Visszavonul az ismert tokaji borász

A Tokaj-hegyaljai Oremus birtok első birtokigazgatója az eredeti tervek szerint már tavaly nyugdíjba ment volna, de a koronavírus-helyzet miatt végül dolgozott még egy - utólag már látható: sok szempontból extra - évet. Bacsó András utódját a napokban mutatták be a birtok spanyol tulajdonosai - írja a Napi.hu.

A Tokaj Oremus a tokaji borvidék egyik leghíresebb birtoka. A százhektáros, Tolcsva központtal működő borászat vezetője Bacsó András, aki évtizedek óta elismert és megbecsült szakember. Idehaza a borászok már évekkel ezelőtt pajzsra emelték (Borászok borásza 2016-ban), de a reflektorfényt nem kereső birtokigazgatót vélhetően az európai borpiac szereplőinek sem kell már bemutatni. A 27 éve tartó munkája azonban a napokban véget ért, a birtokigazgató nyugdíjba megy. A vezetőváltásról és az Oremus jövőjéről tartottak szűk körű online sajtótájékoztatót a birtok spanyol tulajdonosai.

A tokaji borászatot is birtokló Tempos Vega Sicilia cégcsoport tulajonosa, Pablo Álverez elismeréssel szólt az Oremus eddigi eredményeiről, és méltatta Bacsó András munkáját. Bacsó András volt az egyik fő hajtóereje annak a borvidéki változásnak is, amely megújította a tokaji borokat - elsőként az aszút. A birtokon szisztematikus építkezés zajlott; az elmúlt két és fél évtizedben a dűlőkben szinte teljesen újratelepítették a szőlőt, és a 100 hektáros birtokon teljes önálló tevékenységre rendezkedtek be. Az Oremus ma 60 családnak nyújt megélhetést a térségben, hogy az utóbbi években arra is sok energiát fordítottak, hogy több fiatal, akár külföldre került szakembert hazacsalogassanak. A borászat termékeinek viszont több mint 70 százaléka Magyarországon kívül talál vevőre.

A birtok 2020-ban egész fennállása legsikeresebb és legeredményesebb évét zárhatta: elsőként sikerült egy magyar száraz fehér bort nemzetközi mércével mérten is szenzációssá tenniük: a borvilág egyik meghatározó, ínyencek és borkereskedők által iránytűként is használt listáján, a Wine Spectator Top100-on ott van a 2018-as évjártú Mandolás. Az Oremus száraz furmintját a listán a 92. helyre rangsorolták. 

A sajtótájékoztatón ugyancsak Pablo Álverez mutatta be a birtok új vezetőit. Csak az egyikük volt ismeretlen a nyilvánosság számára, hiszen a Tempos Vega Sicilia eddigi kereskedelmi vezetője, Antonio Menéndez már régóta a cégnél dolgozik. Ő lett a spanyol tulajdonú cégcsoport vezérigazgatója - vagyis a négy spanyolországi birtok mellett ő lett az Oremus vezérigazgatója is.  A Tempos Vega Sicilia vezetősége úgy látta jónak, hogy eztán ő feleljen a nemzetközi kommunikációért és a nemzetközi kereskedelemért.

A Tolcsván, helyben végzendő birtokirányítási és igazgatási feladatokra, a cégvezetésre viszont nem találtak ilyen könnyen megfelelő embert. Kindl Róbert lett végül a befutó, aki külkereskedelmi és közgazdasági területről sodródott a borok közelébe.. "Egy évig tartott, amíg megtaláltuk azt, akivel kapcsolatban valóban úgy érezzük: alkalmas rá, hogy Bacsó András örökségét továbbvigye, meghatározza az Oremus jövőjét, és elérje a céljainkat" - mondta róla Antonio Menéndez.

 

Forrás: napi.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.