hirdetés
hirdetés

Minimálbért kapnak a Uber-sofőrök

Minimálbért, fizetett szabadságot és nyugdíjat kapnak mostantól az Uber-sofőrök az Egyesült Királyságban a legfelsőbb bíróság ítélete szerint.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A döntés hetvenezer sofőrt érint, akik így mindannyian a személyszállítást végző applikációt üzemeltető cég alkalmazottainak minősülnek, adja hírül az euronews.com portál.

Az ítélet azt jelenti, ha egy sofőr dolgozik, akkor a mindenkori brit minimálbér illeti meg, ami jelenleg 8 font 72 penny, vagyis mintegy háromezer-hétszáz forint óránként. A várakozás idejére nem fizet a cég, a számláló akkor indul, amikor a sofőr elfogad egy megrendelést.

 
A becslések szerint a mostani változásokkal a sofőrök mintegy tizenöt százalékkal több pénzt kereshetnek meg ugyanannyi munkával. Az Uber ellen 2016-ban indított pert két sofőr, akik azt szerették volna megtudni, hogy alkalmazottnak vagy egyéni vállalkozónak tekinti őket a szilícium-völgyi szolgáltató.
Az Uber Európa 23 országában van jelen, 2020-ban több mint kétszáznyolcvanezer utazást bonyolítottak az applikáción keresztül. A mostani legfelsőbb bírósági döntés nem érvényes az alkalmazás ételkiszállító-üzletágára, az Uber Eats sofőrjei továbbra is vállalkozóként dolgoznak.
(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!