hirdetés

Mondja, marha, miért oly bús?

Bár itthon is tenyésztenek Angus marhát, a Dráva árterében is többszáz legel, azonban a tophúsminőséget adó állatok 90 százalékát a határon kívül értékesítik.

hirdetés

Négyszáz vörös és fekete Angus, valamint száz Murray Grey anyatehén legel az őszi legelőkön a Dráva árterében és annak közelében, Somogyudvarhely határában. Ez az a két húsmarha fajta az, amely a különbözőteszteken talán a legjobb húsminőséget produkálja, írja az Agrárszektor szakmai portál, amely az állatok tulajdonosával, Mihalecz Andrással beszélgetett.

pixabay.com
pixabay.com

Mihalecz András elmondta, először a teljes állomány vörös Angus volt, azonban azonnal vásárolt feketéket is, ez számít ugyanis az eredeti fajtának. Kiemelkedőbb a vérvonala, szakmai kifejezéssel: ennél a fajtánál nagyobb a szelekciós nyomás. Ezáltal a hús márványozottsága javítható. A két fajta egyébként tökéletesen illeszkedik egymáshoz, mondta a tenyésztő. 

Majd hozzátette, ő is, mint sok más húsmarhatartó, az értékesítési stratégiát hiányolja. Emiatt ugyanis a kiváló minőségű Magyarországon felnevelt húsmarháknak a 90 százaléka élő állatként hagyja el az országot. A feldolgozás haszna külföldi vállalkozók zsebébe kerül, vagyis az értékes fehérjét nem a magyar asztalokon tálalják fel.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

 

(forrás: Agrárszektor.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai