5 dolog a fenntartható kávétermelésért

A környezettudatos és etikus kávétermelés sokkal több puszta zöld trendnél. Ráadásul a fokozódó klímaváltozás miatt veszélybe kerülnek a hagyományos termőterületek is, ezért óriási jelentősége van, hogy milyen módszerekkel termelik, dolgozzák fel és csomagolják a kávét, amit megvásárolunk.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1. A kávéfarmok több veszélyeztetett állatfajnak is otthont adnak

A Cornelli Egyetem ornitológiai tanszéke kutatásokat végzett azokon a kávéfarmokon, amelyek környezeti szempontból fenntartható gyakorlatokat alkalmaznak – például Kolumbiában, Nicaraguában és Costa Ricában - és részei a Nespresso AAA Sustainable Quality Programnak.

Madártani megfigyeléseik során megállapították, hogy ezek az ültetvények több, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) vörös listáján szereplő faj védelméhez is hozzájárulnak. A kolumbiai farmok például otthont adnak az őshonos és veszélyeztetett sárgafülű papagájnak és a veszélyeztetettséghez már közel került aranyszárnyú hernyófalónak. A madarak jelenléte a biológiai sokszínűségre és a farmok egészségére utal: ha a madarak jól érzik magukat a kávéfarmokon, az azt jelenti, hogy a víz tiszta, a talaj és az erdő pedig egészségesek - ez pedig törvényszerűen magasabb minőségű kávét eredményez.

2. A méhek jelenléte elősegíti a kávétermelést

Kolumbiában, Etiópiában és Brazíliában is bevett gyakorlat, hogy az AAA Program kávéfarmjaira méhkasokat telepítenek. A méhek beporzótevékenysége ugyanis növeli az ültetvények terméshozamát és javítja a megtermelt kávé minőségét. Ráadásul az ott élő közösségek megélhetését is segíti, hiszen így a kávétermelés mellett több forrásból is számíthatnak bevételre. A kávétermelésre gyakorolt közvetlen előnyökön túl a méhek gazdagabbá teszik a teljes ökoszisztémát, hiszen számos mikroorganizmust szállítanak magukkal.

3. Az egész világon Peruban és Mexikóban állítják elő a legtöbb organikus kávét

A perui kávé különlegessége az organikus gazdálkodásban rejlik, amit a természettel összhangban fejlesztettek ki az ottani kistermelők. Az organikus vagy másnéven bio módszerek nagyszerűsége abban rejlik, hogy a természet módszereit másolják le, és kizárólag az ott termő növények segítségével védik és táplálják a talajt és a növényeket. Ez elsősorban a termőterületek földrajzi adottsága miatt alakult így. A nehezen megközelíthető hegyi ültetvényeken ugyanis sokkal nagyobb jelentősége van a körforgásos gazdálkodásnak és az okos energiafelhasználásnak. Az itt található kisbirtokok családi tulajdonban vannak, a kártevők és növénybetegségek ellen csak a természet-adta eszközökkel védekeznek, és a talaj tápanyagutánpótlása is természetes úton történik. A termelők a kávécserjék mellé termést hozó kísérőnövényeket telepítenek, amelyek a növények egyedi tulajdonságai és a biodiverzitás által természetes védőrendszert képeznek. Ezek  mindig tájazonos növények, többnyire gyümölcsfák, melyek termései nem csak extra bevételt jelentenek a helyieknek, hanem bio növényvédő szerek és talajjavító komposzt alapanyagául is szolgálnak.

4. Kongóban majdnem eltűnt a kávétermelés

Alig néhány évtizede a kávé még a Kongói Demokratikus Köztársaság második legfontosabb exportcikke volt, amit a világ legjobb minőségű kávéi közé soroltak. Az évtizedeken át tartó polgárháború és a gazdasági válság miatt azonban a termelés az 1980-as szint tizedére esett vissza. A Nespresso Reviving Origins programja hosszú távú megoldásokat dolgozott ki a kávétermelés újraindítására, segít javítani a termés minőségét és a farmok termelékenységét, miközben az Eastern Congo Initiative szervezettel együttműködve a Nespresso elérhető egészségügyi ellátást és tiszta ivóvizet biztosít az itt élő farmerek és közösségeik számára. 23 vízvételi pontot és 6 egészségügyi klinikát hoztak létre, melyek évente 13 000 vizsgálatot tudnak elvégezni, segítve a kolera elleni küzdelmet. A program eredményeként a Kivu-tó vidékén újjáéledt a kávészektor, kiszámítható megélhetést biztosítva a termelőknek.

5. Egy csésze kávét karbonsemlegesen is elő lehet állítani

Ez akkor lehetséges, ha az adott kávévállalat egész ellátási láncában minimálisra csökkenti a tevékenységéhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátását, erősíti a körforgásos szemléletet és az úgynevezett öko-design szerint jár el termékeinek és csomagolásainak tervezésénél, előállításánál. A fennmaradó kibocsátást a megkötő kapacitások bővítésével, például erdőtelepítéssel lehet ellensúlyozni, hiszen a légköri szén-dioxidot a fák tudják a leghatékonyabban megkötni. Az elültetett fák hatásai elképesztően sokrétűek. Amellett, hogy árnyékot is adnak, ami javítja a megtermelt kávé minőségét és növeli a mennyiségét, a fák gyökerei megakadályozzák a talaj erózióját és a földcsuszamlásokat, javítják a vízmegtartó-képességét, valamint segítik a termőhely megújulását és - a növekvő flóra és fauna miatt - a talajélet megerősödését is.

Ezekkel az intézkedésekkel éri el a Nespresso, hogy vállalásának megfelelően 2022 végére minden csésze kávéja karbonsemleges legyen. A márka emellett befektetésekkel segíti az olyan projekteket, amelyek célja az erdők megőrzése és helyreállítása, illetve a tiszta energiát termelő megoldások bevezetése a kávétermesztő közösségekben.

 

Forrás: Nespresso / Store Insider


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.