hirdetés
hirdetés

Új kastélyvezetés Kismartonban

Schneider Erika, a kismartoni székhelyű Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője a kastély idei kiállítási és zenei programajánlóját mutatta be az Utazás kiállításon.

hirdetés

Évente több mint 400 ezer látogató kíváncsi az Esterházy-csoport kiemelkedő történelmi jelentőséggel bíró kulturális műemlékeire. A kismartoni Esterházy-kastély, a Lackenbachi (Lakompak) kastély és Fraknó Vára (Burg Forchstein) valamint a Szentmargitbányai Kőfejtő (Steinbruch St. Margarethen) látogatói számának az elmúlt években tapasztalható kiemelkedő növekedése e helyszínek magas szintű turisztikai és kulturális programkínálatának - koncertek, kiállítások, vezetések és egyéb rendezvények – köszönhető. Örvendetes tény, hogy a látogatók egyre több országból érkeznek.

Schneider Erika az újdonságok közt említette, hogy a kismartoni Esterházy-kastélyban új kastélyvezetés indul 2016-ban. A vezetés betekintést nyújt három, a 18. és a 19. században élt Esterházy hercegné lakosztályába. Portrék, naplók, személyes levelek és tárgyak idézik meg a hercegnők mindennapjait. A vezetés részeként látogatható a kastély kápolnája és a remek akusztikával rendelkező Haydn Terem is.

A március 15-i hétvégén különleges ajánlattal indul a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban és Fraknó várában. Nemzeti ünnepünk alkalmából, március 12-15. között érdekes múzeumi programok várják az érdeklődőket Fraknó Várában: idegenvezetéssel egybekötött fegyvergyűjtemény-látogatáson kívül lehetőség lesz megtekinteni az Esterházy Ősgalériát (egyénileg, vezetés nélkül), valamint az Esterházy kincstárat.

A programok közt idén lesz még: Kortárs magyar festészet, az Esterházy Művészeti Díj eddigi díjazottainak kiállítása az Esterházy-kastélyban és „Moszkvai állatkert” – szovjet játékkészítők bámulatos állatfigurái március 18-tól a Lackenbachi (Lakompak) kastélyban.

Fraknó várában Húsvétkor színes kézműves programok várnak a kicsikre, áprilisban Rudolf Buchbinder zongoraestjével és Marlis Petersen operaénekesnő fellépésével folytatódik a népszerű classic.Esterházy koncertsorozat.

Festészet a szabad térben címmel kortárs időszaki kiállítást rendeznek március 18-tól, tavaly ősszel negyedszerre adták át az Esterházy Művészeti Díjat, a kétévente megrendezett budapesti díjátadót minden alkalommal nagyszabású kiállítás kíséri. A díj célja a kortárs művészet támogatása és a nemzetközi párbeszéd elősegítése. A dialógus jegyében Festészet a szabad térben címmel nyílik kiállítás az Esterházy Művészeti eddigi díjazottainak műveiből a kismartoni Esterházy-kastélyban. Ilyen konstellációban először állítanak ki a művészek Ausztriában.

A Bregenz felé mutató óriási angyal után idén vörös vurlitzer és egy forgó bakelitlemez adják a színpadkép keretét Donizetti Szerelmi Bájital című operájának a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai