Alacsonyabb reptéri illetéket, kevesebb adót!

Második, éves vezérigazgatói fórumát tartotta kedden Brüsszelben az Airlines for Europe (A4E). A magáról gyakran hallató érdekképviselet mumusai nem változnak: sokalják a repülőtéri illetéket, magasnak tartják a légi közlekedést sújtó adók mértékét, csökkentésük érdekében igyekeznek nyomást gyakorolni az EU döntéshozóira.

Az uniót kedden nagyon is odaillő módon Violeta Bulc, az EU mobilitásért és közlekedésért felelős biztosa képviselte, Elismerte: a dolgok az EU-ban momentán nem a legjobb irányba mennek; „a hangulat drámaian megváltozott az elmúlt három évben” — mondta, a geopolitikai játszmák, a Brexit, a riasztó mértékű környezeti ártalmak ellenére úgy látja, eseménydús korunk új lehetőség az európai légiközlekedési ágazat számára. Különösen, hogy közlése szeirint egyedülálló módon az összes uniós tagállam GDP-je növekszik. „A világ legerősebb gazdasága az EU, de a globális verseny a légi közlekedésben is egyre keményebb” — hívta fel a figyelmet. A nemzetközi mezőny adta pofon állva kibírásához igyekszik a 2019-ig hivatlában lévő Bulc részvételével is az EU megfelelő jogszabályi környezetet teremteni. Azt azonban ő sem titkolta el, hogy a közösségi törvénykezés malmai lassan őrölnek.

Mennyiért nem fájna?

A beismerésre némiképp rásegített Carsten Spohr Lufthansa-vezér, mondván, hogy ez elképzelések megvalósítása néha félúton megreked. Szerinte az európai légi ágazat ennél hatékonyabban is teljesítene. Nyomatékot adva szavainak elárulta, hogy 2017-ben mintegy 1 milliárd légi utassal számolnak Európában, az ágazat pedig úgy 900 milliárd euróval járul hozzá az unió gazdaságához. Ennél is több jutna, ha a tagállamok csökkentenék, vagy egyenesen megszüntetnék az ágazatot terhelő különadókat. A szövetség felkérésére a PricewaterhouseCoopers 17 olyan országot alapul véve, ahol még van és ahol már nincs az ágazatot terhelő különadó, kiszámolta, hogy ez esetben 2030-ig további 215 milliárd euróval növelhetné az ágazat az unió GDP-jét, illetve közvetlenül és közvetetten további 110 ezer embernek adna munkát. A környezvédelmi, infrstruktúra használati okokból kivetett különadók egyszer s mindenkori beszüntetésével csak 2020-ig 45 millióval nőne a légi utasok száma a tanulmány szerint. Ez a sok utas csak az idegenforgalmi bevételeket további 12,5 milliárd euróval nyomná meg. Az A4E jó példaként többnyire az írekre mutogat, amióta a szigetországban 2014-ben kivezették a 2008-09-es válság idején kivetett Airport Travel Tax-et. A 3 eurós plusz tétel megszűnte óta a 610 ezerrel több érkező turista 242 millió eurós többlet bevételt hozott. Ugyanakkor azt látni, hogy idén további 6 milliárd euróval terhelik a légitársaságokat. „Európa nem költséghatékony hely” — kettyent el a fentiek miatt még korábban Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnöke. Ugyanakkor joggal merült fel a közönség soraiból a költői kérdés az egyik keddi panelbeszélgetés során, hogy miért pont a légitársaságokkal kivételezzen az EU és a tagállamok? Válaszként megint csak az ágazat multiplikátor hatását emelte ki Willie Walsh, a British Airways-Iberia-Vueling trió anyacége, az IAG vezetője. Milyen mértékű adó nem fájna? — tette fel a panel moderátora a kérdést. A válasz a közönség soraiból, egy európa parlementi képviselőtől érkezett: tekintettel az ágazat vitathatlan negatív környezeti hatásaira, tegyék meg a légitársaságok őszinte ajánlatukat, amivel az utas is jól jár.

Egymásra mutogatás

Nem csendesdnek az indulatok a repülőtéri illetékek frontján sem. A szintén évek óta napirenden lévő témában a légitársaságok kifogásálják sok, szerintük felesleges szolgáltatás költségének rájuk, vagyis a végén az utasra történő áthárítását. Szerintük abnormális megtérüléssel dolgoznak a sokszor monopolhelyzetben lévő repülőterek. „Katedrálisokat építenek, gyöngyörűek, de nem hatékonyak, megfelelő szabályozás kell!” — szólított fel Andrew Lobbenberg, a HSBC légügyi szakértője. Ebben a véleményében csatlakozott hozzá két, vitapartnerét, Nazareno Ventolát, a bolognai repülőtér igazgatóját a panel során ízekre szedő légitársasági vezérigazgató — Pekka Vauramo (Finnair), Fernando Pinto (TAP). Ventola egyetértett a szabályozás gondolatával, de hozzátette: „Nincs jó, vagy rossz szabályozás, csak szabályozás.” A repülőterek a légitársaságokhoz hasonlóan pénzből élnek, az utasokért és járatokért folytatott éles versenyben, amihez be kell fektetni — magyarázta a végén a repülőjegyben megint csak az utasokra hárított repülőtéri illetékek miértjét. Erre a légitársaságok képviselői azzal próbálták a földre vinni vitapartnerüket, hogy miközben a repülőjegy árak majd 50%-kal csökkentek, addig az illetékek közel ugyanilyen, ha nem nagyobb mértékben növekedtek az elmúlt években. Ventola nem hagyva magát azzal vágott vissza, hogy ne példálózzanak a légitársaságok az alacsony árakkal, mert amint egy útvonalon monopolhelyzetbe kerülnek, alaposan megnyomják a ceruzát. És így tovább, de a szabályozás szükségességét továbbra sem vitatták, ahogy kereslet növekedését követő fejlesztések összehangolását sem.

Violeta Bulc némiképp lehangolta a szakmai hallgatóságot, amikor Thomas Reynaert, az A4E ügyvezető igazgatójának a törvénykezési munka előrehaladottságát firtató kérdésére azt a politikusi választ adta, hogy megbizatása lejártáig a különadókkal és repülőtéri illetékekkel kapcsolatos törvénykezés nem zárul le, de mérhető elmozdulás történik.

Történnek dolgok a belga Brussels Airlines háza táján is: Bernard Gustin vezérigazgató újságolta, hogy az idei téli szezonban, 15 éves fenállása óta a légitársaság soha ennyi úti célra még nem repült. Kilenc célállomással bővül a november-március közti repertoár: Sal és Boa Vista (Zöld-foki Köztársaság), Hurghada, Marsa Alam (Egyiptom), Lanzarote, Fuerteventure (Kanári-szigetek), Madeira (Portugália), Marrákes és Agadir (Marokkó). Az útvonalakon jellemzően az A320-as/A319-es típusok repülnek, csakúgy mint naponta háromszor Budapestre. Köszönjük a Brussels Airlines budapesti képviseletének, hogy az A4E-fórum alkalmából ismét fedélzeti kényelmüket élveztük.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?