Új időpontban, új helyszínen a Furmint Nagykóstoló

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

A Furmint Február azzal a céllal indult el 2010-ben, hogy ez a magyar borkultúra szempontjából kiemelten fontos fehér szőlőfajta minél szélesebb körben eljusson a borkedvelő közönséghez és minél többen megismerjék a benne rejlő lehetőségeket - idézték fel a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben. Mint hangsúlyozták, tizenkét évvel ezelőtt, amikor Kézdy Dániel életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még méltatlanul kevés szó esett a furmintról. Mára azonban elmondható, hogy mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a februárt ezzel a rengeteg lehetőséget tartogató szőlőfajtával, hiszen a tél utolsó hónapjában országszerte számos helyen tartanak furmintkóstolókat, kerülnek fel a borlapokra furmint tételek, árusítanak kedvezménnyel furmintokat, rendeznek furminttal kapcsolatos, egyéb programokat. Az elmúlt két évben azonban a koronavírus-járvány miatt februárban csak a kisebb kóstolók és programok tudtak megvalósulni a rendezvénysorozat keretében, a hagyományos nagykóstoló elmaradt.

Idén a nagy érdeklődésre tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy kivételesen tavasszal megtartják az eseményt, amelyre így új helyszínen és időpontban kerül sor. "Számunkra a Furmint Nagykóstoló minden évben igazi ünnep. (...) Idén el kellett engednünk a korábban tíz évig használt és szeretett helyszínünket, de biztosak vagyunk benne, hogy a szépen felújított Hagyományok Háza és a kivételes tavaszi időpont új lendületet és kiváló lehetőségeket biztosít majd ennek a jól bejáratott rendezvénynek" - idézi a közlemény Kézdy Dániel főszervezőt. A 12. Furmint Nagykóstoló keretében a mintegy nyolcvan kiállító sorakozik fel a rendezvényen, asztalaiknál összesen több mint százötven furmint kóstolható majd. A borászatok túlnyomó része idén is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik a termelők, ráadásul lesznek egri, mátrai, sőt határon túli furmintok is - tudatták a szervezők.

Forrás: MTI


Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket

New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket 

A világ legszebb kávéháza most ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját.
Jön a Bordói November Nagykóstoló

Jön a Bordói November Nagykóstoló 

Pop-up előadások minden ízlésnek!
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Egészséges sütemények az ünnepekre

Egészséges sütemények az ünnepekre 

Karácsonykor is lehet egészségeset, de egyúttal finomat is sütni!
 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.