Nagy a baj méz-fronton

Az ismert méhfajok negyedét nem látta senki az 1990-es évek óta. Úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete egyre kritikusabb. 

A húszezer ismert méhfaj porozza be a növények és gyümölcsök 85 százalékát a fokhagymától a kávén át a kelkáposztáig. De úgy tűnik, hogy a fennmaradásunk tekintetében kulcsfontosságú rovarok helyzete nem túl jó: egy nemzetközi adatbázis szerint a méhfajok negyede eltűnt az 1990-es évek óta, írja a National Geographic tanulmánya nyomán a sokszinuvidek24.hu hírportál.

Hová tüntek a karcsúméhek?

A One Earth című tudományos lapban megjelent kutatás szerint az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a méhfajok száma a vadonban. A legsúlyosabb esés 2006 és 2015 között volt tapasztalható, amikor 25 százalékkal kevesebb fajjal találkoztak a tudósok a természetben a korábbiakhoz képest.

A leggyakrabban az északi féltekén előforduló karcsúméhek felelősek többek között a napraforgó és a cseresznye beporzásáért, de megfigyelésük száma 17 százalékkal csökken az 1990-es évek óta. Az egyébként is ritka földiméhek családjába tartozó fajok, melyek a kékáfonya és az orchidea beporzását végzik, 41 százalékkal kevesebben vannak.

Nem lehet egyetlen fajra alapozni a mézkészítést

Eduardo Zattara argentin kutató arról beszélt, a mézelő méhek ugyan számos földterület beporzását át tudják vállalni, de egyetlen fajra támaszkodni rendkívül kockázatos. Példaként említette, hogy 2006-ban egy méhek közt terjedő járvány miatt Amerikában lefeleződött a mézelő méhek száma. Ha nem lett volna jelen más faj, a környezeti károk felbecsülhetetlenek lettek volna.

Ausztrália az egyetlen pozitív kivétel

Az analízis szerint minden kontinensen csökken a méhfajok száma Ausztráliát kivéve, ahol nem áll rendelkezésre elegendő adat ennek megállapításához. A XX. század második felében mezőgazdasági boom következett be világszerte, ami a méhek élőhelyének zsugorodásával járt, ráadásul a növényirtó szerek is tizedelték a populációjukat. Emellett a globális felmelegedés miatt a méhfajok kiléptek őshonos élőhelyükről, és azonnal elpusztultak. A fajszám csökkenéséhez hozzájárul, hogy több országba betelepítenek nem őshonos méhfajokat, a betegségeket pedig viszik magukkal, ami rovarszerű járványhoz vezet.

A teljes cikk elolvasható: ITT

 

 

 

 

Forrás: One Earth / sokszinuvidek24.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.