Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Összesen négy kategóriában lehetett nevezni. Krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonból 51 nevezés érkezett; az év pálinkájával, cseresznyével töltött bonbonból 27-et neveztek. 

Idén új kategóriaként hirdették meg a nem pálinkából, hanem párlatból, vagy ginből, likőrből készült bonbonokat, mert – mint mondta – egyre inkább kísérleteznek ilyen italok gyártásával is a hazai, kereskedelmi pálinkafőzdék. Ebbe a kategóriába 34 bonbont neveztek – ismertette Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája és igazgatója.

Veszely Attila zsűrielnök elmondta, a pálinkaszakértőkből és cukrászmesterekből álló zsűri nézi a tételek megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a fűszerezést, a kreativitást és az összbenyomást. Ez alapján arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak. Az arany minősítések közül választják ki az Év pálinkás bonbonját, írja az MTI.

Idén ismét egy társadalmi zsűri a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonokból kiválasztja a Gyulai Pálinkafesztivál Közönségdíjas pálinkás bonbonját is.

A Gyulai Pálinkafesztivál másik versenyének, a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenynek a zsűrizését már elvégezte egy 22 tagú szakembergárda.


Fotó: Az Év Pálinkás Bonbonja Facebook oldala

Összesen 1238 minta érkezett, a határon túlról Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is neveztek. Volt, aki egy mintával, más 50 párlattal indult

- mondta a fesztivál főszervezője, Varga-Bora Tímea.

Összesen 158-an küldtek be mintákat, kilenc kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző. A legtöbb párlat idén is szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 196. Szilvából 164 minta érkezett, míg a harmadik legtöbb nevezés termesztett bogyós kategóriában volt.

Az idén az év gyümölcsének a cseresznyét nevezték meg, cseresznyepálinkából 83 minta érkezett.

Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 93, bérfőzetett párlatból 265, magánfőzetett párlatból 880 minta érkezett – ismertette.


Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál Facebook oldala

A versenyen díjazzák a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, a legeredményesebb bérfőzdét, emellett a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is. A legjobb cseresznyepálinka külön kategóriaként szerepel, és idén újdonságként meghirdették a Brillante Design Díjat. Varga-Bora Tímea elárulta, utóbbi zsűrizése pénteken lesz.

A 25. Gyulai Pálinkafesztivált június 6-8. között rendezik meg. A pálinkás bonbonok és a kereskedelmi pálinkák díjkiosztóját június 7-én, szombaton tartják.


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.