Mondja, marha, miért oly bús?

Bár itthon is tenyésztenek Angus marhát, a Dráva árterében is többszáz legel, azonban a tophúsminőséget adó állatok 90 százalékát a határon kívül értékesítik.

Négyszáz vörös és fekete Angus, valamint száz Murray Grey anyatehén legel az őszi legelőkön a Dráva árterében és annak közelében, Somogyudvarhely határában. Ez az a két húsmarha fajta az, amely a különbözőteszteken talán a legjobb húsminőséget produkálja, írja az Agrárszektor szakmai portál, amely az állatok tulajdonosával, Mihalecz Andrással beszélgetett.

Mihalecz András elmondta, először a teljes állomány vörös Angus volt, azonban azonnal vásárolt feketéket is, ez számít ugyanis az eredeti fajtának. Kiemelkedőbb a vérvonala, szakmai kifejezéssel: ennél a fajtánál nagyobb a szelekciós nyomás. Ezáltal a hús márványozottsága javítható. A két fajta egyébként tökéletesen illeszkedik egymáshoz, mondta a tenyésztő. 

Majd hozzátette, ő is, mint sok más húsmarhatartó, az értékesítési stratégiát hiányolja. Emiatt ugyanis a kiváló minőségű Magyarországon felnevelt húsmarháknak a 90 százaléka élő állatként hagyja el az országot. A feldolgozás haszna külföldi vállalkozók zsebébe kerül, vagyis az értékes fehérjét nem a magyar asztalokon tálalják fel.

A teljes cikk itt olvasható el.

 

 

Forrás: Agrárszektor.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.