Naná, hogy a világ legjobb portása magyar!

Az ausztrál nagyközönségi utazási hírportál, a Traveller.com munkatársainak szavazata alapján a világ legjobb hotelportása idén a budapesti Kempinski Hotel Corvinus-ban dolgozó Takács Tamás lett. Tőle tudtuk meg, kell-e, hogy egy szállodai portásnak igazán jó arcmemóriája legyen? És mi a helyzet otthon a családdal, a magánélettel? Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a gyors technikai fejlődés mennyiben rengette meg a recepciók világát?

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

25 éve van a pályán Takács Tamás, és elmondása szerint egy percig sem bánta, hogy a hotel recepcióját választotta élete hivatásának. Sok-sok éves tapasztalat alapján elmondhatja, ami feltétlenül kell, hogy valaki ezt a pályát válassza:eltökélt legyen a választása, szinte végtelen türelemmel kell rendelkeznie és a gyors helyzetfelismerés, probléma megoldás szintén elengedhetetlen. Tökéletes arcmemóriával viszont ő sem rendelkezik, nem is lehet, hiszen a pultja előtt úgy napi 500 ember megy el - ennyi arcot pedig képtelenség mind megjegyezni.

 

Egy igazi hotelportás számára nincs lehetetlen kérdés, csupán egy kis idő ahhoz, hogy a legelképesztőbb helyzeteket is megoldja. Egyszer például egy nagy autógyár német menedzsere került abba a helyzetbe, hogy leitta délben vörösborral a rajta/nála lévő egyetlen ingét, este pedig fontos vacsorára volt hivatalos, nem volt mese, keríteni kellett neki egyet - pedig piros betűs ünnep lévén minden közeli és távoli üzlet zárva tartott. A kérés ráadásul úgy szólt: 44-es legyen a fehér ing, és hozzá hófehér csokornyakkendőt kér még a vendég. Tamás előkerítette,elküldte, a vendég kifizette és boldogan ment az esti üzleti rendezvényre.

A világ legjobb portásának kikiáltott portás meggyőződése, ha nem rendelkezne nyugodta családi háttérrel - nem tudná a munkáját olyan sikerrel, és nap mint nap olyan nyugalommal végezni, ahogy 25 éve teszi.

Azt is ő árulja el, hogy bár a modern technikai eszközök sokat elvesznek egy jó concierge feladatköréből (az online jegyvásárlás, éttermi helyfoglalás, taxirendelés stb. min-mind régebben a precepciók hatáskörébe tartozott egy-egy szálláshelyen), ámde az "apró finomhangolásokban" egy jó recepciós ma is verhetetlen. Ilyen például, ha a vendég bár online az okostelefonján keresztül foglal asztalt egy étteremben, azonban alapvető helyismeret híjján az odavezető út megtervezésében, sikeres lebonyolításában kéri a szállodai portás segítségét továbbra is. 

Nem beszélve arról, hogy váratlan helyzet esetén szintén nem tudja, mi tévő legyen - ilyenkor egy jó szállodai portás szintén nagy segítséget jelent.

További érdekességek, és a concierge szakma legmélyebb titkai a világ legjobb szakemberének tolmácsolásában a Turizmus & Vendég következő, februári számából tudható meg.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.