hirdetés

Ínyencparadicsom, az örökség jegyében

Mi szem-szájnak ingere, bemutatkozott a hétvégén a Millenárison: a Gourmet Fesztivál két év szünet után ismét felvonultatta a magyar gasztronómia színe-javát.  Már pénteken élénk volt az érdeklődés, bár ekkor még inkább a szakmabeliek jöttek, hogy meglessék, hol tartanak, mit kínálnak a kollegák, míg a többi napon a nagyközönségé volt a főszerep.

hirdetés

Pezsgőkavalkád, meg a zsámiska

Az idei jelszó az örökség volt, ami tág fogalom, beleférnek a legpatinásabb cukrászdák, mint a Gerbeaud, csakúgy, mint az örökséget manapság ápoló modern borbutikok, elegáns bisztrók, élelmiszer-nagykereskedők, vidéki sztár éttermek és kastélyszállodák.

Nemcsak sétáltak az emberek, hanem kóstoltak is, jócskán. Ami az italokat illeti, szintén kellemes volt a választék, a belga söröktől a legkülönfélébb magyar borokig. Feltűnő volt a széles pezsgőkínálat , a világ leghíresebb francia márkái ugyanúgy jelen voltak, mint a kis tételben gondolkodó pincészetek nedűi, és persze nem hiányzott a prosecco sem.

Kár, hogy ezeket kevés helyen lehet megvásárolni – hangzott el az egyik kóstolópultnál. Hagyományos szupermarketbe nem kerülnek el a kis tételben készült, magas minőségű magyar borok és pezsgők, elsősorban helyben fogynak, illetve éttermek rendelnek belőlük.

Mi köze a sztárséfeknek egy egyszerű, hagyományos-népies magyar ételhez, amelyet néhol stercnek, másutt gánicának, zsámiskának vagy dödöllének hívnak, és amelynek receptje tájanként kicsit változik?  Ez is kiderült a Gourmet Fesztivál pénteki nyitó napján.


Örökség, újra gondolva

Azt tudjuk, hogy ősidők óta kéz a kézben jár az étkezés és a közösség, és ez érvényes a világ mindegyik népére. A Gourmet Fesztivál idei jelszavát, az örökséget, ötvözte öt fiatal séf  egy közösen megálmodott, kulináris élményt kínáló húsmentes fogásba, amelynek krumpli, liszt és zöldségek adták az alapját.
A METRO Gasztroakadémia kezdeményezésére és égisze alatt jött létre a közös munka, amelyhez az ország különböző részein dolgozó séfek fogtak össze. Csillag Richárd (Lokal47) Kéthelyen, Farkas Richárd (Pajta Étterem) Őriszentpéteren, Pallag Dávid (Rutin Étterem) Budaörsön, Pohner Ádám (Iszkor – Mályinka) Mályinkán, Szabó András (Villa Kabala), pedig Szigligeten öregbítik a magyar gasztronómia hírnevét.

Az ételhez kínált pékáru Török András, a kővágóörsi Andriska Pékbisztró tulajdonosának munkáját dicséri.
Az új köntösbe bújtatott - mondhatnánk, fine dining - dödölle a Gourmet Fesztiválon, a METRO standján mutatkozott be a nagyközönségnek, melyhez a hozzávalókat a magyar vendéglátóipar partnereként ezúttal is a METRO biztosította.

Új fogalommal ismerkedhettünk tehát meg, és ez a közösségi étel. Az izgalmas textúrákkal rendelkező kóstoló alapját – meglepő módon - a kenyér, illetve a sodort sós-köményes kifli adta. Szó szerint mindenkinek: mert a fogás lakto-ovo és egyben vegetáriánus is. A receptúra nem vész el a fesztivál végével: elküldik a szakoktató intézményeknek is.
Ami a standok felhozatalát illeti, sokan komolyan vették az örökség szellemiségét és tipikus magyar fogásokat kínáltak, a paprikás csirkétől a nudliig, Mások újra gondolták mindezt, (ezt  a vendégek egy része nem szereti, de ha nincs újra gondolás, akkor a sztárséf nem tudja kiélni kreativitását). Lehetett kapni különféle módon megbolondított hamburgereket, csakúgy, mint francia-magyar desszerteket.

Tudja milyen a riolitos libamáj?

Aki nem jut el mindegyik vidéki kastélyszállodába, az itt most megkóstolhatta, milyen is a riolitos libamáj terrine aranymazsolával, amely mellé jól illik az édeskés molnárka és a tokaji. Érdekes kontrasztot képviselt az utána következő egyszerű népi desszert, a zempléni bobajka. Erre a névre „hallgat” a nemrég felújított Andrássy Kúria és Spa étterme is. A BDPST Group egységei, mint a turai kastélyban működő Clarisse étterem főételben a „mangalica, a káposzta és gabona” alapanyagokra támaszkodott. A szálloda bárja mindehhez Tokaji Patrícius pezsgőt és egy újfajta koktélt kínált aperitifnek.

Olyan volt ez, mintha a Dining Guide-ban szereplőkhöz mennénk látogatóba – jegyezte meg az egyik vendég. A csúcsgasztronómia , mint az Arany Kaviár mellé, azért belefért kis vidéki pékség ugyanúgy, mint specialty kávézó, ahogy manapság a nívós kávézókat előszeretettel nevezik.

A magyar gasztronómia tehát érezhetően felszabadult: vendég is van már, a járvány két évét pedig mindenki mintha elfelejtette volna. A fesztiválon nem esett szó árakról – jóllehet, a hazai vendéglátás is küszködik azzal a gonddal, hogy mennyit emelhet a forintokon – de az eseményre kilátogató kör számára nyilvánvalóan nem okoz majd gondot némi áremelkedés.

Elek Lenke

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Az energiaárak és az alapanyagok beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, és még nem tudni, hol a vége. Ön tett-e valamit annak érdekében, hogy ellensúlyozza valahogy a brutál módon megnövekedett kiadásait?

Partnerünk