Szinte dobogós magyar szereplés az ifjúsági szakács VB-n

Kiss Erik jól teljesített a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Magyarországon bejegyzett és jövőre alapításának 30. évfordulóját ünneplő Chaine des Rotisseurs Baráti Aszteltársaság tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács), természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti ifjúsági szakács és sommelier versenyek győzteseinek, az ifjú tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az ifjúsági szakács világbajnokságon 27 év alatti 20-22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A magyar Chaine Egyesület a 2018. június 7.-én Budapesten rendezte meg a nemzeti válogató versenyt a METRO Gasztro Akadémián, melynek győztese, Kiss Erik a Four Seasons ifjú szakácsa képviselte Magyarországot a szeptember 7-én megrendezett Taipei világbajnokságon.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idén a verseny szervezői az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Taipeiben így számolni kell egy bárány fogással, mely lehetett az előétel vagy akár a főfogás is. A versenyzők Taipeiben idén is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Taipei Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Barka Áron, Maitre Rotisseur (Continental Hotel) negyedik alkalommal vett részt a nemzetközi zsűri munkájában, ez alkalommal a kóstoló zsűritagként.

A világverseny győztese idén kanadai versenyző lett, a dobogóra még a német és a finn versenyző állhatott fel. A Magyarországot képviselő Kiss Erik jól teljesített, a 22 versenyző közül a negyedik helyet szerezte meg.

Forrás: Vendég & Hotel


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?