hirdetés

És elért hozzánk is a lóhús-balhé...

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban. Egy marhaburgernek álcázott szállítmány még a nyáron elfogyott egy étteremben, a zömmel lóhúsból álló marhahúsos lasagnéről még nincs részletes információ - írja az atv.hu.

hirdetés

Pillanatnyilag nem kapható a sokak által kedvelt húsgolyó sem az IKEA-áruházakban, mert már a Svédországban készülő termék sem áll minden gyanú felett.Magyarországra is visszavonhatatlanul begyűrűzött a lóhúsbotrány. Az európai gyorsriasztási rendszerben két tételnél is feltüntetik hazánkat, mint érintettet. Az egyik esetben 5-30 százaléknyi - feltehetően lengyel - lóhúst tartalmazó Írországban készült fagyasztott marhaburgerről derült ki, hogy még a múlt nyáron Magyarországon is megettek belőle 10 kilót. 

Csak „beetetésről” volt szó, a termék kostolóba érkezett, egy étterem vendégei ették meg, aztán az üzleti kapcsolat megszakadt. Legalábbis ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napidoktor.hu megkeresésére. A Nébih vizsgálatai mindeddig nem mutattak ki lóhúst hazai, nem lóhúsként árult termékekben, 

De az uniós riasztási rendszer szerint Magyarországra is juthatott egy gyaníthatóan 60 százaléknál is nagyobb arányban román lóhúst tartalmazó francia fagyasztott marhahúsos lasagne. 

Az IKEA is azt mondja, hogy eddig nem talált lóhúst idehaza árult húsgolyóiban, ennek ellenére az újabb vizsgálati eredmények megszületéséig megszüntette ezek árusítását. Mint ismeretes, Csehországban mutattak ki lóhúst a közkedvelt húsgolyókban. Az ottani állategészségügyi hatóság szerint 760 kg termék már nem kerül a polcokra. Az IKEA a terméket összesen 14 európai országban vonta ki a forgalomból, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

A cseh hatóságok egyébként Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst az ellenőrzések során. 

A lóhúsbotrány kezeléséről tárgyaltak az európai uniós agrárminiszterek is Brüsszelben. A franciák és németek szerint kötelezővé kellene tenni az egységes címkézést és az alapanyagok útjának nyomon követését. „Közösen kell kezelnünk a téves címkézés problémáját: azt, hogy lóhúst adnak el marhahúsként a haszon reményében, ami csalás, és pontosan ez történt. Egy időre unió-szerte DNS-vizsgálatokat kell végrehajtani, hogy felmérjük a probléma nagyságát” – vélekedett Simon Coveney ír agrárminiszter. 

Közben a Nestlé svájci élelmiszergyártó óriáscég bejelentette: spanyol beszállítójától származó alapanyagokban mutattak ki lóhúst. Az eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában kitört botrány már mintegy egy tucat uniós tagországot érint. Szakemberek szerint félő, hogy a lóhús olyan lovakból származik, amelyek gyógyszeres kezelést kaptak, ezért emberi fogyasztásra veszélyes lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a lóhús nem véletlenül, hanem szándékosan került marhahúsként címkézve az európai üzletekbe. (illusztráció: Pieter Aertsen)

(forrás: ATV)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai