Több száz bort mustrálnak a Szent György-hegyi Napokon

(MTI) - Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a térség borászatai több száz borral versenyeznek az április 23-én kezdődő Szent György-hegyi Napokon.

A Szent György-hegyi napok története 21 éve kezdődött: Tóth János Zoltán hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere szorgalmazta, hogy a Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye országosan is ismert legyen; a Szent György-hegy Hegyközsége, a Szent György-hegyért Alapítvány és a Szent György-hegy önkormányzatai (Hegymagas, Kisapáti, Raposka és Tapolca) azóta évről évre megrendezik ezt a szakmai, gasztronómiai, kulturális, turisztikai programot - mondta a tapolcai önkormányzat sajtóreferense, Kovács Melinda az MTI-nek.
A majd' egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.
Hagyományos program a borvacsora, amely a legszebb Szent György-hegyi borok ételekhez való házasításáról szól. Az ételekhez és italokhoz, hozzáértő szakemberek adnak útmutatót - ismertette Kovács Melinda.
Szakmai programként minden évben jeles borászokat hívnak a rendezők, akik a hegy gazdái számára értékes információkat adnak a szőlőtelepítéssel, bortermeléssel, értékesítéssel kapcsolatban.
A legnagyobb - több ezres tömeget vonzó - rendezvény a borutak bejárása, ezt április 27-én, szombaton tartják: négy borúton, pincéről pincére haladva ismerkedhetnek meg a gyakran messziről, sőt határon túlról érkező turisták a hegy levével; évek óta jönnek Erdélyből és Finnországból is érkeznek csoportok.
Sokak által látogatott program a vasárnapi záróesemény, amikor néptáncosok, hagyományőrzők, fúvószenekarok kíséretében vonulnak a borlovagrendek a Szent György hegy legszebb panorámát nyújtó helyére, a Lengyel kápolnához, ahol hálaadó szentmisével köszönik meg az előző évi borokat és kérik a Jóisten áldását az idei évi termésre is - mondta Kovács Melinda.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.