Gasztroforradalom a debreceni menzákon

"Egyértelműen kiderült, hogy a közétkeztetésben is hatalmas igény van a glutén- és laktózmentes, a vegán, valamint a minőségi alapanyagokból készülő friss, enzim- és vitamindús, nyers ételekre."

Mondta el Varga István, nyers vegán séf, aki ingyenes laktóz-és gluténmentes, főzés nélkül készült ételeket kínáló próbaebédet tartott május 15-16-án a Debreceni Egyetem két menzáján. A vendégek aszalt hajdinacsírával megszórt újhagymás zöldségkrémlevest, aszalt paradicsomszószos cukkini spagettit és flódnitortát kóstolhattak.

"Az országban sok helyen vannak már nyers vegán éttermek, többnél jelen voltam az indulásnál és volt szerencsém részt venni a személyzet szakmai felkészítésében. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a gasztronómia eme ágát is lehet magas színvonalon, sőt gourmet minőségben művelni. Eddig azonban arra még nem volt példa, hogy a közétkeztetésben is helyet kapjon és azok is elérhető áron jussanak minőségi ebédhez, akik valami oknál fogva nem a klasszikus magyar konyha ételeit fogyasztják – nyilatkozta a szakember.

A menzareform elkezdődött, ám ami a napokban a debreceni menzákon történt, az gasztrotörténelmi jelentőségű: egy egészen új és minden eddiginél bátrabb nyitás a friss gyümölcsök, zöldségek és magvak menzai étrendbe való innovatív beépítése felé. István bízik benne, hogy más egyetemeken, sőt az általános- és középiskolákban is nyitottak lesznek a változásra. Ő mindenesetre készen áll arra, hogy több évtizedes szakmai tapasztalatát és tudását átadja. A Debreceni Egyetem menzáin tartott kétnapos ingyenes kóstolás azt a célt szolgálta, hogy felmérjék, mennyire van igény az ilyen típusú ételekre a közétkeztetésben. 

"Kíváncsiak voltunk a visszajelzésekre, ezért mindenkit arra kértünk, töltsenek ki egy rövid kérdőívet, amelyek részletes kiértékelése a jövő héten történik, de az már egyértelműen kiderült, hogy a többség szívesen látná a kóstolt ételeket, vagy ahhoz hasonló nyers vegán fogásokat a menza étlapján. Ezért próba jelleggel, heti 1-2 alkalommal fokozatosan bevezetjük az István által javasolt, évek alatt kikísérletezett speciális receptjei és instrukciói alapján készült ételeket – jelentette be Sebestyén László, a két menzát üzemeltető Campus Sebestyén Étterem ügyvezetője. A menzák júniusi étlapján már megtalálhatóak lesznek a glutén- és laktózmentes nyers vegán ételek, amiket akár házhozszállítással is lehet kérni.

Forrás: Vendég & Hotel


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.