Víz és kolbász, papír és acél – a sokarcú Dunaújváros

Adventi forgatag, disznótoros buli, papírmúzeum, kézműves sörök, retro kisvendéglő, megújult kemping, szoborpark – Dunaújváros nem szűkölködik programokban, látnivalókban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rock és metál

Dunaújvárosban, közvetlenül a vízparton a Szalki-szigeten, távol a város zajától 28000 négyzetméteren frissen felújított kemping várja a vendégeket. Közepén áll a rendezvényház, amelyben egész évben működik a büfé és van ingyenes wifi szolgáltatás is. A sziget területén bográcsozó helyeket alakítottak ki, sportpályák és szaunapark várja a vendégeket. Itt rendezik meg jövőre is a nagysikerű Rockmaratont július 11-16. között, amelyen akár 40 ezer ember is részt vesz. A vízi turizmus fellendítése érdekében a város tervei közt szerepel, hogy olyan pontonkikötőt építsenek, ahol kiköthetnek a nagyobb hajók.

A fém és a vas használata az egyetemes művészetben, a modern építészettel összefüggésben, a második világháború után kezdett elterjedni. A városban néhány évtizede vendégművészeket hívtak, akik alkotásaikat náluk hagyták. Az Acélszobrász Alkotótelepeken elkészült szobrokat a Duna-parton a Szoborparkban helyezték el, itt 58 nagyméretű műalkotás nézhető meg.

Papírjuk van róla

Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez alatt az idő alatt 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár működött. A Magyar Papírmúzeum ennek a páratlanul gazdag és látványos örökségnek a bemutatására törekszik. Komoly igény van rá, hiszen 2010-ben a magyarországi papírhasználat 700 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítások látogatottsága minden eddigi rekordot megdöntött.

A néhány hónapja megnyitott kiállítást Pelbárt Jenővel, a múzeum igazgatójával, valamint Bedő József papírrégiség-gyűjtővel, a múzeum társkurátorával néztük meg. A Hamburger Hungária Kft., a Magyar Papírmúzeumért Alapítvány valamint a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság összefogásának köszönhető a múzeum szeptemberi megnyitása, ahol ezer négyzetméteren mutatják be a papír történetét. Érdekesség a többi között a tanyalevél, a marhalevél, a mini könyvek és a kultúrához köthető papírtermékek. Mindenki mást talál érdekesnek, a zárjegyek és a magyar szükségpénzek előtt is hosszasan állnak a nézelődők.

Pelbárt Jenő lelkesen meséli, hogy 50 éve vár egy ilyen múzeum megnyitására, ennek szükségességét bizonyítja, hogy a megnyitó napján 1200 látogató volt kíváncsi a csodás papírbemutatóra, mára pedig már összesen kétezren látták. A múzeumpedagógiai terembe is ellátogattunk, tartanak itt rendhagyó történelem és technika-történeti órákat, papíripari vetélkedőket, vízjelkutatási pályázatokat, papírmerítést is.

Kolbász, lazac és sztrapacska

Aki jót akar enni Dunaújvárosban, annak a Kiskohászt ajánlják. Horváth Attila tulajdonosnak 1980-ban ez volt az első munkahelye, régi Kohász étterem hangulatát igyekeznek máig megőrizni. Hagyományos ételek és mai fogásokat egyaránt felvettek az étlapra. Az ínyencek kedvéért van itt lazac és juhtúrós sztrapacska is. Náluk gyakorolhatnak a pincér- és szakácstanulók. Dunaújvárosban programot is találunk bőven. A hagyományokhoz híven december 3-án immár hetedik alkalommal rendezték meg a Pentelei Kolbászfesztivált a Városháza téren. Szabó Tamás, az eseményt szervező egyesület elnöke elmondta, hogy 500 adagos kóstolót készítettek, amely el is fogyott az utolsó falatig. Az ízletes kolbász titka a turmixolt fokhagyma – tudom meg tőle. Majd szó esik a múltról: az ötvenes években pirított kenyeret, ma rizst használnak a hurkához. Tizenhárom csapat versenyzett, mentorunk és kalauzunk, Fekete Györgyi segítségével mi is zsűriztük a termékeket.

Kultúrkocsma

Milyen a sült tea? Melyik az a pub, ahol hétfajta sört is csapolnak és 16 féle pálinka közt lehet választani? Ez a város Kultúr kézműves kocsmája, amely nemrégiben nyílt meg az egykori Aranycsillag szálloda földszintjén. Közben szépen ránk esteledett. Ennyi fért bele egy napba Dunaújvárosban.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.