoztassanak, valamint véleményezzék az „Év idegenvezetője” címre jelölteket.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai