Új kulináris fesztivál sztárséfekkel

Szeptember 9-én és 10-én kétnapos Pan’oGusto névre keresztelt gasztrofesztivállal egészül ki a HERBSTGOLD zenei fesztivál.

Kismartonban szeptember 6-16. között rendezik meg a hagyományosan Joseph Haydn életművére épülő zenei fesztivált, a Herbstgoldot, amely most először kiegészül egy gasztronómiai eseménnyel. A kastély parkjában található üvegház, az Orangerie, először ad otthont a pannon régió sztárséfjeinek és borászainak a Gault Millau védnöksége alatt megrendezett Pan'oGusto fesztiválon.

Ausztriát két étterem képviseli a helyi specialitásokat kínáló standok mellett: a Fertő-tó Weideni kikötője mellett található a Szigeti házaspár tulajdonában lévő Zur Blaunen Gans, ahol Martin Kugler chef és csapata a pannon és mediterrán konyha ötvözetét valósítja meg ételeiben. A kismartoni Esterházy-kastéllyal szemben található Henrici Étteremben Jacqueline Pfeiffer és csapata prezentálja nap mint nap az osztrák konyha klasszikusai mellett a környék erdeinek és tavainak kincseit.

Szlovéniát három sztárséf képviseli. Miso Krojsl a maribori Rozmarin Étteremben a hagyományos szlovén konyha közkedvelt ételei mellett, mint pl. a Fuzi isztriai szarvasgombával vagy az almásrétes bőven jut hely a tenger gyümölcseinek valamint a környék erdeinek vad- és gomba kínálatából készült ételeknek és a bárányspecialitásoknak is. A ljubljana történelmi központjában található Spajza Étteremből érkezik, Grega Kurni, akit az adriai ételek és a szlovén hagyományos konyha közötti ellentétek inspirálnak a konyhában. A ház specialitásai közé tartoznak a környék erdeiből származó gombákkal, vadhússal illetve a tenger gyümölcsivel tálalt saját készítésű tészta ételek. A szintén ljubljanai Strelec étterem egyik része a középkori védőbástya belsejében található a terasz viszont a modern építészetet kézjegyeit is hordozza magán. Ez a kettősség jellemzi Igor Jagodic konyháját is, aki bár a középkori ételekre alapoz, de kreatívan újragondolva készíti el azokat.

Magyarországot az Olimpia Étterem chéfje, Garai Ádám és „padtársa” Kövesdi Márk, a Laci!Konyha! sous-chefje képviseli. Az Orangerie előtt különböző foodtruck-ok várják a kiváncsi érdeklődőket. A Gugumuck bécsi éticsigamanufaktúra csigaspecialitásokat kínál, de ott lesz még a Meet Luv, a Bauer az Emődy és Henrici és Stelázsi streetfoodja is. Mindhárom ország boraiból is széles választékot vonultat fel a fesztivál.

Jelen lesznek a Leithaberg DAC égisze alatt szerveződő borászatok: Heinrich, Hartl, Jagschitz, Kreiler, Liegenfeld, MAD, Mariell, Nehrer, Nittnaus A &H, Pasler Martin, Pasler Franz, Prieler, Raiprecht, Sommer, Tinhof Erwin, Wagntristl és Zehetbauer. Az Esterházy Borászat, és a Selektion Vinotéka, Burgenland boraival. Magyarországot a Gilvesy Pincészet, a Vylyan, az Etyeki Kúrai Borgazdaság és a Vida Családi Borbirtok képviseli. Szlovénia kiállítói a P&F Puklaves &Friends, Vina Stekar valamint Dveri-Pax.

Forrás: Vendég & Hotel


Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.