Egyre népszerűbb a nyúlhús

Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: szinte a nulláról nőtt ekkora szintre a kereslet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet három évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal karöltve fogyasztásösztönző kampányt indított.

– Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető a termék – emelte ki.

A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A szakember szerint ezt az arányt a következő években négy-öt százalékra lehetne növelni. A legnagyobb felvásárlók közé tartozik Svájc, Németország és Olaszország. Juráskó Róbert szerint ezeken a piacokon igencsak keresett a magyar nyúl; nagy előnyünk, hogy az ágazati szereplők elmúlt években végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően nagyon kedvezők az állatjóléti feltételek az országban. Többek közt a belpiaci fogyasztás ösztönzésének eredményeként a termelés is nőtt, a nagyüzemi nyúltartás mintegy hét százalékkal bővült az elmúlt évben. A terméktanács célja pedig az, hogy a jelenlegi három-négymillióról 2022-re hétmillióra emelkedjen a vágónyulak száma az országban.


– Fontos, hogy megismertessük a fogyasztókkal ezt az értékes alapanyagot, amelyet nagyon könnyű ízletesen elkészíteni – mutatott rá Juráskó Róbert.

Az árakkal kapcsolatban jelezte, bár a nyúl értékes részeit a kacsánál és a libánál kicsit drágábban lehet megvásárolni, azonban az egyszerű vásárlónak sem megfizethetetlen termék. Ráadásul az áruházláncok rendre akciókat hirdetnek, amelyeknek köszönhetően olcsóbban hozzájuthatnak a vásárlók az előre csomagolt nyúlhúshoz.

Bár az egész nyúl kétezer forint körül kapható, bizonyos részei már 500 forintért elérhetőek. Az elnök szerint az akció másik célja az volt, hogy a nagyüzemi termelés mellett elősegítse a háztáji nyúltartást. Ezzel ugyanis főként az elszegényedett, hátrányos helyzetű régiókban élők értékes fehérjeforrással tudják ellátni a családjaikat.

Forrás: Magyar Nemzet

Forrás: Store Insider


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?