Idén új kategóriaként hirdették meg a nem pálinkából, hanem párlatból, vagy ginből, likőrből készült bonbonokat, mert – mint mondta – egyre inkább kísérleteznek ilyen italok gyártásával is a hazai, kereskedelmi pálinkafőzdék. Ebbe a kategóriába 34 bonbont neveztek – ismertette Fabulya Attila, a verseny ötletgazdája és igazgatója.
Veszely Attila zsűrielnök elmondta, a pálinkaszakértőkből és cukrászmesterekből álló zsűri nézi a tételek megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a fűszerezést, a kreativitást és az összbenyomást. Ez alapján arany, ezüst és bronz minősítéseket osztanak. Az arany minősítések közül választják ki az Év pálinkás bonbonját, írja az MTI.
Idén ismét egy társadalmi zsűri a bírálók által aranyérmesnek minősített bonbonokból kiválasztja a Gyulai Pálinkafesztivál Közönségdíjas pálinkás bonbonját is.
A Gyulai Pálinkafesztivál másik versenyének, a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenynek a zsűrizését már elvégezte egy 22 tagú szakembergárda.
Fotó: Az Év Pálinkás Bonbonja Facebook oldala
Összesen 1238 minta érkezett, a határon túlról Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is neveztek. Volt, aki egy mintával, más 50 párlattal indult
- mondta a fesztivál főszervezője, Varga-Bora Tímea.
Összesen 158-an küldtek be mintákat, kilenc kereskedelmi főzde, 58 bérfőzető és 91 magánfőző. A legtöbb párlat idén is szőlőből és szőlő eredetű termékekből érkezett, szám szerint 196. Szilvából 164 minta érkezett, míg a harmadik legtöbb nevezés termesztett bogyós kategóriában volt.
Az idén az év gyümölcsének a cseresznyét nevezték meg, cseresznyepálinkából 83 minta érkezett.
Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 93, bérfőzetett párlatból 265, magánfőzetett párlatból 880 minta érkezett – ismertette.
Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál Facebook oldala
A versenyen díjazzák a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, a legeredményesebb bérfőzdét, emellett a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is. A legjobb cseresznyepálinka külön kategóriaként szerepel, és idén újdonságként meghirdették a Brillante Design Díjat. Varga-Bora Tímea elárulta, utóbbi zsűrizése pénteken lesz.
A 25. Gyulai Pálinkafesztivált június 6-8. között rendezik meg. A pálinkás bonbonok és a kereskedelmi pálinkák díjkiosztóját június 7-én, szombaton tartják.