Vodkamúzeum nyílik Varsóban

A Lengyel Vodka Múzeuma nyílik jövő héten Varsóban, egy 19. századi szeszgyár felújított épületében a lengyel vodkafajták több mint hatszáz éves történetét, előállításuk módját mutatják be.

A múzeum a Visztula jobb partján fekvő Praga negyedben található. A főváros többi részéhez képest ebben a negyedben jobb állapotban maradtak fenn a második világháború előtti épületek, közülük az utóbbi években többet kulturális és szórakoztató létesítménnyé alakították át. A múzeum öt tematikus tárlatban, mindenekelőtt multimédiás eszközökkel mutatja be a lengyelországi vodkagyártás hagyományát, a vodkakultúrát, az italhoz kapcsolódó szokásokat. A tárlat látogatói megtudhatják, hogy a lengyel vodkaként árult, oltalom alatt álló termékek öt hagyományos, Lengyelországban termelt gabonafajtából - búza, rozs, tritikálé, árpa, zab -, valamint burgonyából készülnek.

Lengyel vodkának a termék csak akkor minősül, ha minden gyártási folyamatot Lengyelországban végeztek. A múzeum látogatói felidézhetik többek között azt a mítoszként keringő történetet, melyben a legendás Rolling Stones együttes az 1967-es varsói koncertjeiért egy vagon vodkát kapott honorárium gyanánt, a szállítmányt viszont végül a brit vámosok visszairányították Lengyelországba. A Lengyel Vodka Múzeumát a lengyel vodkagyártók egyesülete hozta létre, a hajdani szeszgyár felújítását az Európai Unió 2,5 millió zlotyval (186 millió forint) támogatta. A gyárépületet a neves Nizio Design International lengyel építésziroda "élesztette újjá", a cég tervezte többek között a varsói Lengyelországi Zsidók Múzeuma (POLIN) és a Varsói Felkelés Múzeumának fő kiállítását, valamint a délkelet-lengyelországi Markowában létesített Lengyelországi Zsidómentők Múzeumát is.

A felújított szeszgyár belső tereibe a gyár eredeti berendezését, többek között a 19. század végén épült óriási kemencét is beillesztették. A padló a régi vodkahordók fájából készült. Az épületben több elegáns bárt és éttermet is kialakítottak. Kiskorúak csak szülői felügyelettel látogathatnak a múzeumba.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.