Portugál ízek a budapesti belvárosban

Lisboa Pastry & Bakery néven új vendéglátóhely nyílt a Gozsdu udvarban, hogy Portugália ismert és közkedvelt ízeit közelebb hozza a magyar közönséghez.

A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező Daniel Sousa cukrász-pékmester nevével fémjelzett Lisboa ikonikus étele kétségkívül a pastel de nata, amelynek receptjét egyébként a tükörre írva le is jegyzetelhetjük (és ugyanitt találjuk a bolo de caco, vagyis madeirai kenyér, valamint a malassadas fánk leírását).

A tojásos-tejszínes krémmel töltött leveles tésztakosárkák egyébként Lisszabonban az 1830-as évek elején váltak népszerűvé, amikor a Jeromos Kolostorból elűzött szerzetesek a közeli cukorfinomító boltjában kezdték el árulni a tradicionális recept alapján készülő süteményeket a Belém Toronyhoz látogatóknak. Ez lett a pastel de Belém, amelynek receptjét a lisszaboni Antiga Confeiteria de Belém cukrászda levédette és nagyon szigorúan őrzi, és csak itt kapható ezen a néven – máshol pastel de nataként készíthető és forgalmazható. Az azonban biztos, hogy leginkább frissen sütve, kávé mellé érdemes fogyasztani, ahogy a Lisboában is ajánlják.

Egy másik jellegzetes portugál fogás, a tőkehal-golyó is helyet kapott a kínálatban, ez krumplival és zöldfűszerekkel összekevert haldarabokból formázott, olajban sütött harapnivaló. A portugál melegszendvics sonkával és sajttal készül, míg a mediterrán szendvics csak növényi eredetű hozzávalókat tartalmaz, avokádókrém, rukola és spenót adja meg ízét. Az étlapon egyébként szerepelnek még további vegán péksütemények is, a nagymama receptjei és számos sütemény mellett, és kenyerek széles választéka is kapható itt.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.