hirdetés

Javult a szállodai kihasználtság

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján készített elemzés szerint a szobaárak csökkenésében szerepe volt annak, hogy ebben a hónapban az euró forinthoz mért átlag árfolyama 270,20 forint volt a 2010. júniusi 281,16 forinttal szemben, s egy év alatt a forint 3,9 százalékkal erősödött. Ez negatívan hatott a júniusi szállodaárakra, bevételekre.

hirdetés

A közlemény szerint az idei év első félévében a múlt évhez képest javuló szállodai eredményekben a nemzetközi kereslet élénkülése mellett meghatározó szerepe volt a magyar EU elnökség rendezvényeinek, amelyek elsősorban Budapesten éreztették pozitív hatásukat.

Az MSZÉSZ felmérése szerint az EU rendezvények mintegy 38.000 szobaéjszakát eredményeztek, amiből 36.400 a fővárosi - döntően 5 és 4 csillagos - szállodáiban valósult meg. A szövetség becslése szerint ezek eredményeként országos szinten a szállodákban összesen csaknem 1,7 milliárd forint forgalom keletkezett.

A beutazó turizmusban a legfontosabb 10 piac közül 9-ről nőtt a forgalom. A növekedés két számjegyű volt a cseh, a lengyel, az orosz és a brit piac esetében. Németországról - a legnagyobb piacról - a beutazás stagnált, a tavalyi szinten maradt - állapítja meg a felmérés.

Az elemzés szerint Magyarország szállodaipara a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt állam - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - között az egy kiadható szobára jutó bevétel (revpar) nagysága alapján és a nettó átlag szobaár alapján az ötödik, a szobafoglaltság szempontjából pedig a harmadik helyen végzett.

Ezen országok közül Ausztria szállodái teljesítettek a legjobban, szobafoglaltságban a második helyen csehországi, átlag szobaárban a szlovákiai, revpar szempontjából pedig ugyancsak a csehországi szállodák szerepeltek.

Az év első félévében az STR riportban szereplő 41 európai város között szobafoglaltságban az első három helyen London, Párizs és Edinburgh szerepelt. Nettó átlag szobaárban a sorrend Velence, Genf, Párizs. Ugyanez nettó revpar szempontjából: Párizs, Velence, Genf.

A 41 európai város között Budapest szállodáinak teljesítménye szobafoglaltságban a 32., nettó átlag szobaárban a 39., nettó revparban ugyancsak a 39. helyre volt elég. (MTI)

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei év hátralévő részét?

Kiadónk társoldalai