hirdetés
hirdetés

Tavasztól látogatható lesz Pécs Középkori Egyeteme

A hétvégén megrendezett ötödik Nyugdíjas Expóról nem maradhatott ki Pécs, ahonnan többek között Jakab Bernadett, a Zsolnay kulturális negyed marketing munkatársa várta a látogatókat. 

hirdetés

- Az idei év volt az első, amikor a teljes Zsolnay negyed teljes egészében látogatható volt, mert 2012-ben a kiállítások egymás után nyíltak meg. Sikeres évet tudhatunk magunk mögött – mondta Jakab Bernadett.

Immáron két éve a Zsolnay Kulturális Negyedhez köthető Pécs kulturális életének jelentős hányada. Az 5 és fél hektáron elterülő, az egykori Zsolnay gyárból átalakított Zsolnay Negyed gazdag tárháza a különféle kiállításoknak, koncerteknek, fesztiváloknak.

A gyönyörű terek között találjuk a Zsolnay aranykorának legszebb kerámiáit tartalmazó világhírű Gyugyi-gyűjteményt, a Rózsaszín Zsolnay Kiállítást, a Zsolnay Család- és Gyártörténeti Múzeumot, a Pécsi Galéria ezer négyzetméteres kiállítótermét, az interaktív-technikai varázsteret, a Labort, a 2012 tavaszától megnyíló Planetáriumot, az E78 Rendezvényközpontot, valamint a méltán híres Bóbita Bábszínházat és Bábmúzeumot. A Negyed déli oldalának felújított épületeiben a Pécsi Tudományegyetem karai kaptak helyet.

A Negyedhez legközelebbi dombon eredeti pompájában tekinthető meg, a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.

Jövőre szintén sok fesztivált terveznek, és 2014 tavaszától egy új, különleges emlék, a Középkori Egyetem feltárt épülete is gazdagítja Pécs város gyönyörű örökségét. A kiállítás összefogja és bemutatja a késő-középkori Pécset, a pécsi püspökvár történetét, Magyarország első egyetemének történeti dokumentumait.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai