Szlovák síterepen bulizott és síelt a turisztikai szakma

Negyedik alkalommal rendezte meg az idegenforgalmi szakma képviselőinek a Turisztikai Menedzserek Szövetsége (TMSZ), a Turizmus Party Klub és a Mondial Assistance a IV. Mondial Assistance Turizmus Sí- és Snowboard kupa téli rendezvényét. Idén, január 15-18-ig rendhagyó módon nem Ausztriába, hanem Szlovákiába utaztak a síelni vágyók. A váltás sikerét jelenti, hogy az eddig mintegy 130 résztvevő helyett több mint 300, a turisztikai szakma területen dolgozó szakember és hozzátartozóik voltak kíváncsiak arra, mit kínálnak a szlovák hegyek sípályái a Magas Tátrában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fülöp Viktória, a Turisztikai Menedzserek Szövetségének tagja, az esemény főszervezője lapunk munkatársának elmondta, hogy öt évvel ezelőtt azzal a céllal indultak, hogy összefogják a szakmát. Ez a kupa lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi és hazai nagykövetségeken, a minisztériumokban, az idegenforgalmi hivatalokban és kirendeltségeken, az utazási irodákban, a légitársaságoknál, a szálloda- és vendéglátóiparban, az autókölcsönző cégeknél és egyéb, az idegenforgalomban dolgozó kollégák találkozzanak, új üzleti partnereket ismerjenek meg, és együtt síeljenek, snowboardozzanak, wellnessezzenek és bulizzanak.

Az idei kupa kiemelkedően sikeres volt, köszönhetően a szervezésnek is, amelyből oroszlánrészt vállalt többek között Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi képviseletvezetője, aki elmondta, hogy a magyar turisztikai szakma krémje találkozott ebben a néhány napban Szlovákiában. „Tengerünk nincs, de itt télen minden megtalálható. Reméljük, hogy egyre többen jönnek majd ide síelni“ – mondta Soňa Jelínková.

Több programot szerveztek, volt szombat délelőtti síverseny, síoktatás kezdődnek, haladóknak és wellnes-programok is.



Síelhetővé vált a fekete pálya is

A kezdetekben az időjárás is kedvezett a téli sportok kedvelőienk. A síelők előtt az esemény kapcsán, amíg az időjárás engedte, egy kis időre megnyitották a Tátra-Lomnici nyeregben az úgynevezett fekete pályát is. Kisebb csodaként írták meg a síeléssel kapcsolatos weboldalakon, hogy az utóbbi évek „hótermését” nézve megnyílt Szlovákia legmagasabban fekvő fekete pályája, amely a Tátrafüred feletti Lomnici-nyeregtől (2190 m) indul. Erről a hegyoldalról tudni kell, hogy itt tilos a hóágyúzás, tehát csak akkor lehet megnyitni a pályákat, ha megfelelő mennyiségű természetes hó esett. Hóból pedig kellene bőven, hiszen a Kőpataki-tó feletti rész hemzseg a szikláktól és nagyobb kövektől.

Azonban nemcsak a nyereg fekete pályáját nyitották meg, hanem a mellette található freeride részt is, amelyet a síelők Francia-vályúnak (Francúzska mulda) neveznek. Itt tényleg csak a haladó síelők próbálkozhatnak. A nyeregben az előrejelzés szerint 100 cm, a freeride részen pedig 150 cm vastag volt a hó. A fekete pálya 1240 méter ratrakolt pályát jelent, de aki nem áll meg a Kőpataki-tónál, és lesiklik egészen a faluba, az egészen jó távot és szintkülönbséget tud teljesíteni. A táv tetőtől talpig 5,5 kilométer hosszú és 1300 méter szintkülönbségű.



Régi síterep Ótátrafüreden, kezdőpályák Újtátrafüreden

Stary Smokovec (Ótátrafüred) a Magas-Tátra egyik legrégibb síközpontja. A Nagyszalóki-csúcs (Slavkovsky Stit, 2452m) lábánál fekszik, a síszezon általában 110 napig tart, a déli fekvésű pályákon rendkívül magas a téli napos időszakok száma. A sielok.hu oldalról tájékozódva tudjuk, hogy a kezdőknek, síelő családoknak az Újtátrafüreden található Jakubkova Luka sípálya a legideálisabb, a pálya világított, így lehetőség van éjszakai síelésre is. Itt egy tányéros lifttel ellátott 900 méter hosszú enyhe lejtő és egy 100 méteres kis gyakorlópálya található.

Ótátrafüreden található a Tarajkára (Hrebienok) vezető siklóvasút két oldalán húzódó kék jelölésű erdei lesiklópálya, valamint a 3180 méter hosszú, kizárólag szánkózóknak fenntartott külön szánkópálya.

A Tarajkáról indul felfelé két húzólift a Nagyszalóki-csúcs oldalgerince felé, ez a sípálya fekete-piros nehézségű, FIS minősítésű. Számos világverseny került már itt megrendezésre, valamint a siklóvasút felső állomásától is indul egy rövidebb, kevésbé meredek, kezdőknek is ideális sípálya, amelyhez szintén egy húzólift tartozik.

Mindezt elolvastuk, figyeltünk, aztán a második napon, és a harmadikon is közbeszólt a szél, lezártak felvonókat, sípályákat. A verseny napján ugyan kétséges volt, hogy a vihar miatt sikerül-e elindulni, de aztán ránk mosolygott a szerencse, és indulhattak a sílécesek. Este pedig arany-, ezüst-, bronz- és oklevéleső hullt a szervezők kezéből.

Külön kategóriában díjazták a cél előtt elesve becsúszó versenyzőt, valamint azt a kislányt, aki először látott sílécet, másnap pedig már versenyzőként debütált. Ezek a sikerek többek között Klausmann Viktornak, a Magyar Síakadémia elnökének és több oktató munkatársának is köszönhető, akik a síléccel és a snowboarddal még csak ismerkedő kollégákat tanítottak. Jó bulik is voltak, a szálláshelyen, a négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ben ezer négyzetméteres wellness-részleg, fitnesz- és tornaterem volt, és magyar szaunamester tartott felöntéseket.

A programok között volt fáklyás felvonulás, két estén a szállóban tartott Buza Sándor DJ-ként zenés bulikat, az utolsó estén pedig a tátralomnici Humno diszkóban vártak mindenkit. Erről érdemes tudni, hogy a hatüléses felvonó Tátralomnic felőli megállójánál található, és különleges hangulatával várja a látogatókat. A Humno Music Pub & Restaurant, mely különleges, többfunkciós, 300 fős befogadóképességű objektum, éttermekkel, Apres ski bárral, koktélbárral, diszkóval fogadja az ide érkezőket.Mindenki meggyződhetetett róla, hogy kiváló zene és koktélok melett lehet múlatni az dőt, amelynek végén a jó hangulatban lévő társaság hajnalban felébresztette Nagy Ferót, hogy közösen mulassanak, aminek Feró szívesen eleget is tett.

A csoport megnézte a Hrebienokon (Tarajka) lévő jégpalotát, ahol álomszerű, csodás jégszobrok kínálták magukat a fotósoknak. „A jégtemplom az elmúlt télen több mint 100.000 látogatót vonzott”- mondta egy idegenforgalmi szakember.

Hogy mindenki eljusson a helyszínre, azt a Boci Trans buszai biztosították, ők idén is közvetlen napi síbuszt indítanak Budapestről Donovalyba, a tervek szerint november közepétől március közepéig, ahogy a Boci Trans munkatársa, Takács István mondta: amíg hó van, ott leszünk. Miközben nézzük a hólepte tátrai csúcsokat, tudjuk, hogy már 1937-től függővasút közlekedik a Kő-pataki-tóhoz és több mint 70 éve egészen a Lomnici csúcsra. A kötélpálya a csúcsig a Kő-pataki-tótól 856 méter szintkülönbséget tesz meg.

De azt is tudjuk, hogy több mint tíz évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa változtatta meg a Tátrát. A hatalmas erejű szél, becslések szerint 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig a Magas-Tátra déli oldalán és 750-1300 méteres magasságban szinte letarolta az erdőt. A vihar után a fákat azóta a szú fertőzte meg, amely majdnem ugyanolyan pusztítást végez. De körülbelül ötmillió, ellenállóbb facsemetét ültettek az elmúlt tíz évben, amelyek most még gondos törődést igényelnek, de hosszú évtizedek múlva megerősödhetnek és eltakarhatják a jelenlegi károk nyomait.

Ez a fejlődés is, valamint az idei verseny nagy sikere is hozzájárul ahhoz, hogy a szervezők jövőre „Veled ugyanitt” címszóval ismét a Magas-Tátrában rendezzék meg az ötödik Mondial Assistance TURIZMUS Sí- és Snowboard kupát.

A verseny helyezettjei kategóriánként:

Férfi felnőtt haladó:

1, Dudás Ferenc/ 35:97

2, Gramantik Csaba/ 36:24

3, Simik Csaba / 36:46

Női felnőtt haladó:

1, Németh Kinga/ 39:23

2, Baricska Emese/ 39:75

3, Diós Ilona/ 44:17

Snowboard (férfi, női):

1, Farkas Balázs / 48:86

2, Ördögh László / 57:25

3, Lupkovics Beáta / 58:52

Férfi felnőtt kezdő:

1, Tersztyánszky Dániel / 52:69

2, Hais Barnabás / 53:65

3, Varga Calimero / 55:16

Női felnőtt kezdő:

1, Mártity Zóra / 55:47

2, Dobos Ildikó / 1:02:17

3, Tilki Brigitta / 1:07:11

Gyermek (14 éves korig):

1, Fehér Boróka / 47:03

2, Körtvélyessy László Zsolt / 53:89

3, Almásy Dorka / 54:70

Bővebb információ: www.turizmus-sikupa.hu


Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.