A magyarok utazási kedve erősen megnövekedett

— mondta Antal Gábor, a Lufthansa Csoport magyarországi vezetője a vállalatcsoport 2016 első 9 hónapját értékelő sajtótájékoztatóján. Nőtt a jegyeladások, üzleti, charter- és szabadidős utasok száma, a Budapest-Frankfurt járatnál menőbb pedig nincs.

Őszinte volt a mosoly Antal Gábor arcán, ahogy kollégái, a közép-kelet európai értékesítési vezető Ofer Kisché és Boris Ogursky kommunikációs igazgatóé is. Az év első 9 hónapjában a csoport 5 — Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Swiss, Eurowings — légitársasága heti 166 járaton 1,36 millió utast szállított három — Budapest, Debrecen, Sármellék — magyarországi repülőtérre A kapacitásokat 9%-kal növelték a nyári menetrenddel. A nagyobb kapacitású Airbus A321-esek álltak forgalomba a Budapest-München, Budapest-Frankfurt útvonalakon, gyakrabban jár az év elején a világon elsőként a Lufthansa által forgalomba állított A320neo, melyben szintén több ülés fér el a típus korábbi változatához képest. A Swiss a szintén több üléssel szerelt CSeries100-zal is közlekedik Budapestre, és a Brussels is gyakran érkezik nagyobb géppel. Míg a jegyeladások száma csoportszinten 2 százalékkal nőtt, addig az egyes területek eltérő mértékű változást mutatnak. „Minden negyedik utasunk Észak-Amerikába repül” — mondta Antal Gábor. New York, Miami és Los Angeles a dobogón. A térségbe a tavalyinál 10%-kal több jegyet adtak el. Az első osztályon két számjegyű a növekedés, és igen jól megy a két éve bevezetett prémium economy osztály is. Utóbbira háromszor annyi jegyet váltottak. Az olimpia miatt jó számok jöttek ki Dél-Amerikából is. Rio és Sao Paolo felzárkózott Mexikóváros mellé nem kis mértékben az Austrian-től budapesti indulásra bérelt Boeing 777-200-asnak köszönhetően. Szintén az osztrákok járatnyitásai nyomán nőtt a szabadidős forgalom Havanna felé. Ugyanez mondható el Malé és Mauritius útvonalakról. Tokió, Peking, Delhi, Sanghaj, Szöul vezetik az ázsiai, míg Johannesburg, Kairó, Algír az afrikai listát. Európában a legtöbb magyar a csoport bázisrepülőterei mellett Szófiába, Barcelonába, Genfbe utazott. Sármellék 4%-os növekedés mellett továbbra is német beutazókat hozott heti egyszer Frankfurtból.

A fenti útvonalak közül több április óta Debrecenből is elérhető, vagyis a kezdeti kevésbé kedvező menetrend szeptember eleji leváltását követően valóban elérhetők a Lufthansa heti háromszor közlekedő München-Debrecen járatával. Amit eredetileg szezonálisra terveztek — ismerte el Antal Gábor. Hozzátette: működése első évének végéig 50%-os kihasználtságot vártak a járattól. Ezt mára meg is haladták — tudtuk meg Ofer Kischtől. Elárulta: a régió nyertes útvonala kihasználtság és profit szempontjából a Budapest-Frankfurt, amin a kapacitást idén eddig 4%-kal bővítették. Igen jó számokat hoztak még a horvát tengerpart nagyvárosai. Részben Split, Dubrovnik és Rijeka nyelte el azt a zömében német utazóközönséget, amely a zűrös politikai helyzet miatt nem kívánt Törökországban vagy észak-afrikai tengerpartokon nyaralni. „2017-ben tovább növekszünk” — ígérte a pozíciójából 6 év budapesti és bécsi szolgálat után 2016 végén távozó Kisch hozzátéve, hogy az utóbbi években pozitív GDP-t produkáló régióba megéri befektetniük.

Nem csupán a régióba fektet be a csoport; újabb és újabb járatok nyílnak, folyamatban a korábban megkezdett flottacsere, sorra érkezik a Lufthansához az 55 megrendelt A320neo, a Swiss Boeing 777-300-asokat vesz át, illetve a kompozit-kor immár Münchenig ér. December 19-én szállítja le az Airbus a Lufthansa első A350-900-asát. Az A340-eseket váltó 293 férőhelyes — 48 business, 21 prémium economy, 224 economy — gépből az első 10 a bajor fővárosban kezdi meg működését — újságolta Boris Ogursky. A csoport termékfejlesztési osztályáról egyebek mellett az Austrian prémium economy osztálya került ki; 2018-ban debütál a hosszú távú járatokon. A Lufthansa Technik felfújható ferihegyi hangárjában szerelik a csoport A320-as családba tartozó gépeibe a fedélzeti wifit; 2017-től Budapestről repült útvonalakon is elérhető. „Valódi szélessáv lesz” — ígérte Ogursky. Elsősorban a szabadidős utasok utazási döntését segíti a Lufthansa honlapján működő, legjobb árat kereső alkalmazás és az útikalauz travelguide. A foglaláskor ingyenesen letöltött e-újságot pedig kütyüjén magával is viheti az utas. Ami nyomot pedig a foglalásunkkal és egyéb digitális momentumainkkal hagyunk a csoport honlapjain, az mint big data feldolgozásra kerül, hogy egy következő utunkat még testreszabottabban intézhessük.

Beruházásai révén a Lufthansa-Csoport igyekszik megőrizni Európán belüli vezető transzatlanti pozícióját, míg fapados leánya, a Budapestról heti 36 járatot üzemeltető Eurowings-nek a 3. helyet szánják Európán belül. A flottáját a pénzügyi nehézségekkel küzdő airberlintől átvett 35 géppel bővítő diszkont-leányt a minőségi low cost carrier-ek közé pozicionálja a Lufthansa — magyarázta Ogursky megtoldva azzal, hogy a csoport országaiban az első helyre pályázik.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?