hirdetés
hirdetés

Németországban a turizmus mindenkié

Egyre nő a nemzetközi utazások száma, mindenki vágyik az ismeretlen megismerésére, az utazás örömére. Nem ma ismerték ezt fel Németországban. Az idegenforgalmi szolgáltatók a helyi és országos turisztikai marketing szervezetekkel — élükön a DZT, Német Turisztikai Hivatallal — karöltve évek óta fejlesztik a mozgásukban, érzékelésükben korlátozott embertársaink utazását.

hirdetés

Kezdve onnan, hogy otthonról nekivágnak. Ma már természetes, hogy egy légitársaság igyekszik ugyanazt a kényelmet biztosítani minden utasa számára. A Lufthansa külön telefonszámot működtet a segítséget igénylők számára. A német szövetségi vasút, a Deutsche Bahn (DB) kerekes székesek, nagyothallók és gyengén látók számára kifejlesztett infrastruktúrával igyekszik az utazást számukra is élménnyé tenni, illetve a Lufthansához hasonlóan külön információs telefonvonalat tart fenn erre a célra. Településeken a tömegközlekedési eszközök, süllyesztett járdaszegélyek és rámpák egyaránt biztosítják a zökkenőmentes haladást.

Fotó: Franziska Pönisch


Utóbbi különösen annak tudatában érdekes, hogy felmérések szerint a Németországba érkezők több mint háromnegyede szeret városokat felfedezni. Ízelítőül kiragadnánk néhányat a pozitív példák hosszú sorából. Hamburg egyik legnagyobb idegenforgalmi és kereskedelmi beruházásának színhelye, az 1500 védett, történelmi épületet felvonultató HafenCity teljesen akadálymentesített. Hannoverben a „vörös cérna” segítségével 4200 méteren kalauzol egy vörös vonal a város nevezetességeit követve, mindenki által bejárható, látható és hallható módon. Frankfurtban, anélkül hogy egy lépcsőfokra fel kellene lépni, érinthető, illetve ízlelhető úton érezhető és élhető meg a város. Mindeközben Kölnben jelnyelvet beszélő idegenvezetők ismertetik meg a Rajna menti nagyvárost siketekkel és nagyothallókkal.

A városokban vásárolunk is. A DZT felmérései szerint a jó ár-érték arányú vásárlás lehetősége előkelő helyet foglal el az utazási motivációk között. Országszerte eddig 6000 üzlet nyerte el a „Barátságos minden életkor számára” elismerést. A narancsszínű matricával jelölt helyszíneken a polcok között széles sorok, csúszásmentes padló,könnyen olvasható árcédulák és megfelelően figyelmes személyzet vár. Így például Koblenz és Bréma bevásárlóközpontjaiban vagy a meisseni porcelángyár mintaboltjában.

Városból irány a természet! Németország Európa második legzöldebb országa, területének 48%-a védett természeti terület. Kerekes székesek számára vezetnek túrákat a festői Rügen Jasmund Nemzeti Parkjában. Az egykori NDK-s katonai gyakorlótérből lett Hainich Nemzeti Park érintetlen őserdeje fölött, több tízméteres magasságban kerekes székben közlekedhet a turista egy több száz méter hosszú lombkoronasétányon. A világörökség alsó-szászországi Watt-tenger apálykor teljesen visszahúzódva egészen különös világot tár az utazó szeme elé. Kisgyerekes családok és mozgásukban korlátozottak speciális, háromkerekű homok-, vagyis „sárfutó” járgányokat bérelhetnek.

Fotó: Klaus Kremer


A sportolni vágyókra is gondolnak a németek. A Balti-tengeren kerekes székesek számára kialakított vitorláson sajátítható el a matrózélet, a navigáció és a meteorológia. Számos kerékpárúton túrázhatunk kézzel hajtható alkalmatossággal, így a Chiemsee vagy Rostock környékén.

További oldalakat tölthetnénk meg helyszínek sorolásával. A helyi és regionális, valamint szövetségi állami turisztikai hivatalai. De hogy az utazó ne vesszen az információerdőben, hozták létre a németek az akadálymentes utazásra szakosodott oldalt. A Barrierefreie Rieseziele, vagyis Akadálymentes úti célok nevű oldalon a német mellett angol, holland, francia és lengyel nyelven tájékozódhatnak az érdeklődők. De természetesen a DZT budapesti kirendeltségénél a hivatal munkatársai személyesen állnak rendelkezésünkre.

(x)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai