Hogyan élvezzük biztonságosan a nyers halételeket?

Sokan ódzkodnak a nyers halételek fogyasztásától, tartva az esetleges fertőzésektől. A félelem nem alaptalan, a nem megfelelően előkészített nyers halban ugyanis Anisakis fordulhat elő. Mi is az az Anisakis? A kérdésre Kertész Mirjam, a Coninvest alapító-tulajdonosa ad nekünk választ.   (X)

„Jómagam is csak 6-7 éve hallottam először említeni ezt a nem veszélytelen halparazitát Ugo Pradella chef által a Coninvest egyik Angelo Po főző bemutatóján, amelyen tolmácsoltam. Pedig ha beírjuk az internetes keresőbe, hamar megtaláljuk a részletes definícióját ennek a fonálféregnek, amely fertőzött nyers hal fogyasztásával átterjedhet az emberi emésztőrendszerre is.

Az anisakis simplex teljes életciklusa a tengervízben zajlik, több vendégszervezeten keresztül vándorolva. A kifejlett féreg 1 mm átmérőjű és 1,5-2 cm hosszú, tehát szabad szemmel is látható és felismerhető, de sokszor a tonhal vagy a lazac zsírerezetével tévesztjük össze. A fogyasztást követő pár órán belül rosszullét, hányinger és súlyos immunreakciók léphetnek fel.



Az első esetet, amely ehhez a parazitához köthető, 1958-ban jegyezték fel Hollandiában, ahol az oly közkedvelt marinálás nem pusztítja el a lárvákat. Olaszországban az első Anisakis beteget Bari-ban jegyezték 1996-ban. A legtöbb megbetegedés, az évi összes Anisakis fertőzés 90%-a pedig Japánban történik, de az ázsiai ételek terjedésével egyre gyakoribbak az európai esetek is.

Fontos! A parazita nem csak sushi vagy sashimi fogyasztásakor juthat a szervezetbe, az Európában elterjedt ecetes vagy citromos marinálás, sózás, olajban elrakás vagy nyers füstölés sem számít biztonságos elkészítési módnak.”

Hogyan fogyaszthatunk gondtalanul nyers halat?

Hőkezelés során 60°C-on az Anisakis elpusztul, de vele tűnik a nyers hal élvezete is. A fenti kérdésre még csak nem régóta keresi a tudomány a választ, jó hír azonban, hogy a parazita sokkolással irtható.

Dr. Pongrácz Júlia 2013-as, a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság oldalán megjelent publicisztikája (http://www.mldt.hu/hirek.aspx?&nid=27642&cid=32) szerint a nyers halat fogyasztás előtt legalább 24 órán át -20°C-on kell tartani.



Az olasz szakirodalomban pedig így határozzák meg a pontos értékeket:

· -35°C-on 15 órán keresztül,

· -20°C-on 24 órán keresztül,

· -12°C-on legalább 7 napon keresztül kell a nyers halat tartani.

Az európai szabályozás a következőképp alakult az elmúlt években: Olaszországban az egészségügyi minisztérium rendelete 1992 óta előírja, hogy nyers hal fogyasztásra kínálása esetén a halat 24 órán keresztül -20°C-on kell fagyasztani. Az Európai Unió 2004-ben terjesztette ki ezt az eljárást mindennemű halra és tengeri herkentyűre, a majdani hőkezeléstől függetlenül. 2013 óta a halárusok, halpiacok kötelesek kihelyezett táblákkal figyelmeztetni a nyers hal fogyasztásának veszélyeire. A terméket elővigyázatosságból háztartási hűtőben minimum 96 órán keresztül kell fagyasztani -18°C-on és a hűtőnek minimum 3* besorolással kell rendelkeznie.



Ezt az eljárást a halrostok roncsolása nélkül csak professzionális sokkoló hűtőkkel lehet elvégezni. Egyes gyártók már kifejezetten „Anisakis program”-mal hirdetik sokkolóikat, például az Angelo Po cég is. Mi ezeket javasoljuk.

További kérdései vannak? Keressen minket bátran!”

www.coninvest.hu


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?