Öt órai tea Máltán

Több mint 150 év brit uralom nem múlt el nyomtalanul a szigeten. Az angol hivatalos nyelvként, a jobboldali közlekedés, az oktatási rendszer mellett számos apróbb szokás is fennmaradt és a máltai élet szerves részeként él tovább a hétköznapokban. 

A délutáni tea brit hagyománya mind a mai napig nagyon fontos szerepet játszik a máltaiak életében. Nem véletlen, hogy számos szálloda és étterem kínál speciális délutáni-tea csomagokat, de szép számban találunk teázókat is a szigeten. 
 


Mit kell tudni az öt órai teáról?
  • Ez nem uzsonna 
    Az uzsonna egy kicsit más, inkább kiadós étkezés egy hosszú munkanap végén. A délutáni tea könnyed, vidám társas együttlét sós és édes falatkákkal és „scone”-nal. 
  • Öltözzünk fel!
    A délutáni teában az a jó, hogy egy kicsit különleges. A hagyomány szerint ez egy kiváló alkalom arra, hogy a megjelenésünkre is adjuk egy kicsit, egyszóval nem mackónadrágos időtöltés.
  •  Ne a tej legyen az első!
    Sokan úgy vélik, hogy először tejet kell önteni a csészébe (angolszász szokás szerint) majd rá a teát. Ez azért volt így anno, mert a tea olyan forró volt, hogy a porcelánt meg sem lehetett fogni, de a mai modern világban, a ma használt anyagok mellett ez már nem jelent gondot. Tehát először öntsünk teát a csészékbe és utána a vendégek annyi teát adnak hozzá, amennyit szeretnének. 
  • Legyünk igazi házigazdák!
    Vendéglátóként használjuk ki az alkalmat és gondoskodjunk vendégeinkről. A kiválasztott helyszín nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy mindenkiről megfelelően gondoskodjanak, de ettől függetlenül maradnak teendőink, mint például a tea kitöltése és az edény feltöltése, ami a mi feladatunk. Magunknak mindig utoljára töltsünk és ügyeljünk rá, hogy a tejnek, citromnak maradjon elég hely a csészékben. 
  • Nyugodtan együnk kézzel
    Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet, de attól még így szabályos. Délutáni teánál a szendvicseket és az édes pogácsákat (a scone-okat) kézzel is megfoghatjuk. Természetesen a krémhez és a lekvárhoz szükség lesz késre, de az már mindegy, hogy milyen sorrendben kenjük fel a pogácsára. Először a lekvár és rá a tejszín vagy fordítva, egyaránt teljesen elfogadható.
  • Ne csattogtassuk az evőeszközt!
    Figyeljünk rá, hogy ne kocogtassuk a kést a tányérhoz vagy tálakhoz, mikor a pogácsákra kenjük a lekvárt vagy a tejszínhabot és a kiskanalat se a csészéhez, amikor a teát és a tejet kavarjuk.
  • Élvezzük a pillanatot
    Kerüljön a hangsúly a „hogyan kellene viselkedni” helyett inkább a baráti beszélgetésekre és a finom ételekre. Akkor minden olyan lesz, amilyennek lennie kell!
 

Forrás: www.visitmalta.com


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.