hirdetés

Szinte dobogós magyar szereplés az ifjúsági szakács VB-n

Kiss Erik jól teljesített a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition Ifjúsági Szakács Világbajnokságon.

hirdetés

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. A Magyarországon bejegyzett és jövőre alapításának 30. évfordulóját ünneplő Chaine des Rotisseurs Baráti Aszteltársaság tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács), természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti ifjúsági szakács és sommelier versenyek győzteseinek, az ifjú tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az ifjúsági szakács világbajnokságon 27 év alatti 20-22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A magyar Chaine Egyesület a 2018. június 7.-én Budapesten rendezte meg a nemzeti válogató versenyt a METRO Gasztro Akadémián, melynek győztese, Kiss Erik a Four Seasons ifjú szakácsa képviselte Magyarországot a szeptember 7-én megrendezett Taipei világbajnokságon.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idén a verseny szervezői az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Taipeiben így számolni kell egy bárány fogással, mely lehetett az előétel vagy akár a főfogás is. A versenyzők Taipeiben idén is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt. A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Taipei Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Barka Áron, Maitre Rotisseur (Continental Hotel) negyedik alkalommal vett részt a nemzetközi zsűri munkájában, ez alkalommal a kóstoló zsűritagként.

A világverseny győztese idén kanadai versenyző lett, a dobogóra még a német és a finn versenyző állhatott fel. A Magyarországot képviselő Kiss Erik jól teljesített, a 22 versenyző közül a negyedik helyet szerezte meg.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai