hirdetés

Frutti és Veggi: középpontban a gasztronómia

Leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt. Frutti és Veggi, az Európai Friss Kalandok két kabalafigurája idén visszatért.

hirdetés

„A kulcs a gyermekek bevonása az egészséges ételek elkészítésének különböző fázisaiba” – hangzott el az Európai Friss Kalandok második, 2019-es évének tavaszi workshopján. A program idén a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közös zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára helyezi a hangsúlyt.

A hazánkban tavaly megkezdett Európai Friss Kalandok hároméves program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára.

262 gramm nagyon kevés...

A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. Azonban a nemzetközi trendekkel párhuzamban Magyarországon is folyamatosan csökken fogyasztásuk. A programhoz készült 2016-os kutatás szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is alátámasztotta, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

Turcsán Tünde, a GfK Fogyasztói Panel Szolgáltatások kereskedelmi igazgatója a sajtóworkshopon elmondta: „A kávé, a csapvíz és az ásványvíz után a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása a negyedik és ötödik helyen szerepel a magyarok élelmiszer-fogyasztási rangsorában. Ezek vásárlási intenzitása hosszú távon növekvő trendet mutat, ugyanis az elmúlt években többet költöttünk rájuk. Ugyanakkor még továbbra is az a trend látható, hogy a nyugdíjasok vásárolnak leginkább belőlük, de a gyermekes családok körében is intenzívebb a fogyasztás a korábbi évekhez képest. Ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy az élelmiszervásárlásnál egyre fontosabb mérlegelési szempont, hogy egészséges termékeket fogyasszunk, így a zöldségek és gyümölcsök is előtérbe kerülnek.” A GFK prezentációjából továbbá az is kiderült, hogy az elmúlt években a diszkont áruházak kiemelkedő fontosságúvá váltak a zöldség- és gyümölcsvásárlás szempontjából, amelyek esetében egyre fontosabb a magyar vásárlók számára az, hogy hazai terméket tudjanak fogyasztani.

Hangsúly a kulináris élményeken

Budapesten a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepén, a Gyerek Sziget négy hétvégéjén kalauzolják el a gyerekeket Vegapolis mesés világába. Idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan külön Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indul, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhetik a fantáziájukat, ha zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Emellett idén nyolc új résszel jelentkezik a közkedvelt Európai Friss Kalandok rajzfilmsorozat, amellyel a Minimax csatornán találkozhatnak a gyerekek. Továbbá már telefonos applikáción is elérhető Frutti és Veggi varázslatos világa, ahol mindenki számos kalandon és érdekes kihíváson keresztül tapasztalhatja meg a frissesség erejét. „Az Európai Friss Kalandok program második évének célja, hogy játékos, ugyanakkor informatív aktivitásokkal érje el a kicsiket és a nagyokat. Nagyobb hangsúly lesz a kulinaritáson is, kiemelve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán a családon belüli különböző generációk közötti interakciók és példamutatás jelentőségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás élményét.” – foglalta össze az Európai Friss Kalandok program második évének törekvéseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Nem lehet elég korán elkezdeni

Az idei programhoz – az újítások mellett – olyan hírességek is csatlakoztak, mint Görbicz Anita, a világ legjobbjának választott válogatott kézilabdázó és Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó, akik családként és profi sportolóként is szívükön viselik a gyermekek táplálkozási szokásait.

Süssünk, főzzünk együtt a gyermekekkel

A program második évének fő célkitűzése, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közötti zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára helyezze a hangsúlyt. Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek mint fő zöldség- és gyümölcsfogyasztóknak engedhetetlen szerepe van abban, hogy ne csak játékos formában, de interaktív módon az egészség táplálkozás minden szegmensébe bevonják a kisgyermekeket, és minél előbb megismertessék őket a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai