Vajon ki kapott bólogató macskát?

A Malackaraj.hu szervezésében, az Ariston és az Ecobug támogatásával idén először osztották ki az Év Éttermi Mosdója díjat. A szakmai zsűri szerint a győztes a Babel Budapest, a közönség a Mericano Bar mosdóját szereti a legjobban, a legjobb pelenkázó pedig mindössze két négyzetméteren valósult meg és a Café Alibiben található. A megtisztelő címek mellett minden díjazott gazdagodott még egy integető macskával is. Hozzon a helyeknek Maneki-neko további szerencsét!

A Malackaraj hitet tesz, sőt, lándzsát tört amellett, hogy a magyar gasztroforradalom elengedhetetlen része az éttermi mosdók színvonalának emelése, a jó példák támogatása. Ezért alapították meg az Év Éttermi Mosdója Díjat is. A díjat három kategóriában, szakmai zsűri – Péter Anna a Malackaraj bloggere, Vágó Réka formatervező, Vajda Pierre gasztrokritikus, az RTL Konyhafőnök című műsorának zsűritagja, és Jókuti Világevő András gasztroblogger – által kiválasztott fődíj, egy közönségdíj, és a legjobb pelenkázó kategóriákban osztották ki. Utóbbi kategóriában Dénes Dóra újságíró választotta ki saját tapasztalatai alapján azt a helyet, ahol a babákra is gondoltak az éttermi mosdó kialakításánál.

Fődíj: Babel Budapest

Az étterem dizájnjával teljes harmóniában lévő mosdó padlótól-plafonig tükrös falaival, vonzó hengerbe helyezett törülközőivel és lágy formájú mosdójával egyszerre izgalmasan magamutogató és otthonos. Dékány Annamária belsőépítész szerint a legjobb megoldásokat a szükség és a kényszer szüli: „Az igazán izgalmas a térben az, hogy valóban a teljes falat tükör, a plafont pedig tükörfólia borítja, ezzel szinte végtelenítjük ezt a pici helyiséget, aminek különben még a belmagassága is kicsi. Egy folyosóból választottuk le a mosdót, kénytelenek voltunk kreatívan hozzáállni az egészhez. Szempont volt az is, hogy a belső teret szerettük volna továbbvinni itt is. A fa és betonelemek, melyek bekúsznak ebbe a parányi helyiségbe, biztosítják ennek a két térnek az egységét.” A Babel Budapest tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert elárulta azt is, az újonnan megnyitott Babel egyetlen olyan elemet tartalmaz, mely a régi helyen is a mellékhelyiség éke volt. Ez pedig nem más, mint a mosdókagyló. Hiába, az igazán drága és jó minőségű tárgyak, még egy költözést is átélhetnek. A fine dining éttermet a Malackaraj a megtisztelő Év Éttermi Mosdója Díj mellett egy extra lapos designnal rendelkező Ariston Velis Plus 80 vízmelegítővel díjazta.

Legjobb pelenkázó: Café Alibi

Egy WC ülőke a nagyoknak, egy WC ülőke a kicsiknek. Emellett egy vécékagylóra hajtható kipárnázott lappal a Café Alibi tulajdonosa, Vági László bebizonyította, hogy egy pelenkázó kialakításához nem hely és pénz, hanem akarat és ész kell csupán. A pelenkázót ráadásul maga tervezte és kivitelezte, ilyen kicsi helyre ugyanis nem lehetett semmit készen kapni. „Akkor alakítottuk át az éttermet, amikor az ikreim 2 évesek voltak, így a saját igényeim is nagy szerepet játszottak. A teherbírását én teszteltem saját súlyommal, hogy biztonságos legyen.” – mondta a tulajdonos: „Sokszorosan túlbiztosítottam, és még arra is figyeltem, hogy a dőlésszöge hátrafelé lejtsen, nehogy a gyerek lecsússzon. Párna azért került bele, hogy még kényelmesebb legyen. A WC ülőke egy szűkítőt is kapott. Ezzel egyébként ritkán találkozom, pedig egy egyszerű (ilyen típusú) deszkával bármely WC gyerekbaráttá alakítható. Minimális költsége volt az egésznek, törzsvendégeink pedig nagyra értékelik és gyakran igénybe is veszik.” A Malackaraj imád mindenkit, aki a teremtő erőt képviselik, így nem volt kérdés, hogy a Café Alibi lesz az Év Legjobb Pelenkázójának járó díj nyertese.

Közönségdíjas: Mericano Bár

A Bazilika mellett idén nyílt meg a Mericano Bár. A közönség úgy tűnik, díjazza a helyet. Szendrő Péter belsőépítész, a bár megálmodója, a mosdóban is követte a Dél-Olaszországban a 2. világháború után jellemző amerikanizálódásnak megfelelő design elemek használatát, ugyanakkor magyar vonatkozást is sikerült belecsempésznie a kiegészítőkbe, hiszen például a női/férfi mosdótálak hátterében régi bontott Zsolnay kerámia díszíti a falat. Bár a tér a kézmosóknál közös, könnyedén eltalálhatják a vendégek, melyik kinek az oldala, hiszen a csodás kerámiaborítás a férfiaknál kékes, a lányoknál pedig rózsaszínes árnyalatban játszik. De nem csak itt figyeltek a női-férfi igények és stílusok megkülönböztetésére, hanem már a tükrök felett elhelyezett lámpáknál is, hiszen a női oldalon pont olyan fénnyel világítanak a fénytestek, mely ideális ahhoz, hogy könnyedén sminkelhessék ki magukat, nem is beszélve a mosdó előterében elhelyezett hatalmas sminktükörről, mely egy 50-es évekbeli lámpából lett kialakítva.  Így Budapest első apéro- és koktélbárja valóban stílusos mindenhol. A mediterránba oltott indusztriál mosdót egy Ecobug készlettel is díjazták. A díj alapítója, a Malackaraj gasztroblog nem áll meg. Ígéretük szerint jövőre is osztják majd a díjat, addig pedig rendületlen lelkesedéssel térképezik fel a legjobb éttermi mosdókat.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.