hirdetés

Új mestereket avattak a gasztronómiai szövetség hévízi vacsoráján

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Hévízen tartotta hagyományos éves Mestervacsoráját a hétvégén. A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvényen az új mesterek, vizsgája, avatása mellett különböző elismerések átadására is sor került.

hirdetés

A NaturMed Hotel Carbonában összegyűlt mintegy kétszázötven résztvevőt, köztük Papp Gábor hévízi polgármestert és az Európai Fürdővárosok Szövetsége éppen a városban tartózkodó vezetőit az MNGSZ elnöke, Krivács András köszöntötte. Mint elmondta, a hagyományok tisztelete mellett arra is ügyelnek, hogy a szervezet által adományozott mesteri cím egyaránt megfeleljen a mai szakmai elvárásoknak és törvényi rendelkezéseknek.

A gasztronómiai szövetség a törvényi rendelkezéseknek való megfelelés érdekében döntött korábban arról, hogy az MNGSZ mester címét csak azok a gasztronómiai szakemberek kaphatják meg, akik már rendelkeznek a kamarai szakácsmester végzettséggel. Ez persze csak a kiinduló feltétel, a mesterszakács, mestercukrász cím elnyeréséhez szükség van még sikeres szakmai előéletre, megfelelő elméleti felkészültségre, és el kell készíteni a szakmai vizsgamunkát, amibe a hidegkonyhai készítmények és a mestervacsora elkészítésében való megfelelő közreműködés egyaránt beletartozik.

A mestervacsora menüjét Volenter István székesfehérvári séf, az MNGSZ alelnöke állította össze, és irányította a mesterszakács jelöltek munkáját. A hatfogásos menüben "elő-előételként" Kacsamáj macaron; hideg előételként Fekete currys skót lazac és marinált Szt. Jakab kagyló; levesként Cékla "consomme" bárány lapockával, zöldalmával, tejföllel; meleg előételként Házi nyúl répákkal, répa "majonézzel", sült répákkal, körtével, póréhagymával, citrus jusszal; Sorbetként "Bloody Mary", főételként Szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal; desszertként pedig "Csokoládé erdő" - csokoládé textúrák, tökmag, meggy és japán zöld tea szerepelt. A borokat hozzá a Kristinus Borbirtok, a Bezerics Pincészet, a Grál Pincészet, a Cezar Pincészet és az Áldos Pincészet boraiból választották.

Ilyen volt a főétel: Szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal - Fotó: Győrffy Árpád


A mestervacsora előtt adták át az MNGSZ hagyományos szakmai elismeréseit a gasztronómiában hosszú idő óta kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. Posztumusz elnöki elismerést adományoztak a márciusban elhunyt hévízi olimpiai ezüstérmes mesterszakácsnak, Mayer Tibornak.

Ugyancsak elnöki elismerést kapott Hévíz is. A város önkormányzata az elmúlt években anyagilag és szervező munkával támogatta az MNGSZ versenyzőinek, képviselőinek nemzetközi szereplését többek között a luxemburgi szakács világbajnokságon és az erfurti kulináris olimpián. A város egyúttal maga is részt vett saját standdal a rendezvényeken, hogy saját lehetőségei mellett a hungarikumokkal is megismertesse a rendezvények résztvevőit, látogatóit.

A díjazottak között voltak még az alábbiak. A Magyar Gasztronómia Követe címet kapott: Ambrus György, az MNGSZ korábbi alelnöke; Prikryl József, az MNGSZ Kanizsa és környéke régió vezetője; Zsiga István, az MNGSZ Pécs és környéke régió elnöke.

Életmű díjat kapott: Galambos László szakács (komárnói Centrum étterem és más vendéglők); Gombi Mihályné (MNGSZ Kiállítás és Verseny Bizottság); Kandik Ferenc, az MNGSZ Miskolci Régió volt vezetője; Dr. Kovács Mihályné, az MNGSZ Nyíregyházi Régió volt vezetője; Mátyás Rudolf Oscar-díjas szakács;Mészáros László szakács, a bécsi Mátyás pince és más éttermek egykori konyhafőnöke; Tímár János panzió vezető, szakmai oktató (Gyomaendrőd).

Venesz-díjjal ismerték el Konyári Sándor szakácsot (Nyíregyháza) és a Mirbest Kft.-t. Schnitta Sámuel díjat kapott Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének elnöke, valamint Rácz Mihály, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend alapítója. További tizenhét személy munkáját Gasztronómiáért Érdeméremmel ismerték el.

Az új mesterek az MNGSZ több vezetőjével - középen Krivács Andrástól jobbra Volenter István, a vacsora elkészítésének irányítója - Fotó: MNGSZ, Baráth Edit

Mesterszakács lett
Csányi Jenő (Mirbest Kft., termékfejlesztő kreatív séf) Cserei Lászlóné (miskolci Szentpáli szakiskola, szakoktató)
Horváth Ferenc (békéscsabai Zwack József szakiskola, tanár)
Miseta Péter (Nemzeti Kézilabda Akadémia, konyhafőnök)
Skrut György (pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka, konyhafőnök)

Mestercukrásszá avatták
Csuta Zsolt (csákvári Csuta Cukrászda)
Jezsóné Rieder Krisztina (vértessomlói Krisztina Cukrászda)

Kép és szöveg: Győrffy Árpád
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az eddigi foglalási adatok alapján hogy látják az idei évet?

Kiadónk társoldalai