És elért hozzánk is a lóhús-balhé...

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban. Egy marhaburgernek álcázott szállítmány még a nyáron elfogyott egy étteremben, a zömmel lóhúsból álló marhahúsos lasagnéről még nincs részletes információ - írja az atv.hu.

Pillanatnyilag nem kapható a sokak által kedvelt húsgolyó sem az IKEA-áruházakban, mert már a Svédországban készülő termék sem áll minden gyanú felett.Magyarországra is visszavonhatatlanul begyűrűzött a lóhúsbotrány. Az európai gyorsriasztási rendszerben két tételnél is feltüntetik hazánkat, mint érintettet. Az egyik esetben 5-30 százaléknyi - feltehetően lengyel - lóhúst tartalmazó Írországban készült fagyasztott marhaburgerről derült ki, hogy még a múlt nyáron Magyarországon is megettek belőle 10 kilót. 

Csak „beetetésről” volt szó, a termék kostolóba érkezett, egy étterem vendégei ették meg, aztán az üzleti kapcsolat megszakadt. Legalábbis ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napidoktor.hu megkeresésére. A Nébih vizsgálatai mindeddig nem mutattak ki lóhúst hazai, nem lóhúsként árult termékekben, 

De az uniós riasztási rendszer szerint Magyarországra is juthatott egy gyaníthatóan 60 százaléknál is nagyobb arányban román lóhúst tartalmazó francia fagyasztott marhahúsos lasagne. 

Az IKEA is azt mondja, hogy eddig nem talált lóhúst idehaza árult húsgolyóiban, ennek ellenére az újabb vizsgálati eredmények megszületéséig megszüntette ezek árusítását. Mint ismeretes, Csehországban mutattak ki lóhúst a közkedvelt húsgolyókban. Az ottani állategészségügyi hatóság szerint 760 kg termék már nem kerül a polcokra. Az IKEA a terméket összesen 14 európai országban vonta ki a forgalomból, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

A cseh hatóságok egyébként Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst az ellenőrzések során. 

A lóhúsbotrány kezeléséről tárgyaltak az európai uniós agrárminiszterek is Brüsszelben. A franciák és németek szerint kötelezővé kellene tenni az egységes címkézést és az alapanyagok útjának nyomon követését. „Közösen kell kezelnünk a téves címkézés problémáját: azt, hogy lóhúst adnak el marhahúsként a haszon reményében, ami csalás, és pontosan ez történt. Egy időre unió-szerte DNS-vizsgálatokat kell végrehajtani, hogy felmérjük a probléma nagyságát” – vélekedett Simon Coveney ír agrárminiszter. 

Közben a Nestlé svájci élelmiszergyártó óriáscég bejelentette: spanyol beszállítójától származó alapanyagokban mutattak ki lóhúst. Az eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában kitört botrány már mintegy egy tucat uniós tagországot érint. Szakemberek szerint félő, hogy a lóhús olyan lovakból származik, amelyek gyógyszeres kezelést kaptak, ezért emberi fogyasztásra veszélyes lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a lóhús nem véletlenül, hanem szándékosan került marhahúsként címkézve az európai üzletekbe. (illusztráció: Pieter Aertsen)

Forrás: ATV


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?