Jubilál a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál idén

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 10. között. A rendezvényen idén is kihirdetik az év mézét.

Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke elmondta, a tíz év alatt a fesztivál az ország egyik legjelentősebb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát, amelyre Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Horvátországból is érkeznek szakmabeliek. Pénteken szakmai konferenciával kezdődik a fesztivál, majd 18 mézlovagrend mintegy száz lovagja vonul fáklyával a várhoz, ahol lovagavatás lesz. Szombaton méhészeti eszközbemutatót és vásárt szerveznek, valamint folytatódik a szakmai konferencia, továbbá kihirdetik a nyolcadik alkalommal megszervezett Év Kiváló Magyar Méze verseny eredményeit - mondta az egyesületi elnök.

Kifejtette: idén rekordszámú, 352 mézet küldtek be a versenyre, az ország több mint 110 településéről 140 méhészet 35 típusú fajtamézzel nevezett a megméretésre. A szakmai zsűri két körben értékeli a mézeket, az első körből 86 minta jutott tovább, amelyeket jelenleg laboratóriumban vizsgáltatnak meg. A csúcszsűrizés jövő kedden lesz, a díjakat - arany-, ezüst- és bronz minősítéseket - nyolc kategóriában osztják ki, és kihirdetik az Év mézét is - mondta. Petrucza Zoltán főszervező hozzátette, a tavalyihoz képest 30 százalékkal nőtt a beküldött mézek száma, ami jelzi, hogy egyre ismertebb, egyre rangosabb a rendezvény. A győztesek a termékeiken viselhetik az elismerést jelző jelvényt, ami a fogyasztók felé jelzi, hogy kiváló minőségű magyar mézet fogyasztanak.

Haász Ferenc elmondta, szombaton megkoszorúzzák Göndöcs Benedek gyulai apát-plébános, a Békés megyei méhész egyesület alapítója és az országos méhészeti egyesület első elnöke szobrát, majd a katolikus templomban mézszentelő szentmisére is sor kerül. Vasárnap a családi és a gasztronómiai programok kerülnek előtérbe, kihirdetik a rajzpályázat eredményét, a legkisebbek mézeskalácsot díszíthetnek és kreatív, ügyességi feladatokban vehetnek részt, valamint a Mikulás is "megérkezik" hozzájuk vendégként - közölte.

Petrucza Zoltán megjegyezte, a Gyulai Várfürdő is bekapcsolódik a programsorozatba, pénteken és szombaton este mézes szaunaszeánszokat tartanak, szombaton napközben pedig a tavalyi mézkirálynő kóstoltat mézet a vendégekkel. Kónya István alpolgármester elmondta, Gyulának kiemelten fontos ez a gasztroturisztikai rendezvény, amely a szezon meghosszabbításában, a vendégéjszakák számának növelésében is fontos szerepet játszik. Épp ezért az önkormányzat két éve egy öt évre szóló megállapodást kötött a szervezőkkel annak érdekében, hogy a fesztivál hosszú távon fennmaradjon a városban.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.