hirdetés

Egyre népszerűbb a nyúlhús

Jelentős elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek – írta a Magyar Nemzet.

hirdetés

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: szinte a nulláról nőtt ekkora szintre a kereslet, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet három évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal karöltve fogyasztásösztönző kampányt indított.

– Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető a termék – emelte ki.

A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig egy-két százalékot tesz ki. A szakember szerint ezt az arányt a következő években négy-öt százalékra lehetne növelni. A legnagyobb felvásárlók közé tartozik Svájc, Németország és Olaszország. Juráskó Róbert szerint ezeken a piacokon igencsak keresett a magyar nyúl; nagy előnyünk, hogy az ágazati szereplők elmúlt években végrehajtott fejlesztéseinek köszönhetően nagyon kedvezők az állatjóléti feltételek az országban. Többek közt a belpiaci fogyasztás ösztönzésének eredményeként a termelés is nőtt, a nagyüzemi nyúltartás mintegy hét százalékkal bővült az elmúlt évben. A terméktanács célja pedig az, hogy a jelenlegi három-négymillióról 2022-re hétmillióra emelkedjen a vágónyulak száma az országban.

Forrás: 123rf

– Fontos, hogy megismertessük a fogyasztókkal ezt az értékes alapanyagot, amelyet nagyon könnyű ízletesen elkészíteni – mutatott rá Juráskó Róbert.

Az árakkal kapcsolatban jelezte, bár a nyúl értékes részeit a kacsánál és a libánál kicsit drágábban lehet megvásárolni, azonban az egyszerű vásárlónak sem megfizethetetlen termék. Ráadásul az áruházláncok rendre akciókat hirdetnek, amelyeknek köszönhetően olcsóbban hozzájuthatnak a vásárlók az előre csomagolt nyúlhúshoz.

Bár az egész nyúl kétezer forint körül kapható, bizonyos részei már 500 forintért elérhetőek. Az elnök szerint az akció másik célja az volt, hogy a nagyüzemi termelés mellett elősegítse a háztáji nyúltartást. Ezzel ugyanis főként az elszegényedett, hátrányos helyzetű régiókban élők értékes fehérjeforrással tudják ellátni a családjaikat.

(forrás: Magyar Nemzet, Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai