hirdetés
hirdetés

Negatív árspirál indult a légitársaságoknál a nyaraló desztinációk felé

Elképesztő olcsó repülőjegyekkel próbálják csábítani a koronavírus-járvány közepette a légitársaságok a turistákat, de ezt pont azért teszik, mert nagyon kevesen döntenek idén nyáron a távoli nyaralás, még kevesebben a repülős utazás mellett.

hirdetés

Minden olyan ország, ahol a turizmusból komoly bevételek származnak, megpróbál egyensúlyozni: a lehető legtöbb turistát magához csábítani úgy, hogy a legkevésbé növeljék a járvány terjedésének kockázatát. Az unió pedig próbál egységes szabályokat kialakítani, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Egyelőre a schengeni zónán belüli szabad utazást sem sikerült elérni, az egyes tagországok maguk döntenek arról, hogy kiket és honnan engednek be és kiket nem, adja hírül a forbes.hu portál.

A legnépszerűbb tengerparti turistacélpontok között komoly verseny alakult azért a kevés turistáért, akik el mernek indulni idén. De országonként változó, hogy kiket engednek be, mennyire szabad a belépés. Van, aki nem válogat, mehet mindenki. Van, aki a járványhelyzet alapján szűr, van, aki az állampolgárság alapján és van aki kötelező tesztet, vagy két hét karantént ír elő. És napról napra változnak a szabályok, illetve az, hogy ki mely országokból fogad turistákat.

Ciprus például három csoportba sorolja az országoka,t és csak az elsőből mehetnek a turisták teszt nélkül, a másodikból negatív teszt kell, a harmadikból nem lehet beutazni. Málta is csak 21 országból engedi a beutazást.

A magyar turista jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy mehet bárhova. Ahol van lista, a kedvező magyar vírushelyzet miatt a legjobbak közé sorolják az országot. Csak olyan országokba nem utazhatunk, ahova egyáltalán nem engednek be még mindig a turistákat, ilyen például Norvégia.

A norvégok azt mondják, a belföldiek otthon tartásával idén nyáron pótolják a külföldről érkezőket, nem kockáztatják a vírus behurcolását.

Görögországba elvileg karanténkötelezettség nélkül, szúrópróbaszerű tesztelés mellett utazhatunk, a gyakorlatban a múlt héten az összes utast letesztelték belépéskor az athéni reptéren és egy napig, az eredmény megérkezéséig el kellett különíteniük magukat.

Izlandra bárki mehet, de csak a belépéskor a reptéren elvégzett teszt után, amit a turista fizet. Vagy lehet választani 14 nap karantént, ami nem igazán életszerű egy turistától.

A magyar utazó számára fontos döntési szempont, hogy olyan helyekre is utazhat, ahova a fertőzöttebb országokból nem lehet menni. Tehát a legbiztonságosabb választásnak azok az országok látszanak, ahol nagyon alacsony a fertőzöttség és ezt szigorú beutazási szabályokkal próbálják is őrizni. Az eddig felsorolt országok épp ilyenek.

Mehetünk olasz és spanyol nyaralóhelyekre is, de ott nagyobb víruskockázatot futunk még akkor is, ha eldugottabb helyeket, alig fertőzött szigeteket választunk. Az utazás legnagyobb rizikója természetesen az, hogy mi magunk megfertőződhetünk. De tönkre tudja tenni a nyaralást az is, ha a környezetünkben észlelnek fertőzést, ezért mi is karanténba kerülünk. Ezért célszerű jól elkülönülő szállástípust választani a sok szobás szállodák helyett.

Az is kockázatot jelent, hogy mire elindulunk, megváltozik valamelyik ország besorolása. Nincs kizárva, hogy a célország vezet be szigorúbb intézkedéseket. Ha ez kötelező teszt, az csak macera, esetleg plusz költség, ha viszont karantén, az ellehetetleníti az utazást.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai