hirdetés

Magyar sikerek a Kulináris Olimpián

A négy évenként megrendezésre kerülő Kulináris Olimpiára 59 ország közel 2000 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A mostani, erfurti rendezvény minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás várta a résztvevőket.

hirdetés

A résztvevők:

  • 32 nemzeti válogatott
  • 20 junior nemzeti válogatott
  • 20 közétkeztetési csapat
  • 59 regionális csapat
  • 802 egyéni kiállító
  • 85 gyümölcs- és zöldségszobrász

Üvegfalú látványkonyhák

18 üvegfalú látványkonyhában zajlott naponta a nemzeti és nemzeti junior, valamint a közétkeztetési csapatok élő melegkonyhás versenye, mely az üvegfalnak köszönhetően közvetlenül megközelíthető és minden mozzanatában követhető volt a közel 30.000 látogatónak.

Érmek és zsűrizés

Érmek tekintetében a rendszer a borminősítéséhez hasonló, vagyis a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának. A zsűri a részletes és összetett szempontrendszert figyelembe véve határozza meg a munkák összpontszámát, amely alapján kiderül, hogy ki, milyen minősítést ér el. A négy nap végén pedig feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút olimpiai bajnokok.

IKA Culinary Olympics

Az első kulináris olimpiát 116 évvel ezelőtt, 1900-ban rendezték meg Frankfurtban. Az akkor még inkább európai esemény története során világméretűre nőtte ki magát, és idén már 24. alkalommal várta a versenyzőket a világ minden pontjáról. A gasztronómiai verseny nem önálló rendezvény, hanem a nagy sikerű IKA szakkiállítás része. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) 1968-ban alakult azzal a céllal, hogy összefogja a gasztronómiában dolgozó és tevékenykedő szakembereket, mint a szakács, cukrász, felszolgáló, barista, sommelier, mixer, pék és szállodás. A Szövetség mintegy 1400 tagjával azon dolgozik, hogy értékek mentén képviselje a szakmát mind munkavállalói, mind munkaadói oldalról, a professzionális fine diningtól egészen a hagyományos, népi konyháig. Az elmúlt fél évszázadban képviseltette magát minden kulináris olimpián és világversenyen.

ÖSSZETETT EREDMÉNYEK (és azok a kategóriák, ahol indultak magyarok, kiemelve a legjobb hazai versenyzőket helyezésükkel)

NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Szingapúr
  2. Finnország
  3. Svájc

JUNIOR NEMZETI VÁLOGATOTTAK:

  1. Svédország
  2. Svájc
  3. Norvégia

KÖZÉTKEZTETÉSI CSAPATOK:

  • 11. hely / 20 – Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott (első helyen az elért helyezés / résztvevő csapatok összlétszáma)

REGIONÁLIS CSAPATOK:

  • 13. hely / 52 – Békés Megyei Culinary Team II.

SZAKÁCS (hidegkonyhai) kategória:

  • 4. hely / 211 – Szabó Csaba (Törökbálint)

CUKÁSZ kategória:

  • 9. hely / 27 – Takács Bernadett (Zalaegerszeg)

CUKÁSZATI ARTISZTIKA kategória:

  • 7. hely / 234 – Erdős Hanna (Tiszaföldvár)

SZAKÁCS ARTISZTIKA kategória:

  • 58. hely / 97 – Osztrovszki Ildikó (Szolnok)

Magyar versenyzők napi eredményei és érmei:

1. nap: 

  • Nemzeti Katonaszakács Magyar Válogatott – ezüst

Regionális csapat kategória:

  • Hajdúsági Regionális Culinary Team – diploma

Cukrászok:

  • Magyarné Fekete Veronika (Budapest) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunfélegyháza) – ARANY
  • Kiss Podmanicky Krisztina (Komárom) – ezüst

Szakácsok:

  • Kelemen Roland (Hunguest Hotels) – ezüst
  • Imre György (Békéscsaba) – bronz

2. nap:

Regionális csapat kategória:

Békés Megyei Culinary Team I. – bronz

Szakács kategória:

  • Szabó Csaba (Törökbálint – Like Bisztró) – arany
  • Horváth Ferenc (Kisújszállás) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – bronz
  • Rékási Tibor (Martfű) – bronz
  • Borda Attila (Sárvár) – diploma
  • Cziránku István (Nyíregyháza) – diploma
  • Mezei Zoltán (Sárvár) – diploma
  • Tanács Attila (Budapest) – diploma

Cukrász kategória:

  • Takács Bernadett (Zalaegerszeg) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Erdős Hanna (Tiszaföldvár) – ARANY
  • Kovács János (Kiskunhalas) – ezüst
  • Ágoston-Major Beáta (Szeged) – bronz
  • Veress Andrea Hajnalka (Budapest) – bronz
  • Németh Tibor (Sárvár, Sopron) – 2x diploma

3. nap:

Szakács:

  • Huszár Tibor (Nyíregyháza) – ezüst
  • Pozsár Bence (Debrecen) – bronz
  • Balog Szabolcs (Debrecen) – bronz
  • Gajdán Antal (Hajdúböszörmény) – diploma
  • Gajdán Attila (Hajdúböszörmény) – diploma

Szakács artisztika:

  • Osztrovszki Ildikó (Szolnok) – ezüst

Cukrászati artisztika:

  • Jennifer Melanie Ziemons (Budapest) – arany
  • Szabó Sándor (Mátészalka) – arany
  • Tóth László (Kisújszállás) – bronz és bronz

4. nap:

Közétkeztetési csapat – élő melegkonyha:

  • Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott – ezüst 

Regionális csapatok:

  • Békés Megyei Culinary Team II. – ezüst

Szakács:

  • Brunner Attila (Pécs) – bronz
  • Konyári Sándor (Nyíregyháza) – diploma
  • Törőcsik Zoltán (Svédország) – diploma

Szakács artisztika:

  • Ambrus György Krisztián (Gyula) – bronz
  • Patkó Károly (Tiszaföldvár) – bronz

Cukrász artisztika:

  • Tóth Anita (Budapest, Gyál) – ezüst
  • Kiss Ibolyka (Bicske) – ezüst
  • Bereczki Attila (Fehérgyarmat) – diploma

A versenyről és a magyar csapat szerepléséről folyamatos hírek és képek jelentek meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook oldalán, mely visszatekinthető: https://www.facebook.com/magyarnemzetigasztronomiaiszovetseg/

(forrás: Vendég & Hotel Online, MNGSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai