hirdetés

Tea, felelősségteljesen

A Srí Lanka-i családi vállalkozásból úgy lett immár a fine dining éttermekben is jelen lévő, világszerte ismert brand, hogy alapítói az elmúlt három évtizedben példát mutattak etikus kereskedésből, a dolgozók megbecsüléséből és a helyi közösségekkel való törődésből.

hirdetés

Merrill J. Fernando több mint 60 éve tevékenykedik teakészítő mesterként, és amikor 31 éve megalapította saját vállalkozását (amelyet fiairól, Dilhamról és Malikról nevezett el), a magas minőség mellett a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektetett. A Dilmah filozófiája szerint a teát az emberek szolgálatába állítják, ennek jegyében elkötelezettek a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés mellett, miközben saját alapítványukon keresztül évente nagyjából 10 ezer emberen segítenek. Teszik ezt ösztöndíjakkal, árvaházak támogatásával vagy épp eszközök biztosításával a kisvállalkozók számára.

Balról jobbra: Malik, Merrill és Dilham Fernando

 

Terroir szerint

A Dilmah fekete teák kizárólag ceyloni, nagyrészt a családi vállalkozás saját ültetvényéről származó teákat tartalmaznak, amelyet a frissen, kizárólag kézzel szüretelt tealevelekből csomagolnak Srí Lankán. A tea feldolgozása a hagyományos, úgynevezett ortodox módszerrel történik, s a helyben történő vákuumcsomagolás garantálja a frissesség megőrzését.

Termőhely és régiós szelekciók alapján a Dilmah single origin, single region, single estate ceyloni teákat készít, jellemzően feketéket, kisebb mennyiségben zöldeket, a keverékek is csak saját ültetvényeik termésével készülnek. A Dilmah T-Series, az Exceptionals és Gourmet Selection sorozataiban olyan világhíres teákat és blendeket kóstolhatunk, mint például a Ceylon Supreme Singe Origin, az English Breakfast vagy az Earl Grey. A fekete teák mellett nagyon izgalmasak a magashegyi zöld teák is, valamint az olyan újdonságok, mint a ceyloni Souchong, a ceyloni Oolong vagy a más országok termőhelyeiről származó különlegességek, például a Darjeeling vagy a kínai Lapsang Souchong és a Puer.

Tea-turizmus

Mindezeket ételekkel párosítva is megkóstolhattuk október 11-én a Costes Downtownban szervezett ebéden, ahol a Dilmah teái felhasználásával készült koktélok a Michelin-csillagos fogásokat egészítették ki. Kiválón passzolt egymáshoz például a paradicsomlével mixelt Lapsang Souchong és a zellerrel körített marhasteak vagy épp a mandulatejjel és tonkababbal ízesített rooibos és a gesztenyés profiterol. Közben Mr. Dilmah, alias Merrill J Fernando és fia, Dilham beavattak a cég kulisszatitkaiba is, és megtudtuk, hogy a cég szállodaláncot is üzemeltet Srí Lankán. Az egyik magashegyi ültetvényük egykori házaiból kialakított Ceylon Tea Trails 2005-ben nyílt meg, a sziget első Relais & Chateaux tagjaként, és a vendégek kisrepülővel érkezhetnek az első osztályú kiszolgálást és felejthetetlen panorámát nyújtó resortokba. Ma már három luxusszínvonalú egységet üzemeltetnek, egyet a Galle melletti óceánparton, egy másikat pedig a Yala Nemzeti Parkban, ahol különleges sátrakban élvezhető a kényeztetés.

A szállodák igen népszerűek, ám a húsvéti terrortámadás átmenetileg elriasztotta a vendégeket. Ám a Fernando család optimista, és úgy vélik, a téli szezonra visszatérnek ide is a turisták, csakúgy, mint Srí Lanka más pontjaira.

Szórakoztató edukáció

Merrill és Dilham Fernando több napot is eltöltenek Budapesten, többek közt azért, hogy School of Tea címmel egész napos képzést tartsanak bártendereknek és gasztronómiai szakembereknek, míg a Corvinus Egyetemen arról meséltek, miként forradalmasította a Dilmah a globális teapiacot.

A Dilmah nyitotta meg ugyanis Sri Lanka első teabárjait, s az elmúlt években a Közel-Keleten és Európában is létesítettek T-Lounge egységeket. A Paul Bocuse Akadémiával 2009-ben kezdődött az együttműködés, és Franciaországban tartották meg az első International School of Tea programot, s azóta több ezer, a vendéglátás területén Dilmah termékkel dolgozó szakember utazott Sri Lankára, hogy részt vegyenek professzionális teakurzusokon.

Magyarországon több mint ezer vendéglátóhely dolgozik Dilmah teákkal, s kiemelten fontos, hogy a szakmabeleik fejleszthessék tudásukat, és színesíthessék választékukat a legújabb trendekhez és termékekhez hozzáférve. Ennek jegyében október 10-én Budapesten a Dilmah School of Tea 69. kiadása szórakoztató, könnyed formában vezette végig a szakembereket a tea varázslatos világán, a sajtokkal való párosítástól kezdve a koktélok világán át a kóstolásig.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai