hirdetés
hirdetés

Télre charterboomot hozhat a Sólyom

A téli charterpiacot jelentősen átalakíthatja a Sólyom Hungarian Airways megjelenése, jelentette ki Az Utazónak Zám Tibor, a charterpiac legnagyobb szereplőjének számító Best Reisen utazási iroda vezetője. A szakember szerint a nyár egyik slágere ma is Egyiptom, amely a zavargások ellenére nem kevésbé biztonságos, mint tavaly, vagy tavalyelőtt.

hirdetés

Zám Tibor szerint sajnos már megszokott, hogy a késő tavaszi, nyári időszak új politikai fellángolásokat hoz az arab országokban – idén megint Egyiptomban. Ennek ellenére, ugyan összességében némileg csökkent az utazási kedv, de szerinte ez csak átmeneti állapot. Egyiptom már 1993 óta az úgynevezett "2." kategóriában szerepel a Külügyminisztérium listáján, ami fokozott óvatosságra inti a kutazókat. A szakmában elterjedt mondás szerint azonban kétféle ember létezik: az egyik már volt Egyiptomban, a másik pedig oda készül.

Aggodalomra nincs ok, a tanácsokat azonban érdemes betartani

A turisták megszokták, hogy Egyiptomban mindig van valami, ugyanakkor azt is tudják, hogy a tengerparti üdülőhelyek messze esnek a zavargások helyszínétől, azoktól jól elszeparálhatók, és a közbiztonság magas fokával a hatalom is mindent megtesz azért, hogy ez a fontos bevételi forrás ne apadjon el. Az üdülőhelyek abszolút biztonságosak, az utasokat legfeljebb a fokozott biztonsági intézkedésekések és az erős rendőri készenlét emlékezteti az erős politikai nyomásra. A tengerparton minden szállodai és egyéb szolgáltatást igénybe lehet venni, zavartalanul működnek a szórakozóhelyek is. Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy Kairótól olyan messze vannak a tengerparti üdülőhelyek, mintha mi Európa teljesen másik felébe utaznánk. Igaz a zavargások miatt egy időre leállítottuk a kairói és luxori kirándulásokat – elemez -, de mára annyit javult a helyzet hogy a luxori túrák újra mennek. (Mivel ott nem volt semmi rendbontás, ez végül felesleges óvatosságnak bizonyult). A sokszor hangoztatott jó tanácsok persze nem feleslegesek: ne utazzunk Kairóba vagy más északi nagyvárosba, főleg ne kíséret nélkül, egyénileg. Ne keveredjünk csoportosulásokba - a tüntetés nem népünnepély, ki kell maradni belőle. Fotózni sem szabad az eseményeket, mert a tömeg tisztában van azzal, hogy a rendőrség szokott így bizonyítékot gyűjteni a rendzavarók ellen. És mivel Ramadan van, legyünk tekintettel a vallási érzékenységre is: ilyenkor nem illik a nyílt utcán enni-inni nekünk sem, mert ezt is provokációként lehet értelmezni. Válasszuk ilyenkor éttermeket, szállodákat, ahová be lehet ülni.

Új lehetőséget hozhat a charterpiacon a Sólyom

Zám Tibor úgy látja, a fapadosok konkurenciája, a Malév kiesése erősen megviselte a charter piacot. A most színre lépő Sólyomnak ezért nagy szerepe lehet abban, hogy a téli charter kínálat megélénküljön és az árak is konszolidálódjanak. Tavaly ugyanis a piacot stabilizáló Malév bukása után a második legnagyobb szereplő, a Travel Service a téli időszakra kivonta Budapestről a gépeit. Ennek hatására pedig Egyiptomba például 30 százalékkal növekedtek az árak, miközben több hagyományos téli desztinációra, különösen a távoli egzotikus célállomásokra nem is lehetett eljutni charterekkel. Ez még inkább megdobta az árakat, miközben ismét bebizonyosodott, hogy a fapadosok semmilyen szinten nem pótolják a nemzeti légitársaságot. Más kérdés, hogy a hazai kereslet erősödése így sem igen várható: a piac szűkülése, az elő-és utószezon lerövidülése már évek óta tartó folyamat. A Sólyom azonban új színt és lehetőséget hozhat a charter piacra, miközben Zám Tibor szerint a menetrendi piacon is nagy szükség van a felső és prémium szegmensnek nyújtott szolgáltatásra.

(forrás: Az Utazó)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk